De vakbonden spannen in de week van 18 mei 2009 een kort geding aan tegen ict-dienstverlener Centric. FNV Bondgenoten en vakbond De Unie eisen dat het bedrijf 61 medewerkers die al een maand op non-actief staan, weer werk biedt. De 61 zijn werkzaam bij het onderdeel Business Process Outsourcing dat Centric per 1 april overnam van branchegenoot Ordina en kregen twee weken later ontslag aangezegd.
‘De medewerkers staan nu al een maand op non-actief in afwachting van een ontslagprocedure. Als dat te lang duurt, wordt het een zelfstandig argument van de kantonrechter en verzwakt het de positie van de werknemers’, vertelt vakbondsman Gerard van Hees. Volgens hem is het dus zaak om de 61 zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het kort geding dient waarschijnlijk in de week van 18 mei 2009.
Op vrijdag 15 mei spraken de bonden met directeur Ronald Kasteel van Ordina, de oude werkgever van de medewerkers die Centric nu wil ontslaan. Ze bespraken de petitie die een dag eerder werd aangeboden. In de pleitbrief vragen de bonden aan Ordina om de ontslagen oud-medewerkers te laten delen in het bestaande sociaal plan van Ordina. Centric, formeel de werkgever van de 61, heeft voor hen nog geen sociaal plan opgesteld en wil individuele ontslagvergoedingen afspreken. Ook Ordina heeft te kennen gegeven dat de gedupeerden niet onder het sociaal plan van de dienstverlener vallen.
Ordina BPO
Per 1 april 2009 heeft automatiseerder Centric de noodlijdende divisie Business Process Outsourcing (BPO) van Ordina overgenomen. Centric kreeg betaald voor deze overname. Ordina stootte de divisie af, omdat die niet winstgevend was. Centric-directeur Gerard Sanderink zei eerder tegen Computable dat hij denkt de BPO-activiteiten weer winstgevend te kunnen maken. Kort na de overname ontsloeg Sanderink 61 oud-medewerkers van Ordina BPO.