De provincie Noord-Holland neemt geen juridische stappen tegen softwareleverancier SAP en ict-dienstverlener Ctac. De twee partijen waren betrokken bij de implementatie van het subsidiemodule SAP Grantor Management. De implementatie werd stopgezet, nadat bleek dat het werkend krijgen van de module te duur zou worden. De provincie gaf 500.000 euro uit aan de implementatie van de module.
De juridische afdeling van de Provincie Noord-Holland denkt dat 'het zeer moeilijk is' om de softwareleverancier en de dienstverlener aansprakelijk te stellen. Die conclusie trekt de afdeling nadat het de contracten met de partijen heeft bekeken. Het blijkt vooral lastig de concrete afspraken met Ctac en eisen helder te krijgen.
De afdeling vindt wel dat SAP kan worden verweten dat hij de provincie niet vertelde over een nieuwere module die wel aan de wensen van de provincie voldoet. 'Ik zie daarin overigens geen aanleiding voor schadevergoeding', schrijft de juridische afdeling in een toelichting aan de Rekencommissie.
Ontvlechten
Daarnaast heeft de provincie nog andere overeenkomsten lopen met de twee partijen. Dit is ook een reden om geen juridische stappen te nemen. 'De samenwerking voor wat betreft het beheer van SAP-systemen moet worden voortgezet', aldus de afdeling in de toelichting. De provincie wil de Grantor Management-elementen ontvlechten uit het totale SAP-systeem van de provincie.
Vorig jaar maakte de provincie Noord-Holland bekend dat hij 500.000 euro had uitgegeven aan een SAP-module Grantor Management. De implementatie van deze nieuwe subsidiemodule mislukte. Er zou nog 500.000 euro nodig zijn om het systeem te laten werken. Het project werd stopgezet.
De provincie werkt nu nog met het oude systeem SuSy, een Microsoft Access-toepassing. Dit systeem werd op een aantal punten aangepast.
“De afdeling vindt wel dat SAP kan worden verweten dat hij de provincie niet vertelde over een nieuwere module die wel aan de wensen van de provincie voldoet.”
Deze uitspraak zegt ook alles over de wijze waarop de provincie zich op een gesprek met SAP heeft voorbereid!.
Als je aan tafel gaat zitten met een andere partij is het – over het algemeen ook voor provincies handig – dat je je EIGEN huiswerk maakt, doet. Dan kom je zelf veel meer beslagen ten ijs, en het je het ook niet nodig om – in dit soort berichten – het gebrek aan eigen verantwoordelijkheid af te schuiven op SAP.
Ik denk dat het geld van de belastingbetaler – door de provincie – beter en constructiver gebruikt kan worden dan rechtszaken op te starten tegen een SAP leverancier om je eigen onkunde te verdoezelen.
Hmmmm… dat vind ik een vreemde reactie Ronald. Ik denk niet dat het een kwestie is van eigen verantwoordelijkheid afschuiven, ik denk dat het meer een zaak is van grote teleurstelling in een “partner” die je belangrijke informatie onthoud en zich niet voldoende inspant om het project tot een succesvol einde te brengen.