Wie buiten zijn schuld wordt ontslagen, hoeft zich weinig aan te trekken van het concurrentiebeding. Het is wel slim dat even schriftelijk te laten vastleggen. Dat blijkt uit een gesprek tussen tijdschrift Intermediair en advocate Antoinette Kouwenaar.
Veel bedrijven hebben met hun medewerkers een concurrentiebeding afgesproken dat hen verbiedt binnen een bepaalde periode en binnen een bepaalde regio bij concurrenten aan de slag te gaan. Ook zelf een concurrerend bedrijf oprichten is niet toegestaan.
‘Als je zelf ontslag neemt, word je vaak aan zo'n concurrentiebeding gehouden, maar als het ontslag onredelijk is of als je wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen, kan een werknemer veelal niet langer worden gehouden aan het concurrentiebeding', zegt Antoinette Kouwenaar van advocatenkantoor Menkveld & Kouwenaar uit Amersfoort. ‘Veel werkgevers laten het in zulke gevallen dan ook vervallen. Als er geen sociaal plan is waarin dat expliciet vermeld staat, adviseer ik ontslagen werknemers dat zij het vervallen van het concurrentiebeding laten opnemen in de ontslagovereenkomst, anders kun je later voor onaangename en dure verrassingen komen te staan, omdat je dan misschien alsnog naar de rechter moet.'
Relatiebeding
Wat bij een ontslagprocedure in elk geval wél stand houdt, is het zogeheten relatiebeding. Dat verbiedt het meenemen van klanten naar een nieuwe werkgever. Kouwenaar: ‘Als je voor een nieuwe werkgever voormalige klanten gaat benaderen, is dat altijd onrechtmatig. Hetzelfde geldt voor het misbruiken van geheime bedrijfsinformatie van je vorige werkgever, om bijvoorbeeld net iets onder de prijs van de concurrent te kunnen gaan zitten en zo die klanten van je vorige werkgever binnen te halen.'
Het wordt ingewikkelder als een oude klant zelf contact met je opneemt. Kouwenaar: ‘Als dat gebeurt en je hebt een relatiebeding getekend, wordt het vaak een kwestie van onderhandelen. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat klant A mag overstappen, maar dat je verder van klant B en C afblijft. Of je spreekt af dat de oude werkgever een bepaald percentage van de misgelopen omzet krijgt.'
@ Henk Daalhuizren
als een werkgever een werknemer met een contract voor bepaalde tijd wilt ontslaan kan hij dit op 2 manieren doen. de eerst is door toestemming te vragen bij het UWV. Deze kijken naar de voor- en nadelen voor zowel de werkgever als de werknemer en weegt deze tegen elkaar af.
Als de werkgever eenmaal toestemming heeft gekregen van het UWV dan is de kantonrechter niet meer nodig om de werknemer te ontslaan. De werkgever hoeft dan wel de opzegtermijn nog in acht te nemen.
In deze procedure zal er voor de werknemer geen schadevergoeding zijn.
Mocht de werkgever echter geen toestemming krijgen of wil hij een snelle beslissing (de procedure voor toestemming duurt namelijk relatief gezien lang), dan kan hij een verzoek bij de kantonrechter indienen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Hiervoor moet hij dan gewichtige redenen aanvoeren. indien de kantonrechter dit toezegt is er voor de werknemer meestal een schadevergoeding. De grote van het bedrag wordt o.a. bepaald door de arbeidsduur van de werknemer bij het bedrijf, de leeftijd van de werknemer en het loon dat deze verdiende.
Een concurrentiebeding is in beginsel gewoon geldig. Op het moment dat dit ‘onredelijk bezwarend’ is voor de werknemer kan dit inderdaad ‘buiten werking’ worden gesteld. Mocht het concurrentiebeding bijvoorbeeld als gevolg hebben voor de werknemer dat hij als gevolg daarvan geen werk meer kan vinden ( hij heeft bijvoorbeeld jaren niets anders gedaan, heeft geen andere vaardigheden en daarom niet de mogelijkheid om iets anders te gaan doen) dan zal hij niet aan het beding kunnen worden gehouden.
@Ik,
Een contract voor bepaalde tijd (zonder bepaling voor tussentijds opzeggen) ligt gewoon vast voor die periode.
Als een werknemer eerder vertrekt, dan is de werknemer de werkgever een vergoeding schuldig over de resterende periode, andersom geld dit ook. Tenzij in goed overleg uieraard.
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2755
Ik ben kortgeleden ontslagen, via een be�indigingsovereenkomst. Ik werkte voor een organisatie waar kledingwinkels bij aangeloten zijn, die de producten die ik ontwikkelde van het bedrijf (verplicht) afnamen.
Nu werk ik freelance voor een bedrijf dat altijd al aan o.a. diezelfde winkels kleding verkoopt, en ik ontwikkel nu voor dit bedrijf een aantal artikelen (o.a. via een fabrikant die ik ken via mijn ex-werkgever, maar waar zij op dit moment niet meer mee werken), die ook aan die winkels aangeboden zullen worden. Ik neem de klanten op zich niet mee, ze mogen kopen waar ze willen, ze kopen bij zeer veel leveranciers…
Ik had een concurrentiebeding & relatiebeding in mijn contract. Moet ik vrezen voor rechtsvervolging?
to Profashional,
ligt er aan wat er in je arbeidsovereenkomst is opgenomen mbt deze bedingen en wat je hebt afgepsroken bij beeindiging dienstverband.
Hallo Mark,
Ik mag “zonder schriftelijke toestemming van het bedrijf gedurende 1 jaar niet voor eigen rekening of voor derden werkzaamzijn tbv klanten van deze werkgever, voor zover de werkzaamheden geacht kunnen worden te behoren tot het werkterrein van de werkgever.” Clienten zijn personen en rechtspersonen en hun ondernemingen waarmee de werkgever de afgelopen 2 jaar beroepsmatig contact heeft gehad.
Bij overtreding dreigt er een boete van € 1000 per dag dat het voortduurt…
En nog iets,
Ik ben geadviseerd door FNV dienstenbond, maar zij hebben mij op geen enkel moment gewezen op mijn concurrentiebeding. Zij vragen wel alle documenten op, waaronder het contract. Zou ik hen nalatigheid kunnen verwijten? Zij hebben mij begeleid bij het beoordelen van de beëindigingsovereenkomst.
@Profashional,
Als je (buiten je schuld om) ontslagen bent, geldt de concurrentiebedinging niet. Wel als je zelf ontslag neemt of als een tijdelijk contract afloopt.
Ik ben pas ontslagen op staande voet. Heb dit aangevochten en zijn tot een schikking gekomen. Kan mijn ex-werkgever me aan het concurrentiebeding houden?