De Kerngroep Open Gemeenten wil de communicatie over open source en open standaarden met leveranciers verbeteren. Daarom stuurt de organisatie een brief naar leveranciers. In die brief vraagt de kerngroep of de leveranciers het Manifest Open Overheidsorganisaties onderschrijven en zich willen conformeren aan het Plan Heemskerk. De brief wordt in juli 2009 verstuurd.
Dat betekent dat leveranciers die zaken doen met de overheid open standaarden moeten gebruiken in hun producten. Daarnaast zal een leverancier delen van de software open source moeten aanbieden. 'Als een gemeente een-op-een in gesprek gaat met een leverancier willen we dat vooraf duidelijk is wat er onder open standaarden wordt verstaan. Nu zijn er soms discussies welke standaarden open zijn en welke niet. Er heerst onduidelijkheid', zegt voorzitter Sander Rispens van de Kerngroep Open Gemeenten.
De Kerngroep stuurt de brief naar softwareleveranciers, hardwareleveranciers en dienstverleners. Het initiatief voor de brief kwam oorspronkelijk van Bart Prehn die namens de gemeente Amsterdam deelneemt aan de kerngroep. Rispens denkt dat de reactie op de brief positief zal zijn. 'Op het vorige manifest hebben we ook reacties gehad van verschillende leveranciers die het wilden ondertekenen. Dat was toen niet de bedoeling, het manifest was alleen bedoeld voor overheden.' Hij verwacht niet alleen reacties van de gebruikelijke leveranciers van open source. 'Het gebruik van open standaarden heeft een veel breder draagvlak', aldus de voorzitter.
Het is nog niet duidelijk wat de kerngroep gaat doen als de brief is rondgestuurd en er reacties komen. Daarover is de kerngroep nog met het NOIV in gesprek. 'Misschien wordt er vanuit het NOIV een project opgezet, de namen bij het NOIV op de website geplaatst of laten we een leverancier zelf bekendmaken dat zij zich bij de brief hebben aangesloten', zegt Rispens.
De Kerngroep Open Gemeenten zijn de ondertekenaars van het Manifest Open Overheidsorganisaties, de basis voor het Manifest Open Source en later Plan Heemskerk. De kerngroep bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Almere, Nijmegen, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Heereveen en Utrecht.
Actieplan Heemskerk
In december 2007 werd het actieplan "Nederland in open verbinding" door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan heeft tot doel om het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit'-principe, die voorschrijft dat overheden (Rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.
Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘mede-overheden'. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, is een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties
Goede actie. Vanuit Capgemini hebben we dit 2 jaar geleden al gedaan: http://www.nl.capgemini.com/resources/news/capgemini_onderschrijft_de_waarden_van_het_manifest_van_de_open_overheden/
Misschien mooi voorbeeld voor anderen… en voor onszelf om te kijken of de tekst nog wel actueel is 🙂
Natuurlijk is het goed als alle leveranciers zich gaan houden aan de open standaarden. Je kunt het ook omdraaien. Selecteer leveranciers die zichzelf ten taak stellen om open standaarden en open source software (http://www.vicus.nl/vicus/opensource.html) te ondersteunen.
@Luuk Rovers: helaas heb je vooral in overheidsland te maken met veel specifieke vakgebieden met maar weinig leveranciers per vakgebied. De handicap is dan vaak dat er niet veel te selecteren valt. Als een of enkele leveranciers de markt in handen hebben dan zit er niet veel anders op dan deze leveranciers te prikkelen tot het conformeren aan open standaarden en open source.