Software-ontwikkelaar Sioux merkt dat de bestedingen van klanten in de regio Eindhoven teruglopen. Toch blijft het gratis technische sessies organiseren voor ict'ers over nieuwe technologie. Zo hoopt het bedrijf een steentje bij te dragen aan de productiviteit van de regio. Computable nam een kijkje bij het softwarebedrijf.
De grote oranje bank is het eerste dat opvalt als je het kantoor van de Eindhovense embedded software-ontwikkelaar Sioux binnenstapt. 'Deze bank staat al op veel foto's', lacht managing director Ron Willems. Op het tafeltje voor de bank ligt een informatiefolder over de Hot-or-Not-sessies die het bedrijf organiseert. De softwareontwikkelaar nodigt bekende techneuten van over de hele wereld uit om te komen spreken over nieuwe technologie. De laatste spreker was Chris Sells die vertelde over Microsoft Oslo. Voor de bank staat een groot beeldscherm waarop de tekst '26 mei User Centered Design' staat . De titel van de laatste inpi-sessie is blijkbaar nog blijven staan. Deze sessies zijn bedoeld voor werknemers en hun partners. De sessies gaan niet over technologie, voorbeelden van vorige sessies zijn 'creatief denken' of 'klanten zijn eigenlijk net mensen'.
De Hot-or-Not-sessies zijn niet alleen bedoeld voor werknemers, maar staan ook open voor buitenstaanders. 'We willen met de sessies laten zien waar we voor staan en het is goed voor ons imago. Dat is echter niet de enige reden. We kiezen onderwerpen waarmee je software sneller of beter kunt ontwikkelen. Zo willen we ons steentje bijdragen aan het verhogen van de productiviteit van softwareontwikkeling in de regio Zuidoost-Nederland. Uiteindelijk hebben wij daar ook baat bij', zegt Willems. Ondanks de slechtere economie gaat het bedrijf door met de sessies, al doet het dat wel met een lagere frequentie. 'Vooral in het zuiden van Nederland merken we dat het niet goed gaat', zegt de managing director. Dat heeft volgens hem vooral te maken omdat er in de regio veel hightech producten worden ontwikkeld en er veel onderzoek en ontwikkeling wordt gedaan. 'Momenteel lopen de investeringen bij onze klanten terug en dat merken wij in het aantal aanvragen.'
Ontwikkelen met partners
Over het gekleurde vloerkleed loopt Willems de gang door naar het experience center. Hier staan de producten waar het bedrijf aan heeft gewerkt, vaak met partners. 'Dit ontwikkelden we samen met NTS en FEI Company', zegt Willems terwijl hij naar een apparaat wijst wat iets weg heeft van een koffiemachine. Het is de elektronenmicroscoop Phenom, die tot 24000 keer kan vergroten. FEI maakt vooral elektronenmicroscopen die tot een miljoen keer kunnen vergroten. Daarnaast zijn er kleinere lichtmicroscopen op de markt die tot tweeduizend keer kunnen vergroten. 'In de markt van microscopie was er een gat tussen lichtmicroscopen en elektronenmicroscopen. FEI is daar met de Phenom ingesprongen. Zij hebben de ontwikkeling van de microscoop uitbesteed, waarbij FEI de kennis van elektronenmicroscopen heeft ingebracht', zegt Willems. Sioux maakte de software, NTS zorgde voor de mechanica en FEI verkoopt het apparaat. Voor dit partnerschap ontvingen de drie bedrijven de Mechatronica Award 2006.
De softwareontwikkelaar werkt steeds vaker samen met partners. Volgens Willems gebeurt meer dan eenderde van het werk op projectbasis, de rest is detacheringswerk. 'In verschillende projecten zijn we eigenlijk investeerder. Met het verschil dat een investeerder geen expertise inbrengt en het project uitvoert', zegt hij. 'We kijken extra kritisch naar projecten die we doen. Vaak vallen projecten af, omdat de businesscase niet goed is.' Als het bedrijf ervoor kiest om mee te doen in een project dan is het een volledige partner en investeert het ook in het project. Een deel van de opbrengst van een verkocht product gaat weer terug in de kas van Sioux. 'Als een product niet goed verkoopt, dan merken wij dat ook. Wij noemen het samen lachen, samen huilen', zegt Willems.
Agile met post-its
Achterin het gebouw zit het Development Centre van Sioux. Programmeurs zitten achter computerschermen. Op de bureaus liggen onderdelen van het product waarvoor ze ontwikkelen. Op flipovers aan de muren zijn post-its geplakt die samen een schema vormen. Op ieder papiertje staat een deel van het project. 'Wij voeren softwareprojececten op de agile-manier uit. Iedere ochtend bespreken we wat er af is, wat er afkomt en of daarbij hulp van een teamlid nodig is', zegt Willems. De softwarebouwer was een van de eerste bedrijven die ging werken met agile. 'Sommige klanten willen het niet. Wij werken dan toch intern op een agile-manier. En soms merk je dat de klant het toch interessant vindt, dan wil hij halverwege het project toch kijken hoe het gaat.'