Derdejaars en vierdejaars ict-studenten van opleider Landstede gaan studeren bij Hogeschool Windesheim. Het initiatief moet ervoor zorgen dat de studenten daar na hun examen in minder tijd een hbo-studie kunnen afronden.
Dertig studenten gaan een keer in de week naar Windesheim om daar de vakken SQL, database design, PHP en Itil te volgen. Deze vakken worden normaal gesproken alleen gegeven aan eerstejaars ict-studenten.
De hogeschool heeft voor de mbo'ers van Landstede een lesprogramma samengesteld. Met een aantal toetsen laten ze zien dat ze de lesstof voldoende beheersen om na de zomer aan de verkorte hbo-opleiding te beginnen.
Studenten die het traject met goed gevolg afronden, doen daarna een jaar korter over hun hbo-studie bij Windesheim. De lessen zijn een idee van medewerkers van regionale opleidingscentra, die ervoor moeten zorgen dat mbo'ers na hun examen vaker voor een ict-studie op hbo-niveau kiezen.
Bij de hogeschool zeeland kun je in 6 jaar mbo/hbo doen.
Ik vraag me af of dit een goede ontwikkeling is. In mijn tijd had je vier jaar lang ook aandacht voor de professionele persoonlijke ontwikkeling. Nog een jaar minder hiervan lijkt mij geen goed idee.
Wordt het niet eens tijd dat we ook gaan kijken naar de harde kant van it, denk hierbij aan de technische infrastructuur (computerruimte & datacenter). We worden steeds afhankelijker van ICT en aangezien deze ruimtes bedoeld zijn om server en storage apparatuur te huisvesten lijkt mij een item in het onderwijsprogramma geen slecht idee.
Het gebeurd geregeld dat monteurs even de koeling uitzetten omdat het zo koud is… tja… server uit…
Dan hebben jullie vaak een slechte monteur op bezoek gehad. Een beetje monteur gaat niet zomaar bij een extern bedrijf de koeling uitzetten van een server ruimte zonder daarover te overleggen.
“Studenten die het traject met goed gevolg afronden, doen daarna een jaar korter over hun hbo-studie”
Precies en dat kan nog vele malen korter!! als er op scholen en opleidingen gefoccused gaat worden op zaken die er ECHT toe doen in het bedrijfsleven.
Wanneer er praktijk-gericht les gegeven gaat worden met real-life voorbeelden i.p.v. allerhande theoretisch ge******** zonder directe toepassingscontext.