Provincie Noord-Brabant vraagt in een Europese aanbesteding expliciet om Oracle-producten. Dat is in strijd met het actieplan-Nederland Open in Verbinding (NOiV). Daarnaast kunnen leveranciers alleen gebruikmaken van Microsoft Office XP om zich in te schrijven. Anders maken ze geen kans op de gunning. Dat is in strijd met het overheidsbeleid om ook opensourceformaat ODF te kunnen ontvangen.
Het programmabureau Nederland Open in Verbinding wijst de provincie in een brief op deze tekortkoming. De organisatie heeft geen handhavingsbevoegdheid, maar gebruikt op deze manier de vragenronde die wettelijk deel uitmaakt van elk aanbestedingstraject. ‘U schrijft dat het een vormvereiste is dat alle stukken in Microsoft Word en Microsoft Excelformaat, en meer in het bijzonder gemaakt met Office XP, worden ingediend. Wij kunnen ons niet voorstellen dat u het gebruik van Microsoftproducten verplicht wilt stellen om überhaupt te kunnen inschrijven.'
Marktonderzoek
Daarnaast vraagt de provincie om ‘zeven specifieke producten afkomstig van een specifieke leverancier, namelijk Oracle', meldt het NOiV in de brief. ‘Wellicht bent u van mening dat u de gewenste functionaliteit niet goed kunt omschrijven zonder uitdrukkelijk de naam van de Oracleproducten te noemen. Mogen wij hieruit afleiden dat u geen marktonderzoek hebt laten doen naar eventuele alternatieven?'
De provincie heeft aan het lijstje Oracleproducten wel de frase ‘of daarmee overeenstemmend' toegevoegd, maar het NOiV neemt met die toevoeging geen genoegen. Het programmabureau verzoekt de provincie om ‘functioneel te specificeren wat uw ict-behoeften zijn', omdat ‘wij, en naar wij aannemen ook andere potentiële inschrijvers, niet de volledige productportfolio kennen (en hoeven te kennen) van deze specifieke leverancier.'
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
OPEN SOURCE SOFTWARE
Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie is dat, als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma bij verspreiding ook weer onder een GPL-licentie moet uitbrengen. Hij mag wel geld vragen voor die software, maar als iemand daarom vraagt, moet hij in dat geval de broncode opnieuw vrijgeven.
Maar er zijn ook opensourcelicenties waarbij dat laatste niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source software meer en hoeft die software ook niet gratis te zijn. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.
Lijkt me niet vreemd om aan te geven dat het gewenste platform Oracle moet zijn. Wie weet draait de rest ook al op een Oracle doos
@Joost: En wie zegt dat Oracle de goedkoopste oplossing is voor hun (onbekende) functionele eisen? De provincie heeft niet beschreven welke functionaliteiten men nodig heeft, het is dan ook onmogelijk om een ander product dan Oracle voor te stellen. Tuurlijk, er zijn andere databases dan Oracle, maar er is maar ��n Oracle. En wanneer je stelt “ik wil Oracle-functionaliteit”, dan is er maar vrij weinig keuze. Dat er maar weinig organisaties zijn die alle functionaliteiten van Oracle daadwerkelijk gebruiken…
Wanneer ze slimmer waren geweest, en Oracle had daar bij kunnen helpen, hadden ze functionele eisen gesteld waar alleen Oracle aan kan/wil voldoen.
Zolang mensen niet worden ontslagen voor de automatische keuze voor MS, Oracle of een andere grote leverancier, zal er weinig veranderen. Het kost tenslotte geen enkele moeite om zo’n keuze te maken.
Titel van bijgeplaatste foto dekt de lading niet.
Er bestaat geen Brabander paard, hooguit een Brabander te paard, een Zeeuws werkpaard of een Brabander op een Zeeuws werkpaard.
Het is de redactie niet euvel te duiden als zij alleen kennis hebben van paarden op het schaakveld.
Overigens heeft het Zeeuws paard wel een “bit” in de mond. Het paard heeft dus wel afffiniteit met ICT.
Benieuwd welke jurist en sr. inkopers hierbij zijn betrokken. Een beetje ingevoerde professional had dit niet laten gebeuren. Indien inhouse geen of onvoldoende kennis/tijd voorhanden is heeft het zeker zin om die kennis en tijd extern in te huren. Bovendien: deze mensen zijn doorgaans verzekerd voor beroepsfouten en hebben er om diverse pr redenen belang bij om dit soort (beginners)fouten te voorkomen.
Het belang van een gedegen markt- en productkennis al dan niet verkregen door een marktonderzoek en het laten ‘scannen’ van de aanbestedingsdocumenten op dergelijke fouten blijkt weer overduidelijk. Jammer voor de provincie, want nu moet alles opnieuw en dat kost veel meer tijd en geld.
Het is niet meer dan logisch dat men een aanbesteding op deze manier uitschrijft. Als je kijkt naar de aanbesteding en wat er gevraagd wordt, is er maar 1 bedrijf die dat als 1 geintegreerde oplossing kan leveren, en dat is Oracle. Anders heb je al snel met 3 a 4 verschillende bedrijven te maken, en dat wil je als klant ook niet. Ik snap ook de hele consternatie niet als het over Oracle gaat. Voorbeeld: Amersfoort, Goud, etc. Kijk maar eens op de aanbestedingskalender en zie maar eens hoe vaak er wordt gevraagd naar SAP, Microsoft, Cognos etc. Allemaal weer lawaai maken om het lawaai maken dus.. jammer. Als Noord-Brabant slim is, laten ze het gewoon over zich heen komen en doen ze precies wat ze willen, en dat is ook hun goed recht.
Ja, laten we voor elk nieuwe wens van een gebruiker een andere database nemen. Ik ben voor open uitbestedingen, maar sommige dingen moeten kunnen.
Misschien bedoelen ze wel met die vraag/eis dat Oracle, Sun heeft overgenomen en daarmee het Sun opensourcesysteem willen hebben… Er zijn vele mogelijkheden.
@ Gast & Wim: Volgens mij gaat het hier ook niet om het feit dat gevraagd wordt om een product dat op een Oracle database moet kunnen draaien. Volgens mij is dat een legitieme vraag. Waar, volgens mij, het NOiV op ageert, is het feit dat 7 Oracle producten worden gevraagd. Dat lijkt mij een groot verschil. Hiermee geef je expliciet voorkeur aan een merk product, terwijl er misschien andere merken zijn die functioneel gezien beter zijn en goedkoper. Dat moet je als organisatie toch altijd willen…?
De wens tot 1 geintegreerde oplossing is gebaseerd op een aantal veronderstellingen. We verwachten dat 1 geintegreerde oplossing misschien eenvoudiger is in beheer, minder complex is, of wellicht beter geintegreerd is? Als dat de wensen zijn dan moet je als organisatie dat vragen. Misschien kunnen andere leveranciers dat ook wel bieden? Wie weet, wordt je nog verrast. Nu wordt er aanbesteed, maar wordt al gesteld welke oplossing gewensd wordt. In alle andere sectoren zou dat slecht inkoopbeleid zijn, maar blijkbaar geldt dat voor de ICT niet!?
Ik ben overigens benieuwd wat het opensourceformaat ODF is. Volgens mij gaat het hier om een standaard en dat heeft niet zoveel met open source te maken.
Wat een geklungel bij de provincie Brabant. Er is in onze markt reeds tientallen jaren ervaring met het formeel juist en het tactisch goed openbaar aanbesteden. Die combinatie van juridische en ICT expertise is inmiddels bij duizenden aanwezig.
De provincies hebben al een slechte naam; nu weer een beetje slechter.
Misschien wil Brabant wel gewoon spullen kopen die werken…..