Rsi (repetitive strain injury) is wel degelijk een groot probleem onder ict'ers. Dat zegt voorzitter van de rsi-patiëntenvereniging Willem Hollander. Hij reageert op onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat ict'ers geen fysiek belastend beroep hebben. 'De conclusie dat computergebruik niet leidt tot klachten, kan de prullenbak in', aldus Hollander.
Volgens een woordvoerder van Nationale-Nederlanden blijkt uit cijfers van de verzekeraar dat rsi onder ict'ers geen oorzaak is van arbeidsongeschiktheid. Ook promovendus Stefan IJmker concludeerde uit zijn onderzoek onder tweehonderd kantoormedewerkers dat langdurig pc-gebruik niet leidt tot klachten aan bijvoorbeeld arm, nek of schouders.
Huisarts
Volgens de rsi-patiëntenvereniging zijn die conclusies onjuist. 'Helaas is de praktijk anders', aldus Hollander. Hoewel volgens de voorzitter geen verband gelegd wordt tussen de duur van het computergebruik en de klachten, zegt hij dat dit bij buitenlandse onderzoeken wél het geval is. Welke onderzoeken Hollander bedoelt, is onduidelijk.
Volgens Hollander bezoeken jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders de huisarts, omdat zij rsi-gerelateerde klachten hebben. Ook zou uit het overleg van de adviesraad van de rsi-patiëntenvereniging blijken dat leden van FNV de vakbond vooral vragen stellen over rsi.
Ergonomisch verantwoord
Hollander: 'Er zijn inmiddels twintig convenanten afgesloten die het werken met de computer en het nemen van pauzes regelen. Dat zijn positieve ontwikkelingen, maar er moet nog veel gebeuren om rsi de wereld uit te helpen.'
Woordvoerder Marieke van Zuien van verzekeraar Cardif zei eerder dat rsi een aantal jaar geleden een veelvoorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid was, maar dat de klachten tegenwoordig nauwelijks nog voorkomen.'Waarschijnlijk wordt er door werkgevers tijdig ingegrepen en is er voldoende aandacht voor een ergonomisch verantwoorde werkplek voor werknemers', aldus Van Zuien.
@Arie:
Klinkklare onzin. RSI tussen de oren? Ga je mond wassen, a.u.b. Zelfs de verzekeraars beweren dat niet (wat ze wel in ’t begin deden).
Tenzij je natuurlijk ALLE pijnklachten die je in je lijf kunt krijgen, definieert als zijnde klachten die in de hersenen zitten (omdat die hersenen reageren op de signalen van de beschadigde zenuwen). Als ik een vinger afsnijdt, tja dan roepen mijn hersenen ‘auw dat doet pijn’… Maar die vinger is er niet echt af, natuurlijk… Dat zit maar tussen de oren!
@Marieke, who wrote:
‘Als verzekeraar kunnen wij uiteraard alleen uitspraken baseren op onze eigen statistieken, in dit geval die van binnenkomende claims’
De binnenkomende claims zijn slechts een puntje van de ijsberg. De meesten gaan echt wel eerst goed achter de oren krabben voordat ze een claim indienen! ‘T aantal gevallen waarin de claim wordt toegekend, is laag. Logisch dat er geen dure rechtszaak wordt opgestart. Want als je verliest, dan is je carriere voorbij (in elk geval binnen dat bedrijf). Misschien dat je nog dezelfde functie mag uitoefenen als je ‘geluk’ hebt, maar hogerop komen kan je dan wel vergeten. En de werkrelatie is dan sowieso zwaar verstoord. Als je tenminste niet gewoon ontslagen wordt.
@Casper, who wrote:
‘Als ICT-er nu nog arbeidsongeschikt raken door RSI is ook voor een groot deel eigen “schuld”. De voortekenen zijn al lang van te voren te voelen en bekend. Er zijn 100-en producten om klachten te verhelpen/voorkomen.’
Je vergeet voor ’t gemak even dat er bedrijfstakken zijn waar niet veel geld is en waar de baas NIET met ergonomische spulletjes op de proppen komt. Misschien als je er erg lang over zeurt of als je dreigementen (zoals een zaak aanspannen) doet, maar dan is de werkrelatie verstoord en kan je wederom fluiten naar een carriere (in elk geval binnen dat bedrijf).
Het grootste probleem is dus dat lang niet alle werkgevers adequaat reageren of zelfs maar kunnen reageren en dat de werknemers (niet onterecht) bang zijn om hun klachten te uiten. Zelfs de artsen die ik bezocht hebben komen steeds met kluitjes in ’t riet. ‘Wordt bijv. eens lid van de RSI-patientenvereniging?’ Tja… Mooi antwoord, en je was dat ook misschien al, maar wat heb je er eigenlijk aan als dat advies van een arts komt? Het zijn juist die artsen die met een inhoudelijke oplossing moeten komen (zoals bijv. de werkgevers wijzen op hun verantwoordelijkheden, of gewoon voorschrijven welke hulpmiddelen je nodig hebt, of doorverwijzen naar een specialist – en met name dit laatste schijnt moeilijk te zijn).
@Jan:
Ik heb zo’n ding een week geprobeerd, maar ’t was gewoon niet te doen: ’t precies mikken met zo’n geval lukt niet of gaat echt vele vele malen trager.
Wat uiteindelijk volgens mij wel enigszins geholpen heeft bij mij was: minder computeren en een stuk lager bureau. VELE bureau’s zijn veel te hoog. Er is dus verbetering mogelijk (als je niet zo lang bent doorgegaan totdat ’t chronisch is), maar roepen dat ’t alleen in de geest zit komt van personen met oogkleppen op, omdat die personen in kwestie er zelf toevallig geen last van hebben.
@Anonymous
Je vergeet voor ’t gemak even dat er bedrijfstakken zijn waar niet veel geld is en waar de baas NIET met ergonomische spulletjes op de proppen komt. Misschien als je er erg lang over zeurt of als je dreigementen (zoals een zaak aanspannen) doet, maar dan is de werkrelatie verstoord en kan je wederom fluiten naar een carriere (in elk geval binnen dat bedrijf).
Over welke werkrelatie heb je het hier nog? Als je je als een voetveeg laat gebruiken is RSI je minste probleem.
En er zit ook nog iets tussen een door een specialist ingemeten anti RSI werkplek en een klapstoel en een muis met bal.
@arie:
“Sick Building Syndroom, bekkeninstabiliteit, whiplash hooggevoeligheid en RSI: modeziekten.”
Ik hoop van ganse harte dat je zelf nooit last zult krijgt van deze – door jou benoemde – “mode ziektes” want dan piep je echt wel anders.
Zo te lezen is de eerste “mode ziekte” waar jij tegenaan zult gaan lopen een flinke burn-out, door het structureel en stelselmatig met je ego alle lichamelijke verschijnselen wegdrukken en blijven ontkennen…. totdat je gevoel je keihard onder uittrapt.
“De symptomen zijn echt, alleen worden ze niet door het lichaam, maar door de geest veroorzaakt.”
Wrong again.. Zij vinden hun basis in een verstoorde energielichaam, chronisch balans TUSSEN lichaam en geest
Ik werk vanaf havo 4 tot heden (25jaar) later met de computer. Mijn lust en mijn leven. Maar al mijn computervriendjes, als ik ze er naar vraag, hebben wat.
schouders, onderer arm enz. Ik ben zelf ook links gaan muizen omdat rechts zeer doen. Maar ik klaag natuurlijk niet want ik verdien er mijn brood mee…
Ach, ontkennen is ook makkelijker…
Geachte mensen,
Kijk eens op de internetsite http://www.dutchdesigntrading.com waar men de nieuwe manier van werken kan zien achter de desktop of laptop.
Vr,gr,
Arie van Dorrestein.
P.s. Kijk ook onder de kop “pers”.
Leuk gestyleerd en gemodelleerd dweilen met nog steeds de kraan open. De oorzaak van RSI word hierdoor niet aangepakt en zeker opgelost.
De beste oplossing voor RSI is jezelf eens afvragen of je je geld niet op een andere manier kunt verdienen, dan met de gehele dag op je kont stilzitten, je hersens door overmachtig denken overbelastend achter een keyboard 🙂
Het menselijk (licht) lichaam is niet voor niets miljoenen jaren ge-evolueerd om op haar achterpoten te lopen 😉 Waarom zou ja dan nog zitten je geld willen verdienen. Das dus – bij default! – slecht voor je natuurlijke lichaamsfuncties
Plaatje erbij? follow this link
http://www.edv-sailer.de/humor/img/evolution.jpg
Na zo’n 6 jaar in toenemende mate last te hebben gehad van RSI klachten in schouders en armen (ondanks ergonomische maatregelen en fysiotherapie) ben ik nu klachtenvrij door de mind-over-body methode van Dr. Sarno in combinatie met Rescue Remedy (Bach flower remedies)