Veel mensen maken zich momenteel zorgen over hun baan en tarief. Daarom vandaag wat loopbaan advies voor de it’er. Stel jezelf de volgende vraag. Waar zit je op de lijn tussen moderne technologie en hele oude technologie? Jouw plaats op die lijn bepaalt je marktwaarde, en daarmee je werkgelegenheid en tarief.
Kennis van nuttige nieuwe technologie heeft een hoge marktwaarde, maar die marktwaarde erodeert snel. Aan het einde van de levensduur van een technologie zie je de marktwaarde echter weer oplopen. Dat is het badkuipmodel.
Het badkuipmodel kennen we van de storingskans in apparaten. Ze gaan meteen stuk, of pas na lange tijd. Ook in de toepassing van informatie technologie zitten de meeste fouten aan het begin en aan het einde van de levensduur. Wat die periodes met elkaar gemeen hebben is dat de juiste kennis en ervaring het verschil maken tussen meteen het goede antwoord hebben en er lang naar moeten zoeken. Dat verschil is veel geld waard.
Een paar voorbeelden. Hoe doe je beheer op hele grote schaal? Denk aan virtualisatie en clouds. Hoe maak je snel nuttige toepassingen? Denk aan standaardpakketten voor bedrijfssoftware en webportals. Allemaal mooie technologie, maar je moet het wel op de juiste manier inzetten. Welke features moet je vermijden in de programmeertaal COBOL op een VM360? Waarom werken sommige opstartscripts niet meer bij de nieuwste versie van Ubuntu? Daar kun je je uren suf naar zoeken, tenzij je het antwoord meteen weet (hint: gebruik nohup).
Maar niet alle kennis is even nuttig. De meeste waarde heeft het als je meteen het antwoord weet op iets dat heel erg mis kan gaan. En volgens de wet van Murphy: alles wat mis kan gaan zal een keer mis gaan. Mijn variant daarop: alles wat mis kan gaan is al eens een keer goed mis gegaan. Je hebt bij alle voorbeelden hierboven vast ook wel een vergelijkbare ervaring. Denk dus maar terug aan alle dure fouten die je ooit hebt meegemaakt. De antwoorden daarop zijn nog steeds geld waard.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).
Goed stuk. Hieruit blijkt denk ik ook dat iemand die snel mogelijke problemen kan herkennen, analyseren en oplossen (goed abstract denken dus eigenlijk) extra waardevol is.