In een tijd waarin mainframes uit de mode zijn, groeit de behoefte om databasesystemen over een cluster van goedkope systemen te draaien. Maar zo’n gedecentraliseerd systeem moet wel betrouwbaar zijn. Promovendus Fabian Groffen van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam ontwikkelde hiervoor het Armada-model. In dat model zijn de afzonderlijke machines zelfstandig, maar schieten elkaar te hulp als er één in nood is, net zoals dat gebeurde in een 16-eeuwse Armada-vloot.
‘Is het niet de droom van elke computerfreak om een cluster van computersystemen te hebben dat zichzelf onderhoudt? Een cluster waar enkel nieuwe hardware in hoeft te worden geschoven, om aan de nieuwe opslag- en verwerkingshonger te voldoen? Zo'n systeem is nu nog een utopie voor de databasewereld.' Dat schrijft Fabian Groffen in zijn proefschrift 'Armada, an Evolving Database System, dat hij woensdagochtend 10 juni verdedigt aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam.
Groffen ontwierp het Armada-model, dat een methode beschrijft om gegevens in een database over een cluster te distribueren, op zo'n manier dat elke afzonderlijke machine autonoom beslissingen kan nemen over zijn werkbelasting. De administratie die beschrijft hoe data verdeeld zijn over het cluster, is in het Armadamodel gedistribueerd opgeslagen. Daardoor kunnen systemen onafhankelijk operaties uitvoeren, bijvoorbeeld om de database uit te breiden, zonder daarbij het totale systeem (deels) onbruikbaar te maken voor anderen. Agenten fungeren als tussenlaag tussen het gehele clustersysteem en de databasegebruiker. Deze agenten gaan binnen een cluster voor de gebruiker op zoek naar de juiste data. Omdat ze leren van hun eerdere acties, wordt voorkomen dat ze bij vervolgacties onnodige connecties aangaan met andere machines binnen hetzelfde cluster.
CWI
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ruim 160 wetenschappers doen binnen dit instituut onderzoek in ongeveer 70 projecten. Uit het instituut komen 16 spin-off bedrijven voort.
Was de Armada niet de utopie die simpel werd verslagen?
Het niet omvallen of onderhouden van databases is al geregeld met bijvoorbeeld master master configuraties met mysql_proxy er tussen. Ook vervangen van hardware (zowel cpu als opslag) terwijl de database doordraait is al een tijdje geen utopie meer maar gewoon dagelijkse praktijk.
Leren van eerdere acties (zie artikel) is altijd gevaarlijk bij data die continu gewijzigd wordt. maar bij statische data kan het misschien wel.
Maar vermoedelijk gaat dit proefschrift verder dan wat hier in het artikel staat.