Quote Components bestaat sinds 1986. De Oldenzaalse distributeur bedient resellers en retailers in alle soorten en maten, van systeembouwer tot retailketen en van dienstverlener tot e-tailer. Commercieel manager Ad van Schaik heeft het prima naar zijn zin bij Quote, al had hij het in de slotfase van de voetbalcompetitie als Ajax-fan niet makkelijk tussen de Twente-aanhangers.
Quote Components is een bedrijf dat vaak in stilte opereert. In tegenstelling tot veel concurrenten zoekt de distributeur de pers niet vaak op. Van Schaik heeft daar wel een verklaring voor. "Quote is een introvert bedrijf. We willen de concurrent niet wijzer maken dan hij al is. Als wij een nieuwe vendor hebben en daar veel aandacht aan besteden, gaat een ander misschien wel dezelfde lijn doen. Dat willen we graag voorkomen. Het zal ook iets te maken hebben met de Twentse inborst. Een Twent vindt het over het algemeen niet nodig om teveel op de voorgrond te treden. ‘De wijzen komen uit het oosten’, zeggen ze hier vaak."
In Quotes distributiecentrum wordt een deel van de orders afgehandeld door een hypermoderne robot. Wie zich daarbij een R2-D2-achtig wezen voorstelt, komt bedrogen uit. Binnen een metershoge kooiconstructie rijdt een computergestuurd wagentje over een rails. Dat haalt op verzoek grijze verzamelbakken vol memorysticks en ander klein materiaal op en duwt die onderaan de stellage naar buiten. Zijn collega’s van vlees en bloed zien vervolgens op een klein scherm hoeveel van de betreffende producten ze moeten pakken voor een bepaalde klant. Voorlopig wordt de robot nog niet losgelaten op de monitors, multifunctionals en servers die in een ander deel van het logistieke centrum opgeslagen staan.
Van Schaik omschrijft Quote als een lokaal bedrijf, met een nationale werking. "We werken met resellers uit het hele land, maar bijna alle personeelsleden zijn afkomstig uit de directe omgeving van Oldenzaal. Ik woon zelf in Zwolle en word al gezien als een westerling, maar dat zal ook iets te maken hebben met mijn voorliefde voor Ajax. Op maandagochtend is de voetbaldiscussie vaste prik. Vanaf het moment dat Twente boven Ajax terechtkwam, heb ik het heel zwaar gehad."
Er is weinig verloop onder het Quote-personeel. "Veel mensen werken hier al vijftien, twintig jaar. Voor mensen die dit werk leuk vinden, zijn er natuurlijk ook niet echt alternatieven. We zitten hier niet in de buurt van Utrecht, waar je bij wijze van spreken om de hoek al een andere distributeur kunt vinden."
Toch werken ook bij Quote verschillende ‘jonge honden’, zoals Van Schaik ze omschrijft. "We zijn het afgelopen jaar heel snel gegroeid. Zowel in de breedte, het aantal klanten, als in de diepte. Bestaande partners hebben meer producten bij ons afgenomen. En we hebben bijvoorbeeld de tender voor Samsung-notebooks gewonnen. Weliswaar samen met Ingram Micro, maar daar doen ze misschien een kwart van de omzet die wij erop halen. Dat alles heeft ertoe geleid dat we meer mensen hebben kunnen aannemen en dat de gemiddelde leeftijd op de sales-afdeling nog verder gedaald is."
Innovatie
In april bracht Van Schaik een bezoek aan Korea. Deze reis maakte hij op uitnodiging van Kotra, een Koreaanse overheidsinstelling met een kantoor in Amsterdam die tot doel heeft de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Korea te verbeteren. Van Schaik sprak in drie dagen tijd met vertegenwoordigers van veertig bedrijven. "Ik heb allerlei producten voorbij zien komen, waaronder een aantal heel innovatieve. Het is mooi om de ontwikkelingen in de ict te volgen. Er is al heel veel, maar er komt nog steeds meer bij. Producten die aansluiten bij de convergentie tussen consumentenelektronica en it bijvoorbeeld, of tussen it en telecom. Binnen Triade, de holding waarvan Quote deel uitmaakt, hebben we ook veel aandacht voor die convergentie. Daar ligt onze toekomst."
Dat de ict-sector een relatief jonge branche is, heeft volgens Van Schaik twee kanten. "Aan de ene kant betekent het dat het een branche is die zich nog volop ontwikkelt, aan de andere kant dat het geen stabiele markt is. Het blijft iets cowboyachtig hebben. Ik kan er niet tegen wanneer bedrijven agressieve acties voeren waarmee ze concurrenten echt proberen weg te drukken. Vooral in de retailsector zie je dat gebeuren. Als ik ’s morgens vroeg op channelweb een bericht zie verschijnen dat er tientallen ontslagen vallen bij de Harense Smid, dat voordat het Megapool overnam een stabiele onderneming was, dan rijzen de haren me te berge. En iedereen in de consumentenelektronica lijdt onder de e-tailers, die in hun onderneming weinig kosten hebben en dus volop concurreren op prijs. Je ziet dat de markt zich doorontwikkelt. De transparantie die er nu is, heeft zijn voordelen, maar er zit dus ook een duidelijke keerzijde aan die medaille."
Dolfijnen
Het curriculum vitae van Ad van Schaik op LinkedIn bevat een gat tussen september 2003 en april 2005. In 2003 was Van Schaik ‘even helemaal klaar’ met de ict-sector. "Ik voerde als retail manager bij Tech Data op een gegeven moment gesprekken over kwart procenten meer of minder marge. Toen er weer een reorganisatieronde werd aangekondigd bij het bedrijf, heb ik me laten ontslaan. Ik wilde iets heel anders doen en ben commercial manager geworden bij het Dolfinarium in Harderwijk. Heerlijk vond ik het. Ik was onder meer verantwoordelijk voor de externe verkoop van toegangskaarten en evenementen. Ging in korte broek en poloshirt op bezoek bij bungalowparken in de buurt om de receptionistes over te halen meer kaartjes te verkopen. Maar na anderhalf jaar begon het toch weer te kriebelen. Toen was ik zo weer terug in de ict-sector. Ik ging één keer naar het Tech Data Event, raakte aan de praat met Rob Burgerhout en kon al snel aan de slag bij MaxData."
Nadeel van zijn baan bij MaxData vond Van Schaik de reistijd. "Van Zwolle naar Etten-Leur is 185 kilometer. En dat reed ik dus twee keer per dag. Op de Channel Awards-avond in Krasnapolsky raakte ik in gesprek met Steven Bakker van BAS Computers. Ook daar hoefde ik maar een uurtje te komen praten voordat het geregeld was."
Vrijheid
Van Schaik was een jaar lang directeur van BAS Distributie. "Ik heb daar met veel plezier gewerkt. MyCom-directeur Gert-Jan Kosters en ik kregen alle vrijheid en konden lekker ons gang gaan. Maar later pakte Steven Bakker steeds meer taken terug en het is niet altijd even makkelijk communiceren met hem. Na een jaartje hebben we besloten om uit elkaar te gaan; dat was voor iedereen beter."
Nadat hij drie maanden voor Nashua Datamedia werkte, kreeg Van Schaik van oud-collega Jos Beernink de tip om René Lammers van Quote te bellen. "Hij had gehoord dat René zich minder met de dagelijkse gang van zaken wilde gaan bemoeien. Eigenlijk stond ik op het punt om drie maanden onbetaald verlof op te nemen bij Nashua. Ik zat daar niet echt op mijn plaats en wilde meer voor mijn kinderen zorgen, maar ik heb Jos’ advies toch maar opgevolgd en ben met Lammers gaan praten."
Bij Tech Data stond Van Schaik ruim dertien jaar op de loonlijst. Bij zijn laatste drie werkgevers vertrok hij na hooguit een jaar. Hoe lang blijft hij nog bij Quote, waar hij nu anderhalf jaar werkt? "Quote is niet mijn eindstation; dat staat voor mij vast. Ik zie mezelf niet als zestigjarige nog een kantoor vol twintigers aansturen. Ik weet niet of ik hier nog een, twee of drie jaar zit, maar veel langer zal het in elk geval niet zijn. Ik heb de ambitie om ooit nog eens iets voor mezelf te beginnen."
Eigen bedrijf
"De kriebels om een bedrijf van nul af op te bouwen heb ik mijn hele leven al. Na mijn studie wilde ik als kortverbandvrijwilliger bij de luchtmacht. Niet omdat dat werk me zo trok, maar omdat ik de premie wilde gebruiken om een eigen bedrijf te beginnen. Toen ik afgekeurd werd, kreeg ik al snel een baan aangeboden. En zo gaat het nu mijn hele leven al. Iedere keer als ik er weer over begin te denken om zelfstandig ondernemer te worden, komt er iemand om de hoek met een leuke baan."
Heeft dat eigen bedrijf van Van Schaik iets met de ict te maken? "Dat weet ik niet. Het zou net zo goed een klein hotel of een restaurant in een warm land kunnen zijn. De Zuid-Europese, ontspannen levensstijl spreekt me veel meer aan dan de Nederlandse. En misschien ga ik wel handelen in mannetjesdolfijnen. Ik weet toevallig dat daarmee ook een goede boterham te verdienen valt."