Hoewel Linux het erg goed doet, blijft de inzet ervan op dit moment vooral beperkt tot het rekencentrum. Ondanks het overheidsbeleid met betrekking tot open standaarden wil het met Linux op de desktop maar niet vlotten. Hoewel er maar weinig gespecialiseerde bedrijven op de markt zijn, is dat dan ook nauwelijks een probleem; de echte hausse moet nog komen.
De algemeen directeur van Dupaco, Erik Monninkhof, ziet een sterke groei in open source software. "En dat begint bij Linux. Of je nu kijkt naar Red Hat of SuSE maakt niet uit. Sommige producten kennen een omzetstijging van honderd procent."
Hoe de OSS-markt er zonder de kredietcrisis uit zou zien, durft Monninkhof niet te zeggen. Enerzijds geven klanten minder uit, anderzijds zijn ze op zoek naar middelen om op korte termijn hun kosten te reduceren. "Ik denk dat bedrijven nu veel bewuster naar de kosten van hun infrastructuur kijken. Veel meer partijen gaan bijvoorbeeld op een hosted omgeving draaien. En die zijn vaker op Linux gebaseerd."
Ook op de desktop zijn er echter mogelijkheden. "Mensen willen Outlook op hun pc, maar waarom zou je Exchange kopen als je ook Zarafa op Linux kunt gebruiken? Je krijgt dezelfde functionaliteit voor de helft van het geld. Een aantal grote gemeenten en ziekenhuizen zet nu al Zarafa in. De volgende stap is om helemaal geen Office meer te gebruiken, maar OpenOffice en de web-client van Zarafa."
Afgezien van de omzet heeft de kredietcrisis wel andere gevolgen voor Monninkhof. "Het is verdomd moeilijk om kredietlimieten te krijgen. Dupaco heeft zeshonderd klanten. De afgelopen jaren hebben we geen enkel faillissement gehad. Dat is ook nu nog niet gebeurd, maar ik ben wel een aantal uren per dag bezig met het aanvragen van limieten."
Over de orderportefeuilles van zijn klanten heeft Monninkhof echter geen zorgen. "Het gros van de orders gaat gewoon door. Er zijn wel grotere projecten die worden uitgesteld. Alles bij elkaar gaat het misschien om vijf tot tien procent. Bij overheden en financiële instellingen zijn nu ook meer handtekeningen nodig. Aan de andere kant zijn er op dit moment weer meer specialisten op de markt. En nu mensen goedkoper worden, worden ook projecten goedkoper."
Knutselhoek
Ook Red Hat doet het volgens regio manager Sandor Klein erg goed, zij het dat de projecten die hij noemt nog wel in de traditionele Linux-hoek zitten: infrastructuur, backoffice, hosting en Unix-migraties. "We zijn pas anderhalf, twee jaar uit de knutselhoek. Red Hat is inmiddels een gerespecteerd bedrijf. In de enterprise-wereld staan we pas aan het begin. Dat zijn klanten met duizenden servers. Het gaat daar om grote cases met grote omzetten. In de Nederlandse top honderd hebben we bijvoorbeeld Shell en KLM als klant. Ook ABN-Amro en ING zijn op grote schaal aan het investeren. Daar worden bedrijfskritieke systemen naar Linux overgezet. En ook de Rabobank is inmiddels begonnen."
"Het afgelopen jaar zijn we zestig procent gegroeid, vooral in de backoffice. Daar is virtualisatie de belangrijkste trend. Die technologie is steeds meer ingebakken in het operating system, en wordt door steeds meer tools ondersteund. VMware en wij zijn de enige die met dubbele cijfers groeien."
Consolidatie rekencentra
"Iedereen kijkt op dit moment naar Linux, hoe ze deze technologie in hun infrastructuur kunnen integreren", zegt ook Ronald de Jong, Novell’s directeur voor de Benelux. Vooral virtualisatie blijkt snel ingevoerd te kunnen worden. "In de Benelux komen nu projecten los die wij al een paar jaar in zicht hadden, en waarvan wij vonden dat men die anders moest doen. Die bedrijven komen nu bij ons terug, omdat ze alleen mogen investeren als ze die uitgaven eerst kunnen uitsparen."
Vooral rekencentra blijken in trek. De Jong noemt zo een heel riedeltje op: "KPN, Getronics, NXP, Philips en ING, die zijn allemaal hun datacenters aan het consolideren. Die projecten hadden we niet gehad als die economische dip er niet was geweest. Uit onderzoek blijkt ook dat opkomende producten sneller ingevoerd worden in een laagconjunctuur. Twee jaar geleden groeiden we met 42 procent. Vorig jaar met 75 procent. En we zitten halverwege ons boekjaar nu al op 75 procent. We verwachten dat dat nog meer wordt als de crisis zich verder verdiept."
"De software die wij leveren, bespaart enorm op de infrastructuur, maar ook op de manuren die besteed moeten worden aan opleidingen als je AIX, HP-UX of Solaris in huis hebt. Bovendien maakt Linux ook beter gebruik van de onderliggende hardware. Dat levert een besparing van zeventig procent op." De Jong noemt TomTom/TeleAtlas als voorbeeld. "Zij draaien nu Linux op dezelfde hardware als waar eerst Solaris op zat."
Hetzelfde geldt voor de mainframe. "Je kunt de zSeries van IBM beter uitrusten met Linux. Dat is goedkoper en je kunt er meerdere processen op kwijt. We hebben nu zeventig procent van de Linux op mainframe business in handen. We zijn met tientallen projecten bezig."
Daarnaast zijn er nog de samenwerkingsverbanden met SAP en Microsoft. "De relatie met SAP heeft ons geen windeieren gelegd", aldus De Jong. "SuSE Linux is het voorkeursplatform voor SAP. Via hen kun je ook support krijgen op onze Linux-distributie. Maar ook de deal met Microsoft heeft ons goed geholpen. Interoperabiliteit is de belangrijkste reden om niet naar Linux over te stappen. Door die samenwerking hebben wij al twee jaar een voorsprong op Red Hat. Voor TomTom/TeleAtlas was dat een van de belangrijkste redenen om voor ons te kiezen. Zij hebben veel Windows in hun datacenter."
"Wereldwijd is Microsoft onze grootste reseller. Hier hebben we nu vier grote deals via hen gekregen, twee in Nederland en twee in België." Op de vraag of de samenwerking met Microsoft ook omzet kost, vanwege klanten die nu maar gedeeltelijk naar Linux overstappen, antwoordt De Jong ontkennend. "Microsoft komt met deals die wij anders niet hadden gekregen."
Kleiner en goedkoper
Het verhaal van Sun steekt schril af tegen de groei die Red Hat en Novell weten te melden. Volgens Sjaak Bal, practice manager systems & storage, loopt de omzet van Sun in Nederland iets terug, waarmee het gelijk loopt met de marktcijfers die IDC publiceert. "We zien een enorme verschuiving naar standaardisatie, commoditisering en virtualisatie. Veel bedrijven willen kleiner en goedkoper." Vooral de mid-range systemen doen het goed. "De 2U hoge x86-servers zijn favoriet. 4U is al gauw te vet voor virtualisatie."
Voor wat betreft de blades heeft Sun de boot gemist. HP en IBM hebben samen het grootste deel van die markt in handen. "De blades groeien wel, maar je loopt erg tegen de power impact aan. Klanten willen hun rekken wel volstoppen, maar krijgen er niet meer in vanwege de stroom en de koeling."
Een belangrijk verschil van Sun met de andere Linux-op-x86 leveranciers is natuurlijk dat Sun van origine uit de enterprise-wereld afkomstig is, waar ze dure Unix-op-Risc-systemen verkochten. Dat betekent dat het bedrijf een enorme verschuiving in zijn kanaal moet doorvoeren. "We groeien in de breedte", zegt Bas Peters, verantwoordelijk voor de samenwerking met resellers en partners. "Daarnaast zakken we met nieuwe partners af in de stack."
Hoewel op dit moment maar een heel beperkt aantal bedrijven zich specifiek op de dienstverlening rond Linux richt, is dat volgens Peters nog geen probleem. "Er zijn weinig resellers die daar groot op hebben ingezet, maar dat is op dit moment nog geen issue. Wij zien geen sterke vraag." Hoger in de markt is die vraag er wel, maar die wordt ingevuld door de system integrators.