Ik weet niet of het komt omdat ik net terug ben van een weekje Sicilië, maar ik kreeg direct een maffia-associatie toen ik het artikel las met de kop: 'Rijk bespaart miljoenen met één huisstijl en één site'.
Volgens het artikel is voor het project Overheid Nieuwe Stijl, onderdeel van het Programma Vernieuwing Rijksdienst, gekozen voor de open source software van het Amsterdamse Hippo om de nieuw te bouwen, centrale website van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) vorm en inhoud te geven. De dertien departementen hebben voortaan één website. Voorheen had elk ministerie zijn eigen site met tal van afzonderlijke microsites. In totaal waren er honderden webstekken. Die gaan allemaal uit de lucht als de nieuwe site actief is.
Ik juich van harte het ene gezicht van de overheid toe en het is nog efficiënter wanneer ook de ict erachter enigszins generiek is. Alleen de wijze waarop dit gaat wekt enige verbazing.
In 2006 struikelde het programmabureau GBO (Gemeenschappelijke beheerorganisatie) over de aanbesteding voor één contentmanagementsysteem voor alle ministeries omdat ze dit de tender niet goed voor elkaar hadden. Een aantal ministeries was overigens toen al met elkaar in overleg om samen te werken. Door de problemen bij het GBO viel dit platform (en draagvlak) echter weg.
In de tussentijd zijn de ministeries allemaal hun eigen weg gegaan. Bij het ministerie van Financiën en Buitenlandse Zaken zijn de cms-implementaties de afgelopen twee jaar mislukt. En raad eens met welke CMS-leverancier? Inderdaad; Hippo. Het systeem kan qua functionaliteit en gebruikersgemak op geen enkele wijze tippen aan de cms'sen van toonaangevende leveranciers als InfoProjects, Seneca of Greenvalley.
Het lijkt wel of er een soort ongezonde lobby aan de gang is om per se een van de weinige Nederlandse open source-leveranciers te laten slagen bij de ministeries. Blijkbaar is er al voor Hippo gekozen terwijl ik geen aanbesteding voorbij heb zien komen. Of is dit nu ook ineens niet meer nodig? En als je het product dan eens objectief wilt beoordelen valt het nergens te downloaden. Dat was toch het sterke punt van open source software?
Daarnaast is de vraag of de lobby onder leiding van Kees Vendrik, Tweede Kamer-lid van Groen Links, zijn doel niet voorbijstreeft. Mijn advies zou zijn om van www.rijksoverheid.nl een portal te maken en door middel van koppelingen (mash ups heet dat tegenwoordig) de huishouding aan de achterzijde te regelen. De miljoenen investeringen in Groot-Brittannië in een soortgelijk project hebben al laten zien dat de huidige koers onder leiding van projectdirecteur Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl, Jeroen Sprenger, ons geen besparing oplevert maar juist op kosten gaat jagen.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Toch maar even gekeken of je de Hippo code inderdaad kan downloaden, maar voor zover ik het kan vinden zie ik inderdaad alleen de sourcecode van de voorlaatste (oude) versie van Hippo. Van de laatste (huidige) versie waar Rijksoverheid.nl mee gaat werken ontbreekt ieder spoor van de broncode.
Af en toe vraag je je af hoe iemand zich adviseur e-overheid durft te moeten noemen, zich zelfs een oordeel over een stukje e-overheid aanmatigt, maar geen enkele moeite neemt om zich van enige informatie over de stand van zaken te voorzien. Misschien had Robert van Vliet beter even nog op Sicili? kunnen blijven. Iedereen kan weten dat ik beschikbaar ben om op alle vragen antwoord te geven.
Maandag 25 mei ga ik in Nieuwspoort in debat over http://www.rijksoverheid.nl met Rob Punselie (ContentKings) en Renata Verloop (FrankWatching). Zie http://www.onsdebat.nl. Robert van Vliet is van harte welkom, net als ieder ander die zo zijn kanttekeningen plaatst bij http://www.rijksoverheid.nl. Maar hopelijk blijft het debat verschoond van vooringenomenheden en diskwalificaties.
Jeroen Sprenger
projectdirecteur ONS
Mike,
Ik speel zelf al een tijdje met de software van Hippo.
De laatste versie van Hippo CMS kan je downloaden van http://www.onehippo.org. De vorige versie (CMS 6) is ook nogsteeds te downloaden.
Als je vragen hebt, kan je ook terecht op het forum van Hippo: http://www.onehippo.org/cms7/support/forums.html.
Over het algemeen krijg je snel antwoord op je vragen.
Jan
P.s. Wat is die van Vliet een zielige kerel. Waarschijnlijk staat zijn toko-tje onder druk. Komt er toch nog iets goeds uit deze kredietcrisis. De enige partij die wint van open source is diegene die betaald (software licenties zijn nog nooit zoveel onder druk komen te staan).
Ik kan me helemaal vinden in het artikel, hoewel ik niet alle ins en outs ken (advies om toch maar eens een gesprek aan te knopen met Jeroen Sprenger). Basis gedachte om mashups via een rijksoverheidsportal aan te bieden is uitstekend, maar gaat nog lange tijd op zich laten wachten. Alle content moet dan immers bij elkaar komen in een omvattend CMS (of dat nu Hippo of een ander is, is niet relevant). Veel beter is content daar te laten waar het nu zit, geleidelijk te migreren naar centrale oplossingen (als hiervoor een business case is met ook besparingen in geld en niet allerlei ‘flauwe’ kwalitatieve voordelen) en via een federatief stelsel van identiteit, authenticatie en autorisatie toegang te geven tot informatie. Het ‘klassieke’ rollen model voldoet dan niet meer: een persoon kan verschillende rollen gelijktijdig hebben en moet elke keer dus aangeven in welke rol hij werkt. Of dit nu via 1 portaal of meerdere moet, wie het antwoord weet mag opstaan.
Graag zou ik zien dat in het debat maandag a.s. de volgende vragen worden beantwoord:
1. Waarom is in hemelsnaam gekozen voor Hippo na twee mislukte implementaties bij Ministeries (notabene bij een ministerie en onder regie van Jeroen Sprenger zelf).
2. Hoeveel geeft ONS uit aan Hippo consultants en support de komende 4 jaar?
3. Hoe is de keuze tot Hippo tot stand gekomen?
4. Waarom is de Hippo versie die ONS gebruikt niet te downloaden van Internet? (voor de outsiders: de versie op onehippo.com is niet de versie die ONS gebruikt). Het is toch Open Source? of stiekem toch niet?
Open Source of niet, feit is dat ONS de komende jaren miljoenen gaat investeren in de R&D van Hippo (een commercieel bedrijf) door eigen mensen eraan te laten bouwen en de code te laten verbeteren.
Ik denk dat er veel bedrijven in Nederland bereid zouden zijn hun broncode openbaar te maken als een dergelijke kaitaalsinjectie in R&D vanuit de overheid plaatsvind. En dat gebeurt nu allemaal zonder aanbesteding in achterkamertjes.
Iedereen weet dat wat er hier gebeurt niet de in haak is.
Robert, misschien is het tijd voor een WOB’tje? Of maar ineens doorzetten naar de tweede kamer?
Eindelijk wat nuance in het open-source debat. Over de pro’s is iedereen het eens, maar het lijkt wel alsof er geen con’s zijn. Ik kan deze case niet helemaal volgen, maar uit de heftigheid maak ik op dat er door Robert tegen een heilig huisje wordt geschopt en dat ie vermoedelijk ergens iets bij het rechte eind heeft.
Anders zouden de verstokte believers wel meer vanuit de inhoud reageren ipv opmerkingen te maken over de geloofwaardigheid van de column-schrijver: wie inhoudelijk niet kan winnen, probeert de geloofwaardigheid van de boodschapper te ondermijnen…
En dus: Robert, mijn complimenten. Je column maakt tongen los en getuigt van durf! Tegen de anderen zeg ik: laat nu de inhoudelijke discussie maar beginnen…
@Peter Walhouts, jammer dat die OS mafia en hun believers blijkbaar ook bij u voor veel frustraties hebben gezorgd.
Ik zelf zie hierboven niemand beweren dat Open Source geen cons heeft. Maar waarom zouden ze?
Ik zie niemand beweren dat Hippo de juiste software keuze is bij het gekozen concept. Misschien zouden ze zelf voor bijvoorbeeld Drupal, EMC-Documentum, IBM-Filenet, PixelMEDIA of Oracle Portal gekozen hebben. Misschien hadden ze nog nooit eerder van Hippo CMS gehoord; ik zelf ook niet.
Ik zie hierboven niemand beweren dat een CMS perse Open Source moet zijn, al kunnen sommigen hiervoor wel een duidelijke voorkeur hebben. Maar dat ook mag.
Wel zijn er door Van Vliet een paar beweringen gedaan die men onjuist vindt, die men discutabel vindt of die gewoon bij de lezers nieuwe vragen oproepen. Helaas heeft Robert van Vliet nog steeds geen antwoord gegeven op hierboven gestelde vragen en opmerkingen. Normaal reageert een columnist niet op reacties, maar dit stuk is ook geen echte column.
En dus geef ik het woord graag aan Robert van Vliet.
@ICTer, volgens mij voldoet het stuk van Robert van Vliet prima aan de definitie van een column, maar ik laat me graag van het tegendeel overtuigen…
@Peter Walhouts, je hebt gelijk. Iedereen mag zijn eigen eisen stellen aan een column.
Gates zei het al: “Windows 95 was mijn hoogtepunt.”
Fantastisch hoe een beetje kritiek op OpenSource gelijk weer een golf van protest teweegbrengt.
Microsoft afkraken mag altijd, wordt er in de reakties op deze column ook weer bijgehaald, maar wee o wee als er kritiek is op de heilig verklaring van OpenSource en de achterliggende politieke motieven, dan zijn de rapen gaar!
Mensen, relax, OpenSource of niet Opensource, die discussie is zo 2002.