Werknemers werken minder vaak thuis dan een jaar geleden, blijkt uit gegevens van de ICT-Barometer van Ernst & Young. Zeiden twaalf maanden geleden 51 van de honderd werknemers thuis te werken, nu zijn dat er nog maar 47. Ook het aantal wekelijks thuisgewerkte uren daalde van elf naar tien.
Directeur ICT Leadership Jacob Verschuur denkt dat de economische crisis er iets mee te maken heeft. Volgens hem is het goed mogelijk dat personeelsleden bij het huidige financiële tij vaker hun gezicht op kantoor willen laten zien. Ze zouden zo letterlijk in beeld willen blijven. 'Tegelijkertijd is het ook heel goed mogelijk dat organisaties onder het motto 'alle hens aan dek' een meer controlerende houding aannemen en daarom tijdelijk minder enthousiast zijn over thuiswerken', aldus de directeur van Ernst & Young.
Toch is de daling van het aantal thuiswerkers volgens de onderzoekers opmerkelijk, omdat bijna een op de drie personeelsleden jaarlijks een groei in het thuiswerken verwacht. Slechts een zeer kleine minderheid zou verwachten dat minder werknemers van huis uit taken verrichten.
Broodje smeren
De werkgevers zijn minder enthousiast over het fenomeen: hoewel ruim driekwart van de bedrijven thuiswerken mogelijk maakt, moedigt slechts negen procent van de werkgevers het aan. Volgens de onderzoeksresultaten is thuiswerken vooral populair binnen de overheid, in kleine organisaties en onder werknemers van vijftig jaar en ouder. Werknemers die thuiswerken, doen dat vooral zodat ze niet gestoord worden door collega's, flexibeler zijn en efficiënter kunnen werken.
Computable-expert Christiaan Lam begrijpt die argumenten wel. 'Ik kan beginnen zodra de kinderen de deur uit zijn en hoef pas te stoppen als ze terugkomen', zegt de ict-manager van Sogeti. 'Verder neem ik minder pauzes, omdat er toch geen collega's zijn om mee te kletsen en de lunch kan helemaal snel: broodje smeren en achter de laptop verder.' Toch mist Lam zijn collega's wel eens als hij niet op kantoor werkt. 'Er is thuis niemand die mij aanspreekt wat ik moet doen, wanneer ik het moet doen en waar ik het moet doen.'
Overigens hield Citrix Systems onlangs ook een onderzoek over thuiswerken. Daaruit blijkt dat werkgevers meestal geen afspraken maken met thuiswerkers. Slechts een kwart van de werkgevers zou daarvoor regelgeving hanteren.
“Er is thuis niemand die mij aanspreekt wat ik moet doen, wanneer ik het moet doen en waar ik het moet doen”
Thuiswerken vereist ook een grote mate van zelfstandigheid en eigen discipline. Aangezien we allen worden opgevoed en grootgebracht met het idee “dat anderen voor ons (moeten) beslissen” is het ook logisch dat er minder mensen thuis werken.
Ik denk ook dat de Kredietcrisis er iets mee te maken heeft. “Aanwezig zijn” komt bijna gelijk te staan aan baan-behoud, zeker in deze tijden. Want wat word er besproken, geregeld achter je rug om “op kantoor” door de rest van je collega’s als jij lekker relaxed thuis zit te werken???
Alleen als de werksfeer enhet onderlinge vertrouwen tussen alle partijen goed voelt, kun je relaxed thuis werken. Zo niet kun je maar beter op kantoor aanwezig zijn.. Dan heb je zelf ook meer controle op de situtatie
Vertrouwen vrs controle:
Technisch is het eindelijk mogelijk om telewerk te doen, verschuift de aandacht toch weer naar het inter menselijke vlak. Want mooi “the ict_toys for girls,boys” ook zijn, ict is en blijft mensenwerk.