Ondernemingen maken zich zorgen dat ict-professionals die als gevolg van de economische crisis op straat komen te staan, wellicht vertrouwelijke gegevens publiek toegankelijk zullen maken. Volgens de bedrijven neemt de kans dat gevoelige gegevens hierdoor in het cybercriminele circuit terecht komen fors toe. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar informatiebeveiliging en cybercriminaliteit dat KPMG IT Advisory onder tweehonderd bedrijven hield.
Ict-professionals hebben over het algemeen hoge bevoegdheden binnen systemen en veel kennis van en ervaring met zwakheden in de ict-beveiliging van de bedrijven waar zij in dienst zijn. De financiële crisis zou door meer ontslagen binnen de ict kunnen leiden tot een toename in elektronische criminaliteit. Daarom behoren lekkagepreventie en it-beveiliging juist nu verhoogde aandacht te krijgen, volgens Peter Kornelisse van KPMG IT Advisory. Ruim 75 procent van de ondervraagde bedrijven vindt dat klantgegevens het meest gevoelig zijn voor elektronische criminaliteit.
Aanvallen van buitenaf geavanceerder
De ondervraagde ondernemingen geven in het onderzoek ook aan dat ze het steeds lastiger vinden om gevoelige informatie in voldoende mate te beschermen voor aanvallen van buitenaf omdat deze steeds geavanceerder worden. Bijna zeventig procent van de ondervraagden maakt zich vooral zorgen over malware. De bedrijven geven in zestig procent van de gevallen aan dat er onvoldoende tijd en middelen beschikbaar worden gesteld om in ict-beveiliging te investeren. Iets wat door de economische crisis alleen maar erger kan worden, volgens het onderzoek.
De tweehonderd onderzochte bedrijven noemen een aantal belangrijke redenen om te investeren in informatiebeveiliging. Het grootste deel van de bedrijven, ruim veertig procent, noemt incidenten in andere organisaties als belangrijkste reden, gevolgd door wet- en regelgeving en angst voor negatieve publiciteit. Volgens KPMG moeten organisaties pro-actief zijn in het inventariseren en bestrijden van beveiligingsrisico’s.