Wat betreft het omarmen van nieuwe ontwikkelingen rondom het uitbesteden van activiteiten lopen de Verenigde Staten meestal wat voor op Europa en dus Nederland. Een van de actuele onderwerpen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan rondom uitbesteding is het verzwaren van de belastingdruk voor organisaties die banen verplaatsen naar lagelonenlanden. In dit opiniestuk wordt deze ontwikkeling nader toegelicht en wat dit mogelijk kan betekenen voor Nederlandse ict-leveranciers.
Tot voor kort hinkten de meeste politici in de Verenigde Staten en Europa nog op twee benen wat betreft het uitbesteden van activiteiten naar lagelonenlanden. Aan de ene kant waren er de negatieve effecten van het verlies aan lokale banen en aan de andere kant lagere prijzen voor de consument. Voordat de huidige crisis zich aandiende waren er nog voldoende vacatures om het merendeel van de ontslagen op te vangen, maar die situatie is nu veranderd. Dit uit zich ook in het gedrag van politici in verschillende landen.
In Australië hebben twee belangrijke banken, Westpac en Commonwealth Bank, onder politieke druk besloten om het offshoren van backoffice-activiteiten en ict-projecten naar India sterk te beperken. Van bestaande leveranciers zal daarnaast gevraagd worden om meer Australische werknemers in te zetten.
President Obama gaat nog een stuk verder door in een presentatie aan te geven dat hij bedrijven die activiteiten laten uitvoeren in lagelonenlanden meer belasting wil laten betalen. Zonder in details te willen treden over het voorstel komt het erop neer dat twee soorten Amerikaanse organisaties hier last van gaan hebben:
– Amerikaanse bedrijven die een shared service centre hebben in lagelonenlanden, zoals General Electric, American Express en Proctor & Gamble;
-Amerikaanse bedrijven die (ict-)diensten leveren aan andere bedrijven en een deel van de activiteiten laat uitvoeren in lagelonenlanden. Denk aan bijvoorbeeld EDS/HP, IBM en Accenture.
Ict-leveranciers uit India, China, Vietnam en Nederland lijken dus buiten schot te blijven van deze regeling en kunnen er zelfs voordeel van hebben, omdat hun concurrentiepositie iets is verbeterd. Alleen indien president Obama alle leveranciers wil treffen die offshore ict-diensten aanbieden aan Amerikaanse klanten, dan zullen ook Nederlandse leveranciers geraakt kunnen worden. Het invoeren van dergelijke wetgeving zou echter zo complex worden (waar start en eindigt bijvoorbeeld de term ‘uitbesteden'?) dat ik dit geen realistische optie acht. Het grote aantal ambtenaren dat noodzakelijk is om de wetgeving te controleren zou wel de werkeloosheidscijfers ten goede komen…
Als reactie verwacht ik dat Amerikaanse bedrijven meer zaken gaan doen met leveranciers die opereren van Mexico en Canada daar zij zich binnen de NAFTA (North American Free Trade Agreement) bevinden en dus naar alle waarschijnlijk buiten schot blijven. Voor Nederlandse leveranciers van ict-diensten aan Amerikaanse klanten is het dus goed om een vinger aan de pols te houden met betrekking tot de ontwikkelingen op dit gebied. Ik sta in ieder geval niet verbaasd te kijken als IBM, TCS, Wipro of Accenture binnenkort aankondigen om (meer) te investeren in Mexico.
Toch nog niet zo gek, die Amerikanen.
In plaats van Indiase bedrijven te subsidieren (hetgeen wij doen), hoger belastingen gaan heffen op activiteiten in lage loonlanden, is nog niet gek.
And love your neighbor is toch wat wij in Europa ook hebben gedaan (als Europese Unie)
En nu gaan we nog even kijken in landen als China, India en andere ontwikkelende landen: allemaal invoerrechten op alles wat niet uit hun land komt.
Vooralsnog, niets mis mee!
Oke, en wat betekent dit voor mensen (zoals ik) die voor zo’n dergelijk bedrijf werken (ik noem een IBM, een HP)? De stock-holders klagen toch wel dus mensen en off-shoring gaat toch wel door. Maar dan vanaf nu alleen nog voor de mensen die niet in Amerika werken maar in bijv NL voor datzelfde Amerikaanse bedrijf.
Oftewel leuk en prachtig voor mijn US collega’s maar minder goed en mooi voor mij?