De wereld verandert, de economie verandert, de samenleving verandert. Online social networks (Hyves, Twitter, Myspace, Facebook ) kennen een grote populariteit. Ook de meer zakelijke varianten (LinkedIn, Plaxo en Xing) kennen miljoenen gebruikers. In een kennis- en netwerkeconomie als de onze is kennis delen noodzakelijk en het hebben van een goed netwerk onontbeerlijk. Interessante ontwikkelingen, die ook voor de erp-sector en in het bijzonder voor de erp-specialisten allerlei nieuwe kansen biedt, juist in deze tijd.
Voor de erp-specialisten onder ons lijkt dit gezegde van bijzonder grote waarde te zijn. Een consultant wordt in de regel ingehuurd voor zijn specifieke kennis en expertise. Voor het inhuren van specialisten wordt bij het selecteren van geschikte kandidaten (naast tarief en aantal jaren relevante werkervaring) vooral gekeken naar de kennis van de kandidaat. Vaak gaat het om hele specifieke kennis en belandt het CV, als de specifieke kennis niet of onvoldoende aanwezig is zonder meer op de stapel 'niet interessant, we houden je in ons bestand'. Het is van het grootste belang dat consultants hun belangrijkste asset, hun kennis, op peil houden en zich juist door hun specialistische kennis weten te onderscheiden van anderen. De toegevoegde waarde bestaat immers voor een belangrijk deel uit de specifieke kennis die opgeslagen ligt in de grijze massa tussen de oren. Om een discussie te voorkomen, een alwetende consultant maakt per definitie nog geen goede consultant. Immers wat heb je aan kennis als je niet kunt communiceren, je de kennis niet wilt delen of niet kunt samenwerken?
Als je kennis wilt vermenigvuldigen, moet je bereid zijn deze te delen! Dat het delen van kennis zo belangrijk is, wordt ook door de VNSG onderkent. SAP-gebruikers moeten kennis delen, zo was het devies van de voorzitter van de VNSG Tonnie van der Horst op het laatst gehouden VNSG-congres (zie Computable-artikel SAP gebruiker moet kennis delen). Wat voor SAP-gebruikers geldt, is zeker ook voor de (zelfstandige) SAP-consultant van belang.
De behoefte om kennis te delen, speelde ook bij mij als zelfstandig SAP-consultant. Zo was er de wens om aan te sluiten bij een netwerk van ervaren, zelfstandige SAP-consultants. Iets als een samenwerkingsverband waarbinnen de specialistische SAP-kennis van de verschillende individuen gebundeld kon worden en onderlinge samenwerking gestimuleerd. Een orgaan om de belangen van de freelance SAP-consultants te behartigen zoals lidmaatschap van de VNSG om kennis in te brengen bij de focusgroepen, mogelijkheden voor systeemtoegang om demo's te bouwen en goede contacten met SAP Nederland voor kortingen op cursussen en om mee te denken over nieuwe toepassingen en oplossingen voor klanten. Allemaal zaken die je als zelfstandig consultant moet missen, maar die je wel hebt als je in dienst bent bij de grote consultancybedrijven.
Ondanks de stagnerende markt zit er een enorm (en nog steeds groeiend) potentieel aan kennis in de freelancemarkt. Veel zelfstandigen lopen echter tegen dezelfde beperkingen aan als waar ik mee te maken had. Ze beseffen zich dat ze als éénpitter ook maar alleen zijn en hebben behoefte aan een goed netwerk van vakbroeders om kennis te delen en krachten te bundelen. Bijkomend voordeel is dat ook opdrachtgevers kennisnetwerken steeds vaker inzetten bij het vinden van ervaren consultants met specifieke kennis voor een tijdelijke opdracht. Daarbij wordt het als een verademing gezien om zonder tussenkomst van allerlei (al dan niet Engelse) tussenbureaus met de nodige marges, de juiste kandidaat in te huren. Niet onbelangrijk in deze tijd toch? Een mooie win-win situatie.