Van alle software die in 2008 in Nederland werd gebruikt is 28 procent illegaal, stelt het onderzoeksbureau IDC. Dat is gelijk aan 2007. De schade voor Nederlandse softwarebedrijven steeg met twaalf procent naar 404 miljoen euro. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). In 2004 lag de softwarepiraterij nog op dertig procent. De schade bereikte in 2006 met 300 miljoen euro zijn laagste punt, maar loopt sindsdien weer op.
'Dit onderzoek rapport laat zien dat we in Nederland nog veel werk moeten verzetten om de softwarepiraterij terug te dringen', zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. 'In deze onzekere economische tijd is het cruciaal dat bedrijven zich aan de regels houden en hun softwarelicenties op orde hebben.'
Softwarepiraterij heeft niet alleen gevolgen voor de omzet van de sector. Een IDC-onderzoek in januari 2008 toonde aan dat tien procent minder illegale software de komende vier jaar in Nederland drieduizend nieuwe banen oplevert en 1,6 miljard euro extra toevoegt aan het bruto nationaal product. Daardoor stijgen de belastinginkomsten met 464 miljoen euro, waarmee de regering nationale programma’s en diensten kan ondersteunen.
Tendentieus bericht, en blijkbaar klakkeloos overgenomen van de BSA. Software-piraterij is uiteraard niet goed, maar om klakkeloos de optelsom van de illegale software te bestempelen als schade is erg kort door de bocht. “Mogelijke gederfde inkomsten” zou beter zijn. Want als een bedrijf dat product niet illegaal zou kunnen gebruiken, wil niet zeggen dat ze dan zomaar het product zouden kopen. Wellicht kopen ze een goedkoper product, of stappen ze over op freeware of open source.
Zeer slechte journalistiek om dit soort propaganda zonder meer over te nemen!
quote: …drieduizend nieuwe banen oplevert en 1,6 miljard euro extra..
In totale zin betwijfel ik dat ten zeerste:
Door de extra kosten voor de ‘piraten’ zou het baan- en winstverlies daar waarschijnlijk evenveel of meer zijn.
Het zou het wel naar de IT branche verschuiven die dan idd groeit.
Als er geen Piraten waren was er ook geen BSA. Met dit verhaal wil de BSA gewoon weer even in het nieuws komen.Gewoon marketing.Weer even aan je naams bedkendheid werken: BSA
Ho ho ho,
eerst eens definieren wat “illegaal” betekent in deze samenhang.
Voorbeeld:
Adobe illustrator op je desktop installeren en op je notebook is “illegaal”
Xara staat dat wel toe.
Is die kopie thuis illegaal of toch niet?
Om mezelf die vraag helemaal niet te moeten stellen kies ik liever voor FOSS en bij uitzonderingen voor een programma als Xara dat ik eerst onder linux vrij gebruikt heb, nu heb ik voor de pro op windows een licentie gekocht.
Windows met Vista is voor de zakelijke gebruiker een ramp met zijn vele licenties, alleen de administratie daarvan kost je een arbeidskracht!
Ik geloof niet dat men in nederland 28% illegale software gebruikt, hoe komen ze aan die cijfers, welke aannames zijn er gedaan?
Waarom vraagt de journalist niet verder, dat is toch zijn werk?
> Adobe illustrator op je desktop installeren en op je notebook is “illegaal”
Nee hoor – niet volgens de licentie PDF op de Adobe web site. Net als Microsoft, Sparx en een heleboel andere leveranciers staat Adobe je toe een kopie op een portable of thuiscomputer te installeren. Enige eis is dat je ze niet tegelijkertijd gebruikt.
Maar – on topic – het is wel de vraag hoe de BSA rekent. Grote bedrijven hebben vaak software-installers op een netwerkserver staan en houden via netwerkscans bij hoeveel er geinstalleerd wordt. Als ze het teveel ten opzichte van betaalde licenties niet rapporteren of deinstalleren is het dan illegaal? Of telt de BSA alleen software die helemaal niet gekocht is, maar via download of kopietje is verkregen?
– “Softwarepiraterij heeft niet alleen gevolgen voor de omzet van de sector.”
Een lichtpuntje in deze economische krediet malaise..
Software piraterij levert wel weer een structureel aantal arbeidsplaasten op bij al die licentie en controle instanties 🙂
– “Daardoor stijgen de belastinginkomsten met 464 miljoen euro, waarmee de regering nationale programma?s en diensten kan ondersteunen.”
Ja dat KUNNEN ze doen…Dat hoort tot een van de vele mogelijkheden.
Ik ben zelf echter heel benieuwd waar dit geld nu eigenlijk voor gebruikt gaat worden?
Want openheid in belastingzaken, verantwoordelijkheid afleggen bij nederlandse bevolking voor wie, wat doet met de geinnde belastingcenten is er nog steeds niet bij.
Het zal wel weer verdwijnen in een (overheiddoof)potje