Het Agile Consortium Benelux werkt aan een certificering voor agile projectmanagement. Daarvoor hoeft een geïnteresseerde niet per se kennis te hebben van Agile-methoden, zoals Scrum of DSDM. Belangrijker is dat de persoon ervaring heeft met projecten die op deze manier wordt uitgevoerd. Het consortium hoopt in oktober internationale werkafspraken over het certificaat te maken. Daarna wordt het mogelijk om certificaat te behalen.
Bij een agile-project, bijvoorbeeld een software-ontwikkelingsproject, wordt een project in kleine stukken gehakt. Iedere periode (sprint) wordt een deel van de software opgeleverd. Daarnaast wordt de klant op regelmatige basis bij het project betrokken. Hij geeft aan het einde van elke periode een mening geven over het opgeleverde product.
Het certificaat wordt toegekend op basis van competenties en de houding die iemand heeft in een agile-project. Werknemers die denken voor het certificaat in aanmerking te komen, moeten een synopsis indienen bij een onderzoekscommissie. 'Dat betekent dat iemand wel de nodige praktijkervaring moet hebben', vertelt Patrick Verheij. Hij houdt zich voor het consortium bezig met de certificering. In deze synopsis moet de werknemer vertellen welke keuzes hij heeft gemaakt waaruit blijkt dat hij op een geïntegreerde manier met agile bezig is. Daarna volgt nog een mondeling examen.
Internationaal certificaat
Het certificaat moet een internationaal certificaat worden. De organisatie is in gesprek met consortia in Engeland, Zweden en Ierland. Ook met andere organisaties wordt gesproken. 'Als we meer landen aan boord krijgen, wordt de waarde van het certificaat veel groter', vertelt voorzitter Frank Langeveld.
Het consortium vindt agile geen methode, maar een mindset. Volgens de voorzitter kan in een agile-project meerdere methoden worden gebruikt. Langeveld: 'Het doel moet de uitkomst zijn van het project. De werkwijze is geen doel op zich.'
Het Agile Consortium Benelux vertelt meer over deze certificering en haar Agile-gedachtegoed tijdens het Integrating Agile Congres, 18 juni 2009. http://www.agileconsortium.nl/en/conference.html
Okee, hoe gaan ze een mindset certificeren? Jammer dat zo’n certificering helemaal tegen het gedachtegoed van de Agile-beweging ingaat.
Agreed, weer een certificering. Joepie.
Ik begrijp de meerwaarde niet van deze certificering. Over een tijd weer een nieuwe methode en daarna weer een. Je ziet nu al bijna door de bomen het bos niet meer.
Los van een certificering is het natuurlijk wel intressant wat die methoden inhouden, maar daar gaat dit niet over.
@Carl: van de site van de AGile Alliance
“Now that Agile software development is becoming a mainstream practice, more and more employers need to staff teams that will perform it well. How can they know if a particular person will be an asset?
One way might be to favor employees who are vouched for by some certification body. It is the position of the board of the Agile Alliance that employers should have confidence only in certifications that are skill-based and difficult to achieve.”
Precies waar we naar streven.