De voorbereidingen voor de Computable ICT Expeditie 2009 naar Alaska hebben een nieuwe fase bereikt. Na de individuele testen en trainingsschema's, trekt de groep er sinds eind maart ook regelmatig gezamenlijk op uit voor een oefentocht.
Op 21 en 22 maart trokken twintig deelnemers naar het Ardense Jupille voor een forse wandeling op de heuvels rond de Ourthe. Ze mochten meteen al slapen in Arctische temperaturen.
De ICT Expeditie beklimt van 5 tot 15 juni Mount Sanford in de Wrangell-keten in Zuid-West Alaska. Het doel is dubbel: aanbieders en afnemers van ict-producten en -diensten dichter bij elkaar brengen, en het leveren van een fysieke prestatie die iedere deelnemer boven zijn eigen kunnen laat uitstijgen. Dit jaar gaat een gemengd Belgisch-Nederlands team de bergen in, aangevuld met een aantal deelnemers van de Belgische CFO Expedition. Begin dit jaar ondergingen alle deelnemers fysieke tests en werd een individueel trainingsschema opgesteld. Hoe ze dat schema persoonlijk aan het invullen zijn, werd meteen al op de proef gesteld tijdens een eerste trainingsweekend aan de oevers van de Ourthe.
Zes graden onder nul
Niet alleen het uithoudingsvermogen van de deelnemers kreeg het te verduren tijdens een hellingentocht van ruim zes uur, ook het materiaal werd getest. Zo onder meer de slaapzak die ons in Alaska tegen de kou moet beschermen. Het expeditieteam sloeg zijn tentjes op aan de oevers van een beekje en stelde vast dat de weerman niet gelogen had: het vroor er inderdaad zes graden onder nul. Dat bleek uiteindelijk een minder belemmerende factor voor de slaap te zijn dan het gesnurk van één van de deelnemers. Oordoppen, en eventueel een omwalling in sneeuw, zullen in Alaska soelaas moeten bieden. Ook oogbescherming zal 's nachts onontbeerlijk zijn, want zo dicht tegen de poolcirkel wordt het in juni waarschijnlijk nooit donker.
Een stapweekend als dit was vooral nuttig voor de overdracht van know-how van anciens die al voor de vierde keer meegaan op expeditie. Welke drinkbus is de beste en hoe maak je die zo makkelijk bereikbaar mogelijk zonder dat ze je hindert tijdens het stappen? Is het gebruik van wandelstokken een hulpmiddel of een belemmering? In Alaska verbranden we straks veel calorieën, dus moeten we regelmatig tussendoortjes meenemen. Noten, fruit, chocolade, mueslirepen moeten voor het grijpen zitten in jaszak of rugzak. Ook de verslaggever van dienst kreeg tips: een klein notablokje en een potlood in plaats van een balpen. Want balpennen doen het niet altijd goed op grote hoogte. Praten over Alaska en de kou bleek voor de cameraman de trigger om nog eens grondig na te denken hoe hij zijn batterijen een maximale levensduur kon bezorgen.
Mentale kracht
Ook psychologische tips werden gedeeld: leer al leven met de gedachte dat je misschien niet boven raakt. Bij vorige ICT Expedities haalde 40 procent van de deelnemers de top niet. Niet voldoende getraind, of simpelweg niet tegen de hoogte bestand. Want tegen hoogteziekte kan een mens zich niet wapenen. "Niet de afstand is belangrijk bij een beklimming, wel de hoogtemeters." Toch was het alvast een geruststelling te horen dat het stijgingspercentage op Mount Sanford gemiddeld niet zwaarder zou zijn dan de hellingen die we bij Jupille te verteren kregen. De deelnemer moet hoe dan ook flexibel zijn: weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien en dan moet naar alternatieven gezocht worden.
Confronterend was vooral de stapel formulieren die alle deelnemers moesten doorworstelen: de Alaska Mountain Guides die ons begeleiden schuiven alle verantwoordelijkheid af en wijzen er ons op dat dood, ziekte en verminking ons deel kunnen zijn. En voor betwistingen kunnen we enkel bij de rechtbanken van Alaska terecht. Het schrok alvast geen van de deelnemers af. Wordt vervolgd.
Alleen sponsors
Van Nederlandse zijde nemen alleen sponsors deel aan de Computable ICT Expeditie 2009. In België is deze expeditie meer opgezet als een onderonsje voor verkopers en afnemers van ict-materiaal, de Nederlandse deelnemers zijn er voor de sportieve en fysieke uitdaging. 'Ons bedrijf heeft een sportief imago', zegt Roland Driesen van Silverside. 'We doen veel mee aan sportieve evenementen en tonen graag aan klanten en prospecten dat we scherp staan.' Naast Driesen nemen nog drie andere Nederlanders deel: Simon van Dijk (Fifth Dimension), Frank Dros (Techno Design Internet Programming) en Theodoor Tom (Ortec).