Iedereen heeft het over green it, cloud computing en virtualisatie, maar waar hebben ze het dan over? Vraag de gemiddelde ict'er eens uitleg over deze drie topics en je zult bijna evenveel verschillende antwoorden als respondenten krijgen.
Waarom? Omdat het een hype is en we er allemaal over mee willen praten, maar toch niet helemaal weten waar we het over hebben. Dus vullen we het dan maar wat aan. Ik wil ook niet pretenderen dat ik het precies weet, want zelfs mijn bronnen (die doorgaans toch wel op de hoogte zijn) geven mij ook net zoveel meningen als dat er bronnen zijn.
Ya-Quin Zhang (Microsoft), schreef onlangs in zijn nieuwsblog: ‘New concepts and models such as .NET architecture, 'on-demand' computing, 'utility computing', 'software as a service,' 'platform as a service' can all be regarded as different interpretations of 'cloud computing' by various companies or in the different stages in the development of 'cloud computing'.'
Maar waar gaat het dan om? Het is niet voor niets dat ik de drie termen aankaart. Laten we even een paar jaar terug gaan, het tijdperk van de dinosaurussen van de ict, toen we alles op een mainframe deden. Eigenlijk gaf je een opdracht en dat verstuurde je naar het mainframe en vervolgens kwam daar een antwoord uit. Hoe en wanneer de opdracht verwerkt werd was afhankelijk van de instelling van de job scheduler of workflow/batch manager. Beveiliging was ook op centraal niveau geregeld en je werd afgerekend op CPU-tijd. Een enkele, virtuele bak waar alle processen volledig geautomatiseerd werden verhandeld. En de technologie in de mainframes heeft ook niet stil gestaan. Middelgrote en grote ondernemingen draaien nog steeds hun meest bedrijfskritische applicaties op een mainframe dat in veel gevallen niet veel meer energie verbruikt dan een grote, courante Wintel-server.
Góh, het mainframe zou dus een fantastische groene, virtuele cloud kunnen zijn.
Jaren geleden heb ik ooit een basiscursus client-server gevolgd, om eens kennis te maken met het concept.
In die tijd werkte ik zelf ook veel met mainframes.
Een van mijn vragen was dan ook: wat is nu het verschil tussen al die mooie client server architecturen, en het mainframe (anders dan dat windows er grafisch wat leuker uitziet).
De goede oude terminal moest wellicht even warm worden vooraleer je beeld had, maar dat ging nog altijd sneller dan het opstarten van een PC.
En het mainframe protocol was zo betrouwbaar en efficient dat we 8 gebruikers op een 9k6 lijn konden aansluiten zonder problemen.
En inderdaad, als ik nu de verhalen lees over Saas, cloud computing etc. denk ik nog vaak met weemoed terug aan mijn mainframe tijdperk.
Weliswaar niet grafisch, maar betrouwbaar, snel en met de command line interface (weten we tegenwoordig nog wat dat is ???) zeer goed en efficient aan te sturen.
Ik ben het helemaal met Pascal eens. Ik was o.a. VM-specialist, ofwel Virtual Machine specialist. Zij het op een mainframe. IJzersterk systeem. Zelf Linux naast allerlei andere systemen van verschillende pluimage op een fysiek systeem. En VM onder VM tot de processor het niet meer trok. Niks nieuws onder de zon dus. Totdat iedereen moest decentraliseren om vervolgens weer te centraliseren onder een Vitual Machine. Terug naar de basis, alleen is alles nu grafisch, alhoewel 3D programmatuur al op een mainframe bestond voordat de PC werd uitgevonden.
Met excuses voor wat typefoutjes ….