De drie technische universiteiten werken aan een proef om videoconferencing te gebruiken voor een college. Zo hopen de universiteiten een vak op verschillende plaatsen te kunnen geven. 'Nu reist een docent van de ene universiteit naar de andere. Als we het andersom zouden doen, dan belasten we de studenten. Een alternatief is het college virtueel te maken', zegt Piet van der Zanden, adviseur bij de Technische Universiteit Delft.
Volgens ict-directeur Peter van Schaick is videoconferencing in het onderwijs vergelijkbaar met de oplossingen die er inmiddels zijn voor vergaderingen. Het is wel wat complexer, omdat de universiteiten een interactieve tool willen waar studenten in beeld verschijnen als zij een vraag aan de docent stellen. Daarnaast is een college niet statisch, een docent staat niet constant op dezelfde plek. Dit heeft gevolgen voor de audiotechnologie.
Eind juni geven de universiteiten een eerste demonstratie aan docenten. Deze proefopstelling bestaat uit twee videocamera's. Een camera is gericht op de docent, de andere is gericht op de studenten. 'Dit hoeven geen high definition camera's te zijn,' zegt Van der Zanden, 'maar je wilt wel dat de inhoud, bijvoorbeeld de presentatie of een product dat getoond wordt, in high definition te zien is.' Daar werkt de universiteit nog aan. Daarnaast gebruikt de universiteit een microfoon die zich actief richt op de spreker. Van der Zanden: 'Ook moet goed worden uitgedacht waar we geluidsversterkers moeten plaatsen.'
Geavanceerd netwerk
Het datanetwerk is geen probleem, zegt Van Schaick. 'We hebben een vrij geavanceerd netwerk. Er zijn dedicated lichtpaden tussen de drie universiteiten. Als we de videoconfering op grotere schaal gaan gebruiken, dan is het noodzakelijk om hier ook naar te kijken. Voorlopig is dat nog niet aan de orde.'
De drie universiteiten willen de virtuele colleges het volgend schooljaar, dat in september begint, gaan geven. Allereerst wordt begonnen met zes mastervakken die op alledrie de universiteiten gegeven worden.
Ja, en dan de uitzending opslaan en het jaar erop weer aan de studenten uitzenden. Kostenbesparingen dus…
Zelf studeer ik aan de TU in Delft en het opnemen van colleges gebeurt hier al jaren!
Ik moet zeggen dat dit echt heerlijk is, kan je een keertje niet of lig je gewoon lekker brak in je bed. Je pakt je laptop erbij en kan zo vanuit huis college bekijken.
Praat de docent traag? Speel het college gewoon op twee keer speed af! Snap je iets niet? even terugspoelen maar!
Ook is het handig wanneer je tijdens het leren nog eens even iets wilt terug zien.
http://collegerama.tudelft.nl is de site van de TU Delft.
is dit eigenlijk niet hetzelfde wat Berkeley en andere Amerikaanse universiteiten al lang deden voordat 3TU er aan begon? Ik noem een Berkeley web lectures bijvoorbeeld…?