De informaticus nieuwe stijl is een kenniswetenschapper. Dit beweerde professor Antal van den Bosch van het Tilburg centre for creative computing (TICC) van de universiteit van Tilburg tijdens een presentatie op ict-congres ICT Delta. Volgens Van den Bosch wordt er een nieuwe generatie informatici opgeleid, die alles weet van kennistechnologie en datamining. Ict groeit daardoor uit van een hulpwetenschap tot een wetenschapswetenschap.
Volgens Van den Bosch hebben steeds meer organisaties behoefte aan informatici die data kunnen duiden en niet alleen verstand hebben van netwerken en databases. ‘Wij hebben veel contacten met overheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek. Dit soort instellingen krijgen steeds meer data. Die data vormt hun kapitaal', vertelt hij. ‘Na de eerste digitaliseringsstap vragen dit soort instellingen zich af of ze wel iemand in huis hebben die weet hoe ze nu verder moeten en deze informatie zo logisch mogelijk weet te ontsluiten.'
Digitaal erfgoed
Dat is geen medewerker die goed kan googelen. ‘Er is zo veel meer mogelijk. Creative computing draait om kennis van het digitaal erfgoed', vertelt Van den Bosch. Maar hoewel hij aangeeft dat er behoefte is aan deze nieuwe soort ict'ers, bestaat er nog geen echte functie voor kenniswetenschappers. ‘Ik mis de functie kennismanager. Deze brengt de kennis van een organisatie in kaart en organiseert deze beter.' Nu komen mijn afstudeerders nog in zeer verschillende functies terecht. Soms starten zij als functioneel beheerder of datamanager. Maar bij bijna ieder bedrijf betekent dit iets anders.'
Informatici ‘nieuwe stijl' maken de bestaande groep informatici volgens Van den Bosch niet overbodig. ‘Database- en netwerkbeheerders blijven nog steeds nodig. Waarschijnlijk blijft daar altijd meer vraag naar dan naar kenniswetenschappers.
“Volgens Van den Bosch wordt er een nieuwe generatie informatici opgeleid, die alles weet van kennistechnologie en datamining. – Informatici nieuwe stijl”
Ik vind het prachtig om hier te lezen hoe steeds meer ingewikkeldere technologien uitgevonden en geimplementeerd worden om het gebrek aan ict – basis – kennis te compenseren.
“Creative computing draait om kennis van het digitaal erfgoed”
Ik mis hier een heldere definitie van wat er onder het begrip “digitaal erfgoed” bedoel wordt. Bedoelt de schrijver hier oude ict- zaken zoals 8 bits CPU’s, Centronics printer aansluitingen, CPM en DOS, programmeren op de commandline, het BW (Before Windows) tjdperk? Of word er gedoeld op allerhande gedigitaliseerde archieven uit een biblotheek?
“Na de eerste digitaliseringsstap vragen dit soort instellingen zich af of ze wel iemand in huis hebben die weet hoe ze nu verder moeten en deze informatie zo logisch mogelijk weet te ontsluiten.”
Dat lijkt mij een van de eerste project vereisten: Dat je mensen in dienst hebt/gaat nemen VOORDAT je uberhaupt aan het digitaliseren slaat.
Of hebben ze hier een “kenniswetenschapper” nodig om de inmiddels ongestructureerde archieven weer digitaal toegankelijk te maken?
@Ronald
De strekking van het artikel zoals ik hem opvat is
dat indien je voor de KB iets ontwerpt dat je weet wat bijvoorbeeld een ISBN nummer is en hoe deze het beste te implementeren voor zowel gebruiker als bezoeker.
De informaticus nieuwe stijl is een kenniswetenschapper. Dit beweerde professor Antal van den Bosch van het Tilburg centre for creative computing (TICC) van de universiteit van Tilburg tijdens een presentatie op ict-congres ICT -In mijn opvatting betekend dat er meer tijd voor research vrij gemaakt moet worden voor een goede implementatie, willen we dit op weteschappelijk niveau kunnen volbrengen en niet zo hap snap zoals het nu soms gaat.Dit is de keuze waar we voor staan.
Volgens mij zijn gegevens, informatie en kennis zaken van verschillende orde. Met ICT hulpmiddelen zijn wij in staat een deel van deze zaken vast te leggen (in databases, door digitaliseren, etc) en in staat om uit gegevens informatie te genereren (door datamining, rapportage, cloudtags om maar een paar dingen te noemen)
Individuele kennis is het weten, het kunnen, het hebben van ervaringen en de competentie om data, informatie en ervaring (= impliciete kennis) te gebruiken.
Wat ieder bedrijf zou moeten weten is, welke collectieve kennis cruciaal is voor de bedrijfsvoering, haar concurrentiepositie en wie/wat de dragers van die kennis zijn. Het kenniskapitaal, zal ik maar zeggen.
De ICT’er als wetenschapper/ kenniswerker begrijpt dat kennis niet alleen geadministreerd moet worden op of in een medium maar ook ontsloten en toegankelijk gemaakt voor anderen(via website, wiki en van mens tot mens) om het te verspreiden en te gebruiken voor nieuwe, betere en innovatieve producten en dienstverlening.
Kennismanagement omvat daarom alles waar in de reacties naar wordt verwezen en maar ook veel m??r. Informatica is, ondanks de jeugdige leeftijd, een behoorlijk volwassen wetenschap maar tegelijkertijd slechts ??n van de disciplines die relevant zijn voor kennismanagement.