Wie buiten zijn schuld wordt ontslagen, hoeft zich weinig aan te trekken van het concurrentiebeding. Het is wel slim dat even schriftelijk te laten vastleggen. Dat blijkt uit een gesprek tussen tijdschrift Intermediair en advocate Antoinette Kouwenaar.
Veel bedrijven hebben met hun medewerkers een concurrentiebeding afgesproken dat hen verbiedt binnen een bepaalde periode en binnen een bepaalde regio bij concurrenten aan de slag te gaan. Ook zelf een concurrerend bedrijf oprichten is niet toegestaan.
‘Als je zelf ontslag neemt, word je vaak aan zo'n concurrentiebeding gehouden, maar als het ontslag onredelijk is of als je wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen, kan een werknemer veelal niet langer worden gehouden aan het concurrentiebeding', zegt Antoinette Kouwenaar van advocatenkantoor Menkveld & Kouwenaar uit Amersfoort. ‘Veel werkgevers laten het in zulke gevallen dan ook vervallen. Als er geen sociaal plan is waarin dat expliciet vermeld staat, adviseer ik ontslagen werknemers dat zij het vervallen van het concurrentiebeding laten opnemen in de ontslagovereenkomst, anders kun je later voor onaangename en dure verrassingen komen te staan, omdat je dan misschien alsnog naar de rechter moet.'
Relatiebeding
Wat bij een ontslagprocedure in elk geval wél stand houdt, is het zogeheten relatiebeding. Dat verbiedt het meenemen van klanten naar een nieuwe werkgever. Kouwenaar: ‘Als je voor een nieuwe werkgever voormalige klanten gaat benaderen, is dat altijd onrechtmatig. Hetzelfde geldt voor het misbruiken van geheime bedrijfsinformatie van je vorige werkgever, om bijvoorbeeld net iets onder de prijs van de concurrent te kunnen gaan zitten en zo die klanten van je vorige werkgever binnen te halen.'
Het wordt ingewikkelder als een oude klant zelf contact met je opneemt. Kouwenaar: ‘Als dat gebeurt en je hebt een relatiebeding getekend, wordt het vaak een kwestie van onderhandelen. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat klant A mag overstappen, maar dat je verder van klant B en C afblijft. Of je spreekt af dat de oude werkgever een bepaald percentage van de misgelopen omzet krijgt.'
Aan ‘de ondernemers’ die op mij reageerden.
Natuurlijk willen jullie graag vasthouden aan een situatie waarbij je een zekere macht houdt over werknemers na hun dienstverband. Dat slaapt rustig en ja natuurlijk kun je dat verdedigen door te praten over ‘assets’ en ‘dan moet je maar zelf ondernemer worden’. Echter dat is niet de kern van de zaak. De kern van de zaak is dat het een werknemer vrij moet zijn te gaan werken waar hij of zij wil en gewenst is. Dat elke beperking daarin niet meer acceptabel is in een wereld waarin flexibiliteit en employability de norm is geworden. Net zoals jullie (de ondernemers dus) vrij moeten zijn aan te nemen wie jullie willen.
Dat het daarbij kan voorkomen dat een werknemer bij je grootste concurrent terecht komt die dezelfde klantenkring deelt? Ja, thats life, leer ermee leven. Wellicht houdt het je scherp in het up to date houden van je arbeidsvoorwaarden.
@MEDIA Sensatie Computable
Beste kerel, welke EU-regel haal je aan? Maak me alsjeblieft wijzer.
Het concurrentiebeding, dat overigens in de meeste gevallen gewoon rechtsgeldig blijkt, is een redelijke bescherming voor de werkgever. Het concurrentiebeding moet daarbij wel aan een aantal spelregels voldoen, zodat de werknemer niet belemmerd wordt om zijn huidige functie nergens meer uit te kunnen oefenen. Denk bijvoorbeeld aan de reikwijdte van het beding, of de grootte van het bedrijf, of misschien wel de sector.
Wees blij met een dergelijk beding, dat een onderneming beschermt tegen bedrijfsspionage. Als de werkgever en werknemer goed uit elkaar gaan kan er onderhandeld worden over de geldigheid van het beding (wel handig om dit vast te leggen). Als je van mening bent dat het concurrentiebeding in jouw geval onredelijk is, dan kun je natuurlijk altijd proberen het beding te laten ontbinden door de kantonrechter.
Helaas heeft de journalist mij verkeerd geciteerd. Het is niet correct dat als je buiten je schuld wordt ontslagen het concurrentiebeding automatisch komt te vervallen, dat is niet anders bij bedrijfseconomische redenen. Ik heb de journalist voorgehouden: Als je zelf ontslag neemt, word je sneller gehouden aan het overeengekomen concurrentiebeding, maar als de werkgever schadeplichtig is aan het ontslag, ofwel werkgever valt een verwijt daarvan te maken of als het ontslag zelf onredelijk is, dan kan een werknemer niet gehouden worden aan het concurrentiebeding. In praktijk zie je bij ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen vaak wel dat de werknemer door werkgever niet gehouden wordt aan het concurrentiebeding. Dit vind je veelal in een Sociaal Plan terug bij reorganisaties. Ik verwacht dat Rechters bij een krappe arbeidsmarkt ook eerder zullen oordelen dat een concurrentiebeding onredelijk zwaar op de werknemer drukt, waardoor deze eerder (deels) vernietigd zal worden.
Werkgevers zeuren al jaren dat de arbeidsmarkt flexibeler moet worden; nu is het flexibeler en het is nog niet goed. Enerzijds de vrijheid willen om een ‘hire and fire’ beleid te voeren, anderzijds de vrijheid van de werknemer beknotten. Laat werkgevers nu kiezen; willen jullie een flexibele arbeidsmarkt of niet? Zo ja,accepteer dan de gevolgen en neem eigen verantwoordelijkheid om werknemers te behouden voor de zaak. Zo niet, accepteer de gevolgen; geen ‘hire and fire’ meer, geen tijdelijke contracten maar in ruil daarvoor een allesomvattende concurrentiebeding en hoge lasten voor pensioenen en ziekte.
En ja, ik ben zelf een ondernemer, met enkele mensen in dienst. Echter, ik zie het als mijn eigen verantwoordelijkheid om deze mensen te behouden voor de zaak en het bedrijf gezond te houden; ik schuif die verantwoordelijkheid niet af op een rechter die de puinhopen van slecht geleide ondernemingen moet opruimen.
Een paar handige resources om je rechten te (leren) kenen:
http://www.ontslagnet.nl/content/startpagina.aspx?gclid=1000801150140
http://ontslagrecht.org/
Ken je rechten, in goede en in slechte (arbeids) tijden.
@ Antoinette Kouwenaar:
Dank je wel dat je je eigen uitspraken nader toegelicht heb, dit haalt in ieder geval het sensationele randje van het artikel af.
kijk hier eens : http://www.fiberman.nl
Zodra een goede kracht een andere job aanneemt, komt de ware aard van de werkgever naar boven.
Als je wordt ontslagen vervalt het concurrentiebeding. Misschien niet volstrekt naar de letter van de wet, wel in de praktijk. Geen rechter zal je kwalijk nemen een functie te aanvaarden bij een ander bedrijf als je bent ontslagen. Wil het ontslaggevende bedrijf dit voorkomen, dan dient het een ruimere ontslagvergoeding te betalen. Oftewel, ben je ontslagen, en kun je een baan elders krijgen, neem die dan.
Laatse puntje: het ontslaggevende bedrijf is vaak bang dat je klanten meeneemt. Ga daarom bij de nieuwe werkgever voor andere klanten werken dan bij de oude baas. Dan is er niets aan de hand.
Een werknemer met een arbeidskontrakt voor onbepaalde tijd met concurrentiebeding wordt ontslagen.
Dient dit onslag bij de kantonrechter geformaliseerd te
worden? Heeft hij eventueel recht op een schade-
vergoeding? Dient hij zich aan het concurrentiebeding
te houden?