Rsi (repetitive strain injury) is wel degelijk een groot probleem onder ict'ers. Dat zegt voorzitter van de rsi-patiëntenvereniging Willem Hollander. Hij reageert op onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat ict'ers geen fysiek belastend beroep hebben. 'De conclusie dat computergebruik niet leidt tot klachten, kan de prullenbak in', aldus Hollander.
Volgens een woordvoerder van Nationale-Nederlanden blijkt uit cijfers van de verzekeraar dat rsi onder ict'ers geen oorzaak is van arbeidsongeschiktheid. Ook promovendus Stefan IJmker concludeerde uit zijn onderzoek onder tweehonderd kantoormedewerkers dat langdurig pc-gebruik niet leidt tot klachten aan bijvoorbeeld arm, nek of schouders.
Huisarts
Volgens de rsi-patiëntenvereniging zijn die conclusies onjuist. 'Helaas is de praktijk anders', aldus Hollander. Hoewel volgens de voorzitter geen verband gelegd wordt tussen de duur van het computergebruik en de klachten, zegt hij dat dit bij buitenlandse onderzoeken wél het geval is. Welke onderzoeken Hollander bedoelt, is onduidelijk.
Volgens Hollander bezoeken jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders de huisarts, omdat zij rsi-gerelateerde klachten hebben. Ook zou uit het overleg van de adviesraad van de rsi-patiëntenvereniging blijken dat leden van FNV de vakbond vooral vragen stellen over rsi.
Ergonomisch verantwoord
Hollander: 'Er zijn inmiddels twintig convenanten afgesloten die het werken met de computer en het nemen van pauzes regelen. Dat zijn positieve ontwikkelingen, maar er moet nog veel gebeuren om rsi de wereld uit te helpen.'
Woordvoerder Marieke van Zuien van verzekeraar Cardif zei eerder dat rsi een aantal jaar geleden een veelvoorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid was, maar dat de klachten tegenwoordig nauwelijks nog voorkomen.'Waarschijnlijk wordt er door werkgevers tijdig ingegrepen en is er voldoende aandacht voor een ergonomisch verantwoorde werkplek voor werknemers', aldus Van Zuien.
Als verzekeraar kunnen wij uiteraard alleen uitspraken baseren op onze eigen statistieken, in dit geval die van binnenkomende claims, zoals destijds gevraagd door Computable. Wij hebben in de afgelopen jaren een overduidelijke afname gezien in het aantal claims met betrekking tot arbeidsongeschiktheid vanwege RSI. Hiermee heb ik echter geenszins willen beweren dat het probleem minder voorkomt. Daar heeft de patientenvereniging ongetwijfeld meer zicht op.
In het andere artikel wordt ook aangegeven dat stress een grotere factor is dan RSI. Als ik persoonlijk kijk dan krijg ik meer last van langdurig pc werk als ik onder grotere druk werk dan als het allemaal wat normaler is. Dan zit er genoeg afwisseling in het werk om geen klachten te krijgen.
Als ICT-er nu nog arbeidsongeschikt raken door RSI is ook voor een groot deel eigen “schuld”. De voortekenen zijn al lang van te voren te voelen en bekend. Er zijn 100-en producten om klachten te verhelpen/voorkomen.
Tjsa, ik moet zeggen ik ben het helemaal met CasperD eens. Stress in ICT is een veel groter probleem dan RSI. ik zit per dag zeker een uurtje of 12 achter de pc. 7 a 8 op mijn werk en dan s’ avonds nog even.
RSI klachten heb ik kort gehad, toen ik anders achter de pc ben gaan zitten is eigenlijk alles vanzelf weer opgelost. Door stres liep ik met veel rugklachten, en na het wisselen van werkgever is ook dat opgelost..
Over anders gaan zitten heb, dan heb ik het niet over de zovaak aangegeven “type zit”, dat is echt helemaal fout, dat veroorzaakt juist klachten in schouder en schouderblad. Hoe ik zit? en een goede stoel die kan kantelen, je kont naar achter, rug in geheel in de stoel, lekker hangend. wat bij mij erg goed geholpen heeft is, zo zitten dus, EN keyboard ver weg op je buro, zodat je ellebogen op je tafel kan rusten. zo kan je geheel ontspannen zitten achter de pc.
RSI onder ict een probleem, ja, maar dat komt voornamelijk door slechte stoelen en foute houdingen.
Ik ben nu 36 en werk met computers vanaf mijn 16. misschien 2-3 keer rsi klachten gehad, maar dan praat ik over minimaal 16 uur per dag intensief gamen en dat een paar dagen achter elkaar.
Voor de icters en de voorzitter van de rsi-vereniging, die verder willen leren en lezen dan de arbomanuals en kleine lettertjes van de verzekeringspolissen kan ik u het volgende boek aanraden:
“De sleutel tot ZELF-Bevrijding” Auteur – Christiaane Beerlandt, Blz. 632. verder
De westerse klassieke medische wetenschap beschouwt uw (lichamelijke klachten) – anno 2009 – als een bosje losse, niet samenhangende onderdelen. Leer de signalen van je eigen lichaam VOELEN en BEGRIJPEN, voordat uw lichaam definitief kapot gaat. Er zijn geen reserveonderdelen voor verkrijgbaar.
Van RSI naar ROI
Volgens mijn mening is het zaak dat we met z’n allen niet alleen curatief denken. Peventief ingrijpen door middel van productergonomie laat zien dat productergonomie een goede Return on Investement (ROI) heeft. Op deze manier kunnen we los van het verbeteren van een werkhouding en/of het oplossen van RSI klachten ons richten op 96% van de gezonde werkende mensen.
Zo is door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat werken met een laptopsteun en een extern toetsenbord en muis de productiviteit enorm toeneemt. Los van de betere werkhouding.
Mijn situatie lijkt nogal op die van LouisVB.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik bijna altijd met een desktop gewerkt heb (dus groot toetsenbord, losse muis etc).
Wat dat betreft herken ik wel iets in het stukje van Douwe Jan. In het verleden heb ik ooit met een laptop gewerkt, met een voor mij te klein toetsenbord. Ik zat daar zo verkrampt op te werken, dat ik in no time last had van schouders/nek. Sindsdien ben ik weer terug bij de vertrouwde desktop, bevalt me veel beter
(en het voordeel is dat je je werk op je werkplek laat, dus ook nog minder stress thuis etc).
De nieuwe laptops hebben weliswaar een groot toetsenbord, maar zonder “hulpmiddelen” kun je niet en goed zitten, en goed op het scherm kijken.
Het verschil tussen vroeger en nu, is dat de meesten nu wel weten wat er aan de hand is wanneer hun vingers beginnen te tintelen, of de schouder opspeelt. Je past je gedrag dan aan. Ook is het computerwerk minder eentonig geworden. Het urenlang datakloppen komt veel minder voor.
Wat dat betreft: Het RSI-probleem zou zich weleens naar India verplaatst kunnen hebben.
Sick Building Syndroom, bekkeninstabiliteit, whiplash hooggevoeligheid en RSI: modeziekten.
Het UFO-effect:
Hoe kan het toch dat mensen massaal een niet-bestaande ziekte krijgen? Dat komt door het UFO-effect. Als vijf mensen zeggen dat ze een ufo gezien hebben, is er een dikke kans dat tien andere mensen die ufo ook zagen. Bij mensen, die toch al niet zo goed in hun vel zitten, vertaalt mentaal misnoegen zich zo in een uniform ziektebeeld, zoals SBS of RSI. Ook whiplash (niet op te sporen beknellingen in de nekwervels na een aanrijding), postnatale depressie en bekkeninstabiliteit zijn dergelijke modeziektes. Overigens betekent dit niet dat mensen die de ziektes hebben zich aanstellen. De symptomen zijn echt, alleen worden ze niet door het lichaam, maar door de geest veroorzaakt.
RSI?
Gooi eindelijk de muis weg en koop een trackerball.
De eerste 4 uur zijn een ramp, je moet er aan wennen maar na 5 jaar en intensief PC gebruik kan ik zeggen dat een muis geen goeie oplossing is omdat je vanuit je schouder gaat bewegen, bij en trackerball ligt je arm gewoon op het buro.
Beroepsmatig moet ik bij klanten met een muis werken, dan kom ik thuis en voel de aanspanning.
Ik begrijp niet waarom zo weinig mensen overstappen.
@Arie: Dus als ik last heb van verstuikte zenuwbanen in mijn nek als gevolg van een whiplash dan zit de last die ik daarvan heb tussen mijn oren? En als mijn hormoonhuishouding in de war raakt na een zwangerschap dan is het effect daarvan het gevolg van mijn mentale gesteldheid? En als ik hoogsensitief ben dan is dat geen verklaring voor de (wetenschappelijk aangetoonde) relatie tussen deze aanleg en mijn hoogebegaafdheid? Veroordeel geen zaken waar je geen verstand van hebt, die je niet begrijpt of die niet duidelijk zichtbaar voor je zijn.