Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) heeft zijn eerste aanbestedingsklacht verstuurd vanuit het ‘Meldpunt gesloten standaarden NOiV’. Het NOiV verruimt via dit meldpunt haar doelstelling. Behalve dat de organisatie streeft naar het vergroten van de interoperabiliteit en het terugdringen van leveranciersafhankelijkheid, wil het nu ook ‘een level playing field voor ict-leveranciers creëren.'
Volgens NOiV is ‘die derde doelstelling nodig gebleken omdat er in aanbestedingen regelmatig (onbewuste) barrières worden opgeworpen voor (opensource-) leveranciers. Daardoor kunnen zij niet meedingen naar de ict-opdracht. Niet alleen wordt daardoor het bereiken van de eerste twee doelstellingen bemoeilijkt, maar meestal is dan ook nog eens sprake van een schending van het aanbestedingsrecht. Daarnaast komt het voor dat inschrijvers op een aanbesteding wordt gevraagd oplossingen te offreren gebaseerd op gesloten standaarden of voor de offerte gebruik te maken van gesloten bestandsformaten.'
Provincie Noord-Brabant is de eerste overheidsinstantie die een aanbestedingsklacht van Nederland Open in Verbinding (NOiV) vanuit het ‘Meldpunt gesloten standaarden NOiV' heeft ontvangen .
'Het Meldpunt zal op basis van klachten van leveranciers onder meer reeds gepubliceerde aanbestedingen onderzoeken inzake de wijze waarop wordt omgegaan met de doelstellingen van het actieplan', zo schrijft het NOiV op haar website.
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
OPEN SOURCE SOFTWARE
Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie is dat, als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma bij verspreiding ook weer onder een GPL-licentie moet uitbrengen. Hij mag wel geld vragen voor die software, maar als iemand daarom vraagt, moet hij in dat geval de broncode opnieuw vrijgeven.
Maar er zijn ook opensourcelicenties waarbij dat laatste niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source software meer en hoeft die software ook niet gratis te zijn. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.