Het internetknooppunt AMS-ix breidt zijn netwerkarchitectuur uit. De voorbereidingen voor de nieuwe architectuur worden inmiddels getroffen. Eind 2009 moet de nieuwe architectuur werken. In de zomer wordt de nieuwe architectuur geïmplementeerd. Reden voor de uitbreiding is de groeiende vraag naar nieuwe 10 gigabit-poorten. Ook wordt de nieuwe locatie AMS5 op Schiphol-Rijk aan het netwerk toegevoegd.
Het internetknooppunt heeft nu twee platformen die elkaars back-up zijn. Straks gaat het van twee naar vier core-switches. Eigenlijk had het 100 gigabit-switches aan het netwerk willen toevoegen. 'Maar die bestaan niet', zegt woordvoerder Carla Mascini. Door het aantal core-switches uit te breiden, heeft het knooppunt geen twee platformen meer die elkaars back-up zijn. Daarom voegt het internetknooppunt een virtuele laag met Multi Protocol Label Switching (mpls) toe aan het netwerk. 'Zo creëren we vier virtuele netwerken', aldus Mascini. Ook gaat het internetknooppunt de technologie Virtual Private LAN Service (vpls) gebruiken, zodat de klanten niets merken van de verandering.
10 gigabit-poorten
Mascini denkt dat het internetknooppunt in ieder geval de komende twee jaar vooruit kan met de nieuwe architectuur. De oude architectuur, met de 10 gigabit-switches, werd in 2005 neergezet. Het internetverkeer over de AMS-ix groeit dermate hard dat uitbreiding noodzakelijk is. Het oude platform kan de hoeveel verkeer wel aan, zegt Mascini, maar het gaat vooral om de vraag naar 10 gigabit-poorten. Daarom is uitbreiding van de architectuur noodzakelijk. 'We hebben nu zo'n driehonderd 10 gigabit-poorten. Alle nieuwe klanten die we aansluiten, kiezen een 10 gigabit-poort. Daar zit vooral de groei', zegt de woordvoerster.
Het internetknooppunt steekt enkele miljoenen euro's in de uitbreiding van de architectuur. Volgens ceo Job Witteman loont de investering. 'Deze toewijding aan het bieden van een stabiel en efficiënt netwerk blijft zich lonen, niet alleen in het aantal nieuwe leden dat zich aansluit, maar ook in de hoeveelheid verkeer dat we uitwisselen.'
Het principe van de AMS-ix
AMS-ix is een van de Nederlandse internet exchanges. Bedrijven sluiten zich bij een internet exchange aan om zoveel mogelijk het regionale verkeer met elkaar uit te wisselen om het langeafstandsverkeer, de transitverbindingen, te ontlasten. Dit zogenaamde peeren wordt over het algemeen gedaan met gesloten beurs. Als het regionale verkeer bij een internetknooppunt wordt uitgewisseld, hoeft dit verkeer niet via de centrale netwerklocaties, die soms op het hoofdkantoor staan, te worden geleid. Daarom is het voor Amerikaanse bedrijven bijvoorbeeld aantrekkelijk om Europees verkeer bij een Europees internetknooppunt uit te wisselen.
Iedereen met een groot eigen (autonoom) netwerk kan lid worden van een internet exchange: dat zijn vooral internet service providers en carriers, maar het kunnen ook grote multinationals zijn. Voor aansluiting is wel een as-nummer (autonomous system-nummer) nodig. Deze identificatiecode op internet is bedoeld om belangrijke routers op het internet te kunnen vinden.