De opvolger van besturingssysteem Vista komt voor het eind van 2009 op de markt. 'Als de feedback op Windows 7 voldoet aan onze verwachtingen, kunnen we de fase van 'release to manufacturing' binnen drie maanden afronden. Als dat lukt, moet het mogelijk zijn om de eerste pc's met Windows 7 voor de feestdagen beschikbaar te hebben', meldt senior vice president Windows engineering Steven Sinofsky van softwareleverancier Microsoft.
De release candidate van Windows 7 is sinds begin mei als download beschikbaar voor bètagebruikers en vroeggeïnteresseerden. Deze versie van het nieuwe besturingssysteem is normaal gesproken een van de laatste testversies. Zodra de feedback van alle testers is verwerkt in een allerlaatste release candidate, legt Microsoft Windows 7 op de drukpers ('release to manufacturing').
De bedoeling van de bètaversie is het grootschalig testen van de nieuwe software, schrijft Sinofsky op het bedrijfsblog. Daarbij is Microsoft vooral geïnteresseerd in terugkoppeling over het besturingssysteem zelf en over de interactie met hardware, software en code van partners. Het bedrijf heeft zich 'perfecte en volledig geïntegreerde pc's' ten doel gesteld. Microsoft wil daarmee problemen voorkomen zoals die zich bij Windows Vista voordeden. Vista is mede door alle problemen met randapparatuur en softwarecompatibiliteit nooit geliefd geweest bij gebruikers.
XP-modus
Om twijfelaars over de streep te trekken, ontwikkelde Microsoft voor Windows 7 de XP-modus (XPM). Dat is een virtuele Windows XP-omgeving die draait onder Windows Virtual PC. Binnen die modus kunnen gebruikers applicaties draaien die zijn ontworpen voor Windows XP. XPM is opgenomen in de release candidate van mei 2009. Uit tests met deze bètaversie blijkt dat de modus vaak niet vlekkeloos werkt op laptops. De meeste oudere en een groot deel van de huidige systemen zouden niet zijn uitgerust met een processor die voorzieningen voor virtualisatie biedt.
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
Vladimir:
Welke normale gebruiker heeft nu 16GB RAM nodig.
I rest my case.
Ik draai windows vista 86x. Lekkere software nooit geen problemen mee. Wat een gezeur over een windows versie. Wees blij dat ze er zijn. Zonder zou je niet kunnen. Geen Games, geen fotos bewerken, geen muziek die je kunt rippen, geen films die je kunt shrinken. En waarom zou je 16 GB nodig hebben. Volgens mijn is 4 GB of 8 GB genoeg. Spreek uit ervaring. 🙂 🙂
@loliepopDD, voor 8GB geheugen ben je wel een 64bit OS nodig, maar verder ben ik het eigenlijk wel met je eens.
Iedere keer het gezeur weer over Microsoft en Windows versies. De grootste problemen onstaan doordat je oude hardware dan wel oude software wilt gebruiken op een nieuw OS. Doordat iedere keer deze backward compatibilteit gewaarborgt moet worden, wordt ontwikkeling/vooruitgang tegengehouden.
Mijn ervaring is dat op het gebied van hardware (in het geval van Windows Vista) veel fabrikanten het gewoon hebben laten afweten. Oa. CreativeLabs en Nvidia waren erg laat met fatsoenlijke drivers voor hun hardware. Terwijl Microsoft vergenoeg van te voren voor het nieuwe driver model heeft gewaarschuwd en ook de nodige informatie heeft verschaft. Dit wordt bevestigd door het fijt dat er genoeg fabrikanten hun zaken wel op orde hadden/hebben.
Daarnaast vind ik het persoonlijk niet vreemd dat bijvoorbeeld een HP geen support meer leverd op hardware van drie jaar of ouder in het geval van een nieuw OS. Simpel weg omdat deze hardware economisch gezien afgeschreven is. Oke, voor de particulier is dit wat minder, maar er zitten gewoon niet genoeg marge op de verkoop van consument scanners en printer om deze tot in den eeuwigheid te ondersteunen. Daarbij is deze hardware ontworpen met het oog op Windows XP.
Persoonlijk werk ik nu zo’n jaar met Windows Vista en ben nog geen enkel probleem tegengekomen. Geen software of hardware welke niet functioneerd, vastlopers of bleu screens. Helemaal niets van dit alles en ik doe genoeg met mijn systeempjes.
P.s. Ik heb wel een printerje en scanner staan die niet meer onder Vista werken, maar beiden zijn meer dan 4 jaar oud en zoals ik hierboven al aangeef dit vindt ik niet vreemd dat ze niet meer functionere onder een OS die grondig is aangepakt op het gebied van drivers.
‘loliepopDD’ en ‘ICTer’ hebben groot gelijk.
Dat gejammer over Vista: ‘dit werkt niet en dat is klo*te’.
Ligt aan de Leek gebruikers inderdaad, werk zelf met XP, Vista en Windows 7 RC en ervaar geen enkel probleem. Vista en Windows 7 RC werken zelfs beter en sneller dan XP.
Het is heel simpel: Wil je de nieuwe OS gebruiken, koop dan ook nieuwe hardware. Doe je dat niet, dan zul je inderdaad problemen met zich mee brengt, wat ook volledig logisch is.