De beslissing van Cisco om projecten van resellers te financieren is geen verstandige zet, vindt Bart Ankoné, directeur Benelux bij concurrent 3Com. “De reseller of de klant krijgt de financiering nooit zonder reden niet voor elkaar.”
Frans Wittenberg, head of technical operations channels bij Cisco Nederland, maakte deze week bekend dat resellers projecten tussen de 50.000 en 500.000 euro (waarvan tenminste de helft van het project uit Cisco-producten bestaat) voortaan volledig kunnen laten financieren door de leverancier. Een onverstandige zet, vindt Ankoné.
"Als iemand het niet voor elkaar krijgt een ict-project gefinancierd te krijgen", stelt Ankoné, "dan betekent dat dat hij al ergens anders een krediet heeft lopen. Als leverancier moet je daar je vingers niet aan willen branden."
Ankoné geeft toe dat veel kredietlimieten teruggeschroefd zijn en dat resellers het daardoor moeilijker kunnen hebben projecten te verkopen. "Maar om de financiering dan maar standaard in je partnerkit te stoppen, lijkt mij niet de oplossing."
Cisco heeft een hoop miljarden op de bank staan en het is slim dat ze het op deze manier willen inzetten om financiering eenvoudiger te maken. Zelf zie ik dat lease deals groter zijn en sneller worden gesloten. Bovendien ligt contractueel het risico ook niet bij cisco, maar bij de leasemaatschappij, welke door cisco goedkoop van kapitaal wordt voorzien.
Cisco is ook niet gek natuurlijk. Ze kijken daar vast wel even of een klant kredietwaardig is.
Cisco heeft al jaren een goed (renteloos) lease-programma. En inderdaad wordt de kredietwaardigheid gecontroleerd.
De reactie van 3Com is opmerkelijk, ze zijn niet goed geinformeerd.
Bedrijven die hier gebruik van maken kunnen zo de betaling spreiden, niet meer en niet minder.