Surfnet krijgt 32 miljoen euro voor het ontwerpen en bouwen van Surfnet7, een innovatief glasvezelnetwerk. De subsidie komt uit het Fonds Economische Structuurverwerking (FES). ‘Project Gigaport3’ loopt van 2009 tot 2012. Het netwerk bouwt voort op Surfnet6, dat eind 2008 werd opgeleverd. Surfnet ontving de Beste Business Case 2009- Award van Computable voor de ontwikkeling van dit netwerk.
Voorloper Surfnet6 is een hybride netwerk voor zowel groot- als kleingebruikers . Met een hybride netwerk is het niet alleen mogelijk om op de gangbare internetmanier dataverkeer te ‘routeren’ oftewel doorsturen via op dat moment beschikbare wegen over het internet, maar ook om zogenaamde ‘lichtpaden’ te creëren. Met een lichtpad wordt een vaste route over het internet gereserveerd voor een bepaalde toepassing of gebruiker. ‘Hadden we niet voor een hybride netwerk gekozen dan hadden we het netwerk zo moeten inrichten dat de grootgebruikers de kleine gebruikers niet overrulen. Dat zou niet te betalen zijn geweest’, zei Surfnet-directeur Erwin Bleumink eerder in Computable.
In het nieuwe netwerk wil Surfnet de flexibiliteit en hanteerbaarheid van lichtpaden vergroten door nieuwe netwerkstandaarden te gebruiken. Ook wordt de dienst uitgebreid, zodat applicaties zelfstandig – dus zonder tussenkomst van een gebruiker – een lichtpad kunnen opzetten. Andere verbeteringen zijn de inzet van nieuwe fotonische technologie en professionalisering van het internationale knooppunt Netherlight.
Surfnet6
Surfnet6 wordt gebruikt door onderzoekers om een directe dataverbinding over glasvezel te kunnen opzetten tussen twee punten in het Surfnet-netwerk, zonder tussenkomst van routers. Tot de gebruikers van dit netwerk behoort onder andere Astron. Dit Nederlandse instituut voor radio-astronomoie wisselde vroeger beelden van radiotelescopen uit per post, nu gebeurt dat via het netwerk. Ook DigiBOB, het Digitaal BevolkingsOnderzoek Borstkanker gebruikt de verbinding, voor het beoordelen van röntgenbeelden op afstand.