Steeds meer ondernemingen wereldwijd kiezen voor de interoperabiliteit en ‘patent-rust’ van de oplossingen die Novell en Microsoft gezamenlijk aanbieden sinds hun samenwerking op technisch, juridisch en zakelijk vlak. In het eerste half jaar van 2009 verwelkomden de twee bedrijven meer dan 100 nieuwe klanten; een verdubbeling van het aantal in de eerste twee jaar van de samenwerking.
Novell en Microsoft sloten in november 2006 een samenwerkings-overeenkomst en verkochten sindsdien voor meer dan 200 miljoen dollar aan support- en onderhoudscontracten voor de Novell SUSE Linux Enterprise Server, aan ruim 300 klanten uit verschillende werelddelen en bedrijfstakken. Zo werden bijvoorbeeld in Nederland Getronics en SNS Bank klant en in Europa Honeywell Aerospace, Procter & Gamble, Idaho Power Company, Sony Pictures Entertainment, SC Johnson en Sky TV.
Gezamenlijk succesvol
"Klanten zijn in het huidige economische klimaat extra kritisch op de toegevoegde waarde van hun IT-investeringen en zoeken naar mogelijkheden om de effectiviteit van hun infrastructuur, systemen en processen te vergroten. Juist daardoor stijgt de vraag naar oplossingen die de interoperabiliteit tussen Windows en Linux verbeteren zonder dat de klant zich zorgen hoeft te maken over aan patent gerelateerde zaken", zegt Ted MacLean, directeur Strategic Partnerships and Licensing van Microsoft. "Onze klanten ervaren de samenwerking met Novell als zeer positief en ook de verkoopresultaten laten zien dat we gezamenlijk succesvol zijn in het leveren van interoperabiliteitoplossingen."
Volgens marktanalist Jay Lyman van IT-businessanalist 451 Group levert de samenwerking veel op voor Microsofts integratie van Linux en zijn de opbrengsten uit Linux voor Novell erdoor toegenomen. Maar de gezamenlijke inspanningen van beide bedrijven om de interoperabiliteit tussen Linux en Windows te verbeteren, komen vooral tegemoet aan de praktijk bij veel bedrijven met gemengde IT-omgevingen. "Die bedrijven profiteren nu van de technologische winst van de samenwerking en van de uitgebreide ondersteuning."
Steeds meer organisaties in de wereld willen de kloof tussen opensource en closedsource software overbruggen. Alleen al in de belangrijke groeimarkt China en Asia-Pacific hebben recent meer dan 50 nieuwe klanten gekozen voor interoperabiliteit en ‘patent-rust’ voor hun gemengde IT-omgeving. De gezamenlijke inspanningen van Novell en Microsoft bewijzen nu al hun nut.
Expanded Support voor Linux Server
Microsoft en Novell hebben flink geïnvesteerd in de ondersteuning van klanten bij het optimaal benutten van hun IT-investeringen. Een voorbeeld daarvan is het uitgebreide supportpakket (Expanded Support) voor Novells SUSE Linux Enterprise Server licenties. Dit pakket biedt klanten hoogwaardige technische ondersteuning bij de overstap van bestaande Linux-omgevingen – waaronder Red Hat Enterprise Linux – naar Novells SUSE Linux Enterprise Server. Daardoor zijn er aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk en profiteren klanten optimaal van de interoperabiliteit. Sinds de lancering van het supportpakket in november 2008 is er grote belangstelling voor; ruim tien procent van de nieuwe klanten in het afgelopen half jaar heeft ingetekend op het supportpakket, waaronder het Britse 2e2, een van de snelstgroeiende service en solutions provider in Europa.
"Met oplossingen als het expanded supportpakket is het voor onze klanten mogelijk om hun Linux-omgeving op vestigingsniveau te standaardiseren en consolideren", aldus Mark-Peter Mansveld, Director Data Center Solutions & Enduser Computing Benelux. "Zo profiteren ze van een lage totale cost of ownership en van bewezen interoperabiliteit, terwijl ze tegelijkertijd kunnen rekenen op eersteklas ondersteuning voor hun legacy Linux-omgeving."
Interoperabiliteits Lab
De twee bedrijven hebben met hun samenwerking de deur geopend naar belangrijke technische interoperabiliteitsontwikkelingen. Klanten die met zowel een Microsoft Windows Server als een SUSE Linux Enterprise Server werken, profiteren optimaal van deze ontwikkelingen en oplossingen. "Het belangrijkste doel van ons gezamenlijke Interoperabiliteits Lab is de meerwaarde voor onze klanten te vergroten", aldus Tom Hanrahan, directeur van het Microsoft-Novell Interoperabiliteits Lab in Cambridge, Massachusetts. "Voor ons was het van groot belang om gezamenlijk een interoperabiliteits-laboratorium te creëren zodat we testresultaten en nieuwe ontwikkelingen direct konden doorvoeren in de producten van beide bedrijven." Het laboratorium heeft zijn waarde al veelvuldig bewezen bij projecten op het gebied van virtualisatie, systeemmanagement, server workload validation en rich media support.