Twintig werknemers van de divisie Ordina BPO van Centric hebben bij de vakbonden aangegeven dat zij een kort geding willen aanspannen tegen hun werkgever. De werknemers eisen van de dienstverlener dat zij weer mogen werken, nu staan zij op non-actief. De vakbonden bereiden samen met de leden het kort geding voor. Centric-ceo Gerard Sanderink heeft de vakbonden beloofd uiterlijk maandag 25 mei te reageren op het eventuele kort geding.
Nadat de medewerkers een maand geleden hoorden dat zij ontslagen waren, werden zij onder begeleiding het pand uit gezet. Daarna kregen zij een aanbod voor een ontslagvergoeding. Een aantal van de werknemers is nog in overleg met het bedrijf over dit aanbod. In de tussentijd zijn zij op non-actief gesteld, aldus de vakbonden. 'Volgens ons zijn de mensen zonder reden op non-actief gesteld', zegt vakbondbestuurder Huug Brinkers van De Unie.
Individuele afspraken
Centric nam Ordina BPO per 1 april 2009 over. Twee weken daarna maakte het bedrijf bekend afscheid te nemen van 61 medewerkers. Met deze werknemers wil het bedrijf individuele afspraken maken. Volgens de vakbonden voelt Centric niets voor een sociaal plan. De medewerkers vallen ook niet meer onder het sociaal plan van Ordina. Daarom spraken de vakbondsbestuurders met Ordina-ceo Ronald Kasteel. 'Formeel heeft hij natuurlijk gelijk, maar hij laat het vuile werk nu over aan Centric', zegt Brinkers.
Directeur Reggie de Jong van de divisie Ordina BPO is opgestapt. Tussen De Jong en Centric-CEO Gerard Sanderink zou een verschil van inzicht zijn ontstaan over het te voeren beleid. Het is nog niet bekend hoe het vertrek van de BPO-directeur wordt ingevuld. De Jong startte 1 juni 2008 bij Ordina BPO. Daarvoor werkte ze als CIO bij DSB Bank.
Centric heeft zeker nog nooit gehoord van ontslagrecht. Iemand mededelen dat ie ontslagen is en direct letterlijk naar buiten werken is vragen om problemen.
Sanderink lacht zich natuurlijk helemaal rot.
Geld toe krijgen voor een bedrijfonderdeel inclusief de bestaande klanten. Hij houdt de meeste geschikte werknemers en de rest gooit ie via een sluwe constructie op straat. Sanderink heeft lak aan zaken zoals ontslagrecht. Daarvoor heeft ie een nog ziekere adviseur voor in dienst.
Maar dat weet je als je voor dit soort bedrijven werkt.
Als het ff niet meer uitkomt sta je zo als oud vuil op straat.
Risico is wel dat degenen die men wil houden ook langzamerhand ergens anders gaan zoeken natuurlijk. Ik zou niet te lang blijven bij een bedrijf dat zo met mensen omgaat.
Dit soort grote automatiseringsbedrijven maken de ICT vakgebied vakkundig naar de knoppen.
Geen wonder dat er door studenten steeds minder voor een ICT opleiding wordt gekozen.
@Mario:
Het is vrij logisch dat de medewerkers meteen uit het pand worden gezet/begeleidt. Het is een feit dat mensen die (vrij onverwacht?) te horen krijgen dat ze ontslagen zijn in eerste instantie niet helemaal rationeel reageren. Zo’n reactie zou natuurlijk ook kunnen zijn dat ze proberen bedrijfsgegevens mee te nemen, te wissen, etc. Als bedrijfsbeleid begrijp ik dit. Als gebaar tegenover de mens die je ontslaat is het natuurlijk NIET te verklaren.
Helaas heb ik dit zelf ook aan den lijve ondervonden (nee, niet bij Centric). ’s Ochtends bij de directie komen, en dan in 2 zinnen te horen krijgen dat vanwege bedrijfseconomische redenen ik ontslagen wordt. En of ik maar meteen naar huis wilde gaan. Leuk, zo afgeserveerd worden naar 6,5 jaar….
@ikook:
Eerst zal toch een ontslagvergunning goedgekeurd moeten worden. Als de werkgever jou ontslaat, dan is de opzegtermijn minimaal 2 maanden (vertrek je zelf, dan 1 maand min.). En al sturen ze je gelijk naar huis, de werkgever zal je loon toch door moeten betalen.
En uiteraard bezwaar aantekenen tegen je ontslag, anders krijg je waarschijnlijk geen ww-uitkering.
@ikook;
Mario heeft inderdaad grotendeels gelijk,
Eerst een ontslagaanvraag en goedkeuring van het CWI/UWV en dat kan wel een tijdje duren voordat dit door de molen is, daarna wordt de opzegtermijn gehanteerd.
Mocht de ontslagaanvraag worden afgekeurd hebben ze een probleem en zal dit voor de kantonrechter moeten komen.
Die hanteert een formule en bij 6,5 jaar dienstverband kan je rekenen op minimaal een vergoeding van een halfjaar salaris.