Tijdens ict-congres ICTDelta 2009 is het boek ‘Tegen de stroom in – De Nederlandse rol in de ICT’ gepresenteerd en aangeboden aan de weduwe van Martin Rem. Deze eerste directeur van ICTRegie overleed in 2008 toen hij nog bezig was met het boek over Nederlandse ict-helden en de rol die Nederland wereldwijd speelt in ict-innovatie. Na Rems overlijden heeft ICTRegie de voltooiing van zijn manuscript op zich genomen.
‘Tegen de stroom in' gaat over de rol die Nederland wereldwijd speelt en heeft gespeeld bij ict-innovatie. Rem vond dat er buiten de kleine kring van ict'ers weinig besef was van de rol die Nederland internationaal speelt op ict-gebied. Het resultaat van zijn poging de Nederlandse ict-sector meer zelfvertrouwen te geven en minder bescheiden te laten zijn, is een bloemlezing op ‘Nederlandse juweeltjes'.
Internethoofdstad
Volgens Rem heeft de informatica in Nederland heel veel opgeleverd, maar weet bijna niemand hiervan. Dat terwijl 60 procent van de chips die wereldwijd gemaakt worden, tot stand komt met machines van ASML uit Veldhoven en bluetooth een uitvinding is van de Nederlander Jaap Haartsen. Ook benadrukt hij dat Amsterdam de internethoofdstad is van de wereld en de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) in drukke tijden pieken van 600 gigabits per seconde haalt. Bovendien is er volgens Rem internationale bewondering voor het netwerk van de samenwerkende universitaire rekenfaciliteiten, SURFnet.
In het boek komen de geschiedenis en prestaties van het Mathematisch Centrum, het huidige Centrum Wiskunde en Informatica (CWI), Philips en ASML uitgebreid aan bod. Rem schetst de ontwikkelingen die deze bedrijven doormaakten en heeft tegelijkertijd oog voor de toekomst. Hij wisselt geschiedschrijving af met interviews met jonge Nederlandse ict-bedrijven die in een specifiek segment een nieuw product hebben ontwikkeld en op de markt gezet. Zo komen onder andere EMC-ontwikkelaar X-Hive en Noldus, dat systemen voor gedragsobservatie en -analyse ontwikkelt, aan bod.
Goed artikel, alleen Philips schijf je met een l.