Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil door het uitbesteden van zijn it aan SSO-ICT miljoenen besparen. Vanaf 2013 verwacht het departement jaarlijks zo'n 1,1 miljoen minder aan kosten kwijt te zijn.
Op dit moment is SZW per jaar 7,5 miljoen euro kwijt aan it-kosten, vertelt een woordvoerster. De uitbesteding brengt een eenmalige last aan migratiekosten met zich mee, maar hoe hoog die is, is nog niet bekend. De zegsvrouw kan wel melden dat het departement verwacht vanaf 2013 door de uitbesteding 1,1 miljoen euro op de it-kosten te besparen.
SZW heeft zijn ict-taken (met uitzondering van een regie-organisatie en het functioneel en applicatiebeheer) ondergebracht bij het dienst SSO-ICT. Dit is de 'Shared Services Organisatie-ICT' van het collega-departement Verkeer en Waterstaat (V&W). Er stappen 67 automatiseerders over naar dit servicecentrum. SSO-ICT voert alle werkzaamheden zelf uit en huurt hiervoor geen externe partijen in, stelt de voorlichtster.
Volgens de woordvoerster is er geen sprake van een contract met een beperkte looptijd. 'De gekozen oplossing is structureel. Alle ministeries hebben een taakstelling gekregen om te bezuinigen en efficiënter te werken. Door de organisatie van facilitaire diensten, zoals salarisverwerking en ict, centraler in te richten, kunnen departementen kosten besparen.'
Volgens mij is het stukken goedkoper als we weer via pen en papier gaan werken.
Je zou het bijna denken he.
Met name dat de kosten van de overzetting onbekend zijn is zoiets waar je van afvraagt hoeveel het gaat kosten, tegenover wat de uiteindelijke besparing is. Op zich wel een goed idee om ICT krachten samen te bundelen en te stroomlijnen.
Ik snap niet waarom er geen centrale database kan zijn met daarin een hoofdtable met joined tables en queries voor onderliggende rijksoverheidsdiensten (heet dat zo? ministeries en gemeente enz.)
Wetten en regelingen zou je in de gelijkwaardige applicaties kunnen invoegen met plugins per onderdeel.
Desnoods zet je alle ICT hoofdmoot in 1 gebouw en laat je van daar uit de data heen en weer gaan naar de afzonderlijke medewerkers.
Maak het van open source en Nederland kan de software zelf beheren en schrijven. Een ‘Hollands’ besturingsystem gebaseerd op bijvoorbeeld internationale code. Dit op basis van open source. Some landen werken volgens dit open source systematiek.
Ik zeg niet dat het de oplossing is, want ik heb geen zicht hoe de overheid dit doet. Dat de miljarden die weggegooid worden aan falende projecten beter besteed kan worden staat als een paal boven water. Zover ik begrijp uit publicaties zit de overheid ook te zoeken naar maatregelen om de ICT kosten weer beheersbaar te maken. Het is echt van de zotte sommige bedragen. Als je daar bij een particulier bedrijf mee aan komt zetten lachen ze je de deur uit. Dus een beetje gedegen ICT kennis bij de overheid kan alleen ten goede komen op het gebied van kostenbesparing. Je mag van mij best een boterham verdienen, maar laten we rieel zijn, we zitten in een recessie.
Wellicht dat anderen briljante ideeen hebben om de Nederlandse ICT de 21ste eeuw in te loodsen. We hebben ze hard nodig. Net als toen we windmolens nodig hadden om het overtollige water weg te pompen. De overheid zal echt zuiniger met ons geld on moeten gaan willen we als land goed voorbereid de toekomst tegemoet treden. Indien we bijvoorbeeld dijken zullen moeten bouwen om het eventuel stijgende water tegemoet te treden zullen we elke cent nodig hebben. En projecten zoals het EPD geven geen vertrouwen dat ons geld in goede handen is op dit moment bij de regering, of althans de minister van volksgezondheid. Je ziet hier dat deze minister dan wel weer tracht om de kosten binnen de lijnen te houden. Helaas heeft deze minister dan weer het UWV binnen zijn portefieulle. En als we het over geldverspilling binnen de ICT de laatste tijd hebben dan komt het UWV daar wel voor in aanmerking. Eigenlijk zouden mensen persoonlijk aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden voor dergelijke financiele missers. Hetzij met een boet of gevangenisstraf. Dat zou mensen mogelijk doen realiseren om 2 keer na te denken. Dat het beter en zuiniger kan is duidelijk, kijk naar sommige voorbeelden binnen het bedrijfsleven. We hebben een overheid nodig die volgens best practices op efficiente wijze projecten weet te realiseren voor een winstgevende prijs. Daar mag een ondernemer wat mij betreft best aan verdienen, maar dan wel binnen een nette marge. Als we de polder kunnen droogleggen met windmolens, de deltawerken kunnen bouwen en zo zijn er zoveel voorbeelden waar ons land goed in ons. Dan heb ik het volste vertrouwen dat we deze uitdaging zeker kunnen overkomen en er beter voor zullen staan.
Hoe dat uiteindelijk moet? Gelukkig barst Nederland van het ICT talent. ICT talent wat tevens internationale contacten en ervaring heeft. Ook binnen de open source community zijn Nederlanders zeer actief. De overheid is welwillend om oplossingen te zoeken voor bestaande problemen. De closed source of open source, maar wel met open standaarden, we kunnen er samen wel uitkomen.
Als we het voldoende willen. En die weg van samenwerking kunnen we inslaan. Met een Nederlandse samenleving die sterk staat door samen klaar te staan daar waar nodig. Zowel overheid als burger, die samen werken om voor ons allen een prettigere maar vooral regeltechnisch rustiger samenleving te creeren. Dat is tevens goed voor de slagkracht van de economie.
(Einde praatstoel, sorry even mijn hart luchten)