Blue Coat Systems, speler op het gebied van Application Delivery Networking, maakt bekend dat een wereldwijd marktonderzoek aantoont dat ruim 73 procent van bedrijven de voorkeur geeft aan hoogwaardige videoconferencing boven zakenreizen.
Deze resultaten onderschrijven de bevindingen van een onderzoek dat Nemertes Research uitvoerde in 2008. Hieruit bleek dat ruim 75 procent van IT managers momenteel plannen ontwikkelt voor het gebruik van een speciale ruimte voor videoconferencing en dat ruim 50 procent van hen reeds concrete plannen heeft, of gebruik maakt van, videoconferencing op de desktop. Tegelijkertijd nemen medewerkers van Blue Coat waar dat er een aantal veelgemaakte fouten voorkomt in het integreren van hoogwaardige videoconferencing op bestaande netwerken. Zij vatten deze samen in een top 7.
De meeste bedrijven kiezen ervoor om hoogwaardige videoconferencing niet over speciaal daarvoor bestemde lijnen te laten verlopen. Uit kostenoverweging en vanwege grotere flexibiliteit, gebruikt men liever de bestaande WAN-koppelingen voor deze toepassing. In dat geval is het belangrijk dat er inzicht is in de applicaties die over het netwerk gaan, en dat er mogelijkheden zijn om videosessies zonder onderbreking op te zetten. Als dit niet het geval is, zal het effectief gebruik van videoconferencing in gevaar komen. De meest voorkomende uitdagingen voor de kwaliteit zijn:
Bevroren videobeeld – het beeld staat stil terwijl het geluid wel of niet door gaat
Video uit synchronisatie – het geluid gaat voor het beeld uit
‘Artifacts’ – delen van het beeld worden onzichtbaar door zwarte blokken die geen deel uitmaken van het beeld
"Hoewel hoogwaardige videoconferencing het mogelijk kan maken de ervaring van een persoonlijke bijeenkomst te evenaren, stelt het aanzienlijke eisen aan de prestaties van een netwerk dat meerdere functies moet uitvoeren," zegt Jerome Waaldijk, Regional Sales Manager Benelux bij Blue Coat Systems. "De kwaliteit van de gebruikerservaring is essentieel voor het overstappen naar, of gebruiken van deze toepassing en mensen zijn weinig vergevingsgezind: het moet nagenoeg perfect zijn. Dat kan alleen bewerkstelligd worden met een combinatie van inzicht in applicaties en actief beheer van de quality of service."
Zeven veelvoorkomende fouten om te vermijden
Blue Coat heeft wereldwijd gebrekkige implementaties van videoconferencing beoordeeld. Daar is een lijst uit voortgekomen van de zeven meest voorkomende fouten die bedrijven maken in de uitrol van videoconferencing:
‘Assessment’ (beoordeling) – nalaten te beoordelen of een netwerk wel klaar is voor videoconferencing
Toewijzen van bandbreedte – nalaten om de benodigde bandbreedte toe te wijzen aan iedere videoconferencing-sessie
Pro-actieve monitoring – onvermogen om de kwaliteit van iedere videoconferencing-sessie te monitoren (en controleren)
Probleemoplossing – onvermogen om snel oplossingen te bieden wanneer de kwaliteit van een videoconferencing-sessie verzwakt
Onbeschermde sessie set-up – onvoldoende bandbreedte voor de transacties die nodig zijn bij het opzetten van sessies, waardoor er flinke vertragingen ontstaan in het opstarten van nieuwe videoconferencing-sessies
Beperkingen van bestaande infrastructuur – de gedachte dat de bestaande netwerkinfrastructuur gemakkelijk de juiste kwaliteit kan bieden die nodig is voor videoconferencing
Verstoren van andere applicaties – verkeerd beheer van videoconferencing leidt tot excessief bandbreedtegebruik of conflicterend netwerkverkeer, en schaadt daarmee de prestaties van andere applicaties
Verschillende implementaties van hoogwaardige videoconferencing in de praktijk tonen aan dat producten zoals Blue Coat PacketShaper-appliances de kwaliteit van videoconferencingsessies over bestaande netwerken kunnen waarborgen, terwijl de kwaliteit van andere applicaties verzekerd is. De appliances kunnen bovendien de prestaties van videoconferencing-sessies controleren om ervoor te zorgen dat deze een consequente ervaring bieden voor gebruikers. PacketShaper-appliances kunnen de instellingen van het netwerk aanpassen als de kwaliteit van de sessies in gevaar komt. De appliances passen ook geavanceerde compressietechniek toe om het bandbreedtegebruik van iedere sessie te verminderen. Hoewel spraak- en videogegevens al gecomprimeerd wordt door de videoconferencingcodecs, beschikken PacketShaper-appliances over speciale techniek – voor header compressie en voor het samenstellen van datapakketten – die het gerelateerde verkeer van spraak en videoconferencing toepassingen reduceert.
Beheer en optimaliseer alle bedrijfsvideo’s
Naast videoconferencing beheren de oplossingen van Blue Coat ook andere toepassingen van bedrijfsvideo’s. De ProxySG-appliances van Blue Coat kunnen de complexiteit van het beschikbaar maken van ondemand video voor gebruikers in nevenvestigingen verminderen door een kopie van de video op ieder locatie op te slaan nadat de eerste gebruiker zit verzocht heeft. Zodoende kunnen andere gebruikers de video snel opstarten. Het WAN profiteert ook omdat de video nog maar een keer naar ieder kantoor getransporteerd hoeft te worden. Video’s kunnen ook "pre-populated" of automatisch gedistribueerd worden in de nachtelijke uren of op andere momenten dat het netwerkgebruik laag is zodat het op iedere locatie beschikbaar is voordat een gebruiker erom vraagt.
ProxySG-appliances kunnen ook het gebruik van live video over het WAN vereenvoudigen dankzij de geïntegreerde stream-splitting toepassing en bieden intelligente caching voor ondemand video’s die gebruik worden voor trainingen. Voor live videostreaming, ontvangt iedere nevenvestiging een enkele videostream en de ProxySG-appliance op deze vestiging splitst deze in het benodigde aantal stromen naar gebruikers die daar om vragen. Hierdoor hoeft er slechts een videostream verstuurd te worden over het WAN naar iedere nevenvestiging, in plaats van een stream per gebruiker. Voor trainingvideo’s of advertenties die niet live zijn, maken ondemand caching en CDN het mogelijk om consequente communicatie en training te leveren aan de volledige organisatie, inclusief videoconferences die opgenomen zijn.
Binnen gedistribueerde (netwerk)omgevingen blijft het gebruik van video(streaming) als een effectief communicatiemiddel sterk in populariteit toenemen voor videoconferencing, on-demand training of live bedrijfsevenementen . Videoapplicaties vragen om beheer en controle om de gewenste niveaus in schaalbaarheid en kwaliteit te behalen, terwijl de juiste prestaties van andere applicaties binnen het WAN gewaarborgd zijn.