De Academie voor ict & media in Zoetermeer is op zoek naar nieuwe financiële bronnen om bedrijvencentrum Enter-prize te kunnen blijven financieren als de subsidie eind 2009 afloopt. Vier jaar geleden startte de dependance van de Haagse hogeschool het interne bedrijvencentrum. Enter-prize biedt ict-studenten de mogelijkheid naast hun studie te ondernemen. Via de Academie krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen en in de markt zetten van ict-producten en -diensten.
Enter-prize is een gezamenlijk initiatief van de Academie ict & media en de gemeente Zoetermeer. Beide financieren zij een deel van het project. Ook de provincie Zuid-Holland heeft voor de eerste vier jaar een subsidie verstrekt.
Information Security Management
‘Ik wil sowieso door met het project', vertelt Cees van Diest, locatiemanager van de Academie voor ict & media en manager van Enter-prize. ‘En we kunnen wel één jaar zonder subsidie, maar ik moet per 1 januari wel weten of we de financiering daarna rond krijgen. Een onderzoeksbureau helpt ons nu uit te zoeken op welke subsidieregelingen we aanspraak kunnen maken. Het lastige van subsidies is dat je wel geld krijgt, maar aan heel veel eisen moet voldoen.'
Om het project de komende jaren nog verder te verbeteren heeft een van de medewerkers van de academie in kaart gebracht wat organisatorisch anders moet en hoe Enter-prize de komende jaren verder vormgegeven moet worden. ‘We hebben nu binnen Enter-prize ruimte voor tien bedrijven, zo'n twintig studenten, maar ik wil dit graag uitbouwen', vertelt van Diest. ‘Ook studenten van de nieuwe studie Information Security Management kunnen in de toekomst gebruik maken van het Enter-prize-concept.'
De school heeft sowieso grote plannen. Hoewel er nu ruim 200 leerlingen rondlopen op de locatie in Zoetermeer, wil Van Diest dit aantal ruim verdubbelen. ‘Ik wil doorgroeien tot 400 tot 500 studenten. Dan is het maximum wel bereikt.'
Beggars can’t be choosers.
Als je na 4 jaar nog niet een kostendekkende formule hebt kunnen vinden zonder subsidie (geld van ons, de burgers) mag je het als FAIL bestempelen en de stekker eruit trekken. Wat leer je die ondernemers in hemelsnaam? Zo lang mogelijk bestaan terwijl je verlies draait?
Dit klinkt meer als van Diest eigen ego-feestje waar een ander voor mag betalen.
@ Philip, 10-06-2009 15:58
In een bedrijfsmatige omgeving zou ik je zo gelijk geven. Dit is echter een school en derhalve semi overheid. Wanneer je deze mening doortrekt zou je eigenlijk alle niet private universiteiten, hogescholen, MBO’s, middelbare scholen basisscholen etc. ook wel kunnen sluiten.
Als je mensen wilt leren ondernemen moet je van goede huize komen dit rendabel te maken. Ondernemen leer je in weliswaar de praktijk, maar het moet zeker wel in je bloed zitten. Veel ICT ondernemingen zijn opgezet door niet-ICTers die de idee?n en/of expertise van anderen in de markt weten te zetten waar die ICTers dat zelf nooit gekund zouden hebben. Voor andere branches geldt hetzelfde. De beste idee?n stranden omdat er onvoldoende goed mee wordt ondernomen.
Dit concept kan alleen kostendekkend worden als Van Diest gaat samenwerken met financiers, cq. ondernemers. En dat is precies wat hij wil gaan doen. Prima, maar zorg ervoor dat je het ondernemen dan aan deze mensen overlaat.
Ik vraag mij af of het wel de bedoeling is dit rendabel te maken. Wat ik uit het artikel begrijp is het een extra faciliteit naast een studie. En wat @gijs zegt, als je alle scholen, universiteiten e.d. rendabel wil maken, kan je de hele zooi wel sluiten.
@hk ICT’ers kunnen dus niet ondernemen begrijp ik uit je verhaal? Dat is wel heel kort door de bocht…
“Via de Academie krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen en in de markt zetten van ict-producten en -diensten”
Als ik bovenstaande zo lees, moet men niet op zoek gaan naar subsidie, maar zouden ze eens bij investeerders moeten aankloppen. Ze hebben iets moois in de aanbieding, te weten de rechten op de ontwikkelde ICT-producten en een deelneming in (toekomstige) winst.
Over ondernemerschap gesproken! 😉