De ict'er die last heeft van stress, grijpt snel naar de drank. Dat blijkt uit onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). De analisten van het adviesbureau voor personeelsmedewerkers roepen werkgevers op duidelijke richtlijnen op te stellen voor alcoholgebruik.
Volgens de onderzoekers die werknemers in Groot Brittannië enquêteerden, drinken ict'ers wekelijks 34 alcoholische dranken. Dat is minder dan de 44 glazen die werknemers uit de media en de entertainmentindustrie achteroverslaan, maar meer dan personeel uit de financiële of vastgoedbranche. Zij genieten per week 29 keer van een glas bier of wijn.
Mannelijke werknemers doen er volgens het CIPD goed aan niet meer dan 28 drankjes per week te nemen. Voor vrouwen ligt dat aantal op 21.
Groepsdruk
Vooral groepsdruk en het regelmatig organiseren van borrels op kantoor zouden de oorzaak zijn van het forse drankgebruik. Ook stress versterkt het verlangen naar alcohol, zeggen de onderzoekers van het CIPD.
CIPD's beleidsadviseur Ben Willmott: 'Werkgevers moeten richtlijnen voor alcoholgebruik opstellen. De regels moeten aangeven dat drankgebruik dat de werkzaamheden negatief beïnvloedt onacceptabel is.'
Ook uit andere onderzoeksresultaten is gebleken dat de ict'er graag aan een glaasje nipt. Zo deed Norwich Union Healthcare een jaar geleden ook een onderzoek naar het alcoholgebruik van werknemers. Ook uit die resultaten bleek dat automatiseerders graag een glaasje drinken: 15 procent van hen zou wel eens dronken op kantoor zijn verschenen. Ruim eenderde had concentratieproblemen, een tweede groep (35 procent) was minder productief en iets minder dan een kwart was wel eens moe door drank.
Verder concludeerde een Amerikaanse carrièrewebsite dat een op de vier werknemers, ongeacht de branche, wel eens een borrel drinkt aan het bureau.
Alcoholbeleid op het werk
Hoe gaat jouw werkgever om met drankgebruik op kantoor? Houdt je baas tijdens feestjes de alcoholconsumptie in de gaten? En wat te doen als een collega wel erg veel drinkt? Computable is benieuwd naar alcoholbeleid op het werk. Reageer via redactie@computable.nl.
Het onderzoek is uitgevoerd in Groot Brittannie, maar als je de titel leest, dan denk je toch automatisch dichter bij huis. Ben zelf ICT maar ik kan me geen collega herinneren die door de stress naar de drank grijpt, beter gezegd, ik ken helemaal geen ICT die stress heeft. Daar hebben we toch een projectmanager voor.
Een glaasje spiritus a day, keeps the bugs in my programs away! Hips… Burps… Plus: de dames op de werkvloer zien er plots een stuk aantrekkelijker uit!
Computable schiet wat te vaak door met dit soort schreeuwerige en generaliserende, tabloid-achtige headlines boven de artikelen. De geloofwaardigheid komt hiermee in het geding. Dat lijkt me niet de bedoeling.
Aardig sensatieartikeltje. Niets meer. Verder geen enkele informatieve of journalistieke waarde. Blijkbaar is de komkommertijd weer aangebroken…
@hk:
Dat is voor mij helaas de reden om bijna niet meer naar Computable te kijken. Dat vind ik jammer. Voorheen las ik graag de artikelen, maar de laatste tijd is het niveau bijzonder laag en in twijfel te trekken.
“Nu zou ik een onderzoek onder Nederlandse ict-ers wel interessant vinden. En welke activiteiten ondernemen ze om te ontstressen ?”
@IT-Journalist:
Dat zal nog wel even duren voordat dit soort artikelen hier verschijnen. Daarvoor moet je als “journalist” echt aan de slag, zelf nadenken, werken en activiteiten ontplooien. Dit soort flut-nieuws kun je gewoon van externe bronnen af knippen-en-plakken 🙂
computable, het serieuze medium over ICT?
En dan moeten ze ’s nachts pissen en dan krijg je dit weer… Uit de nieuwsbrief van Nationale Vacaturebank:
’s Nachts plassen is slecht voor productiviteit
Mensen die ’s nachts vaak moeten opstaan om te plassen, kosten hun werkgever gemiddeld 3700 euro per jaar. Dit wordt beweert naar aanleiding van een onderzoek door het farmaceutisch bedrijf Ferris. Volgens het onderzoek kan een onderbroken slaap overdag tot problemen leiden. Het onderzoek wees namelijk uit dat de productiviteit van werknemers met ruim 9 procent daalt als je ’s nachts niet lekker doorslaapt. Ook zijn de vitaliteit en energie minder bij werknemers die ’s nachts naar het toilet moeten. Ruim de helft van de bevolking boven de 50 jaar moet minstens ??n keer per nacht naar de wc.
Beste Heleen, dit artikel is een schande voor de journalistiek. De kop is misleidend, en zelfs in de inleiding wordt nergens vermeld dat het om Groot Brittanie gaat; dit komt pas in de hoofdtekst aan de orde.
Tevens schandalig dat dit, ondanks de nodige klachten in de reacties, een dag na plaatsing nog steeds niet is aangepast.
Even los daarvan: alcoholisten kom je in elk beroep tegen, dus ook in de ICT.
Als SAPconsultant verzuip ik in het werk. Ik haal inspiratie uit alcohol omdat SAP zo ingewikkeld is. Elke dag een fles Moet en Chandon houdt me bij de les. Ik verslik me nooit in een project, behalve bij Free Record Shop dan. Maar wegens slimme methoden heb ik men ervan kunnen overtuigen dat het echt niet mijn schuld was. Wat een goede Champagne kan doen voor de mensch.
Net als bovenstaande reactie is het artikel pure onzin
Proost