Softwareleverancier Planon groeit jaarlijks met 15 tot 30 procent. In 2008 haalde het een omzet van dertig miljoen euro. Het bedrijf doet wel overnames, maar financiert dit uit eigen middelen. ‘Dat klinkt misschien wat ouderwets, maar is wel gezond', zegt directeur Pierre Guelen in een gesprek met Computable.
Hoe ziet de omzet van Planon er uit?
We halen de omzet uit software- en dienstverlening rondom die software. Ik kan niet zeggen hoe de omzet verdeeld is, maar wel zeggen dat de omzet uit software behoorlijk groeide. Servicecontracten zijn een belangrijk deel van de omzet.
Het eerste kwartaal hebben we 20 procent meer verkocht dan het eerste kwartaal vorig jaar. Dat is in lijn met alle vorige resultaten.
Waar halen jullie het grootste deel van jullie inkomsten vandaan?
In Nederland halen we veel omzet weg bij bestaande klanten. Het gaat dan vooral om servicecontracten. Internationaal gezien komen de meeste inkomsten van nieuwe klanten. Dat betekent dat het grootste deel van de inkomsten komt uit softwareverkoop. We zijn in Engeland zes jaar bezig. We sluiten daar vooral contracten met universiteiten. Onlangs haalden we vier nieuwe contracten met universiteiten binnen. Het gaat dan om grote contracten, Engelse universiteiten hebben veel oude gebouwen die beheerd moeten worden.
In welke markten hopen jullie vooral te groeien?
Eigenlijk in alle markten. We zetten vooral in op duurzaamheid en kostenreductie. Internationale bedrijven moeten door regelgeving hun gebouwen classificeren. Wij leveren daar modules voor.
In Nederland zijn bedrijven vooral bezig met kostenreductie. Een gebouw dat amper gebruikt wordt, daarvan moet het energieverbruik laag zijn. Onze software maakt dat inzichtelijk. Dat is echt iets waar bijvoorbeeld gemeenten mee bezig zijn.
Met wie concurreren jullie?
De Europese markt voor software voor facilitaire management is versnipperd. In Nederland concurreren we met NPQ of Topdesk. In Duitsland zijn er weer heel andere lokale spelers. Het voordeel voor ons is dat wij wereldwijd kantoren hebben. Als een bedrijf de software wereldwijd wil uitrollen, dan zijn er voor ons veel minder concurrenten.
Jullie kregen in 2002 een ontwikkelingskrediet van het ministerie van Economische Zaken. Wat hebben jullie daarom kunnen doen?
We kregen het krediet om ons product webbased te maken. Zo zouden we sneller internationaal aan de slag kunnen. Twee jaar geleden hebben we het webbased product opgeleverd. Binnen drie jaar hebben we het krediet terugbetaald. Het center dat ons het krediet verstrekte was stomverbaasd. De regel is namelijk dat je het krediet moet gaan terugbetalen, op het moment dat je inkomsten genereert uit je nieuwe product. Dat betekent meestal dat bedrijven er tussen de vijf en tien jaar over doen om het krediet terug te betalen. Soms lukt het helemaal niet.
Waar had Planon nu gestaan als jullie het krediet niet hadden gehad?
Dan hadden we veel langer over de ontwikkeling van de nieuwe software gedaan. Voor de Nederlandse markt is dat niet zo erg, maar internationaal gezien is het wel belangrijk. Zeker vanuit Amerika hebben we een aantal sterke concurrenten. We hadden zonder dit nieuwe pakket zeker niet naar Amerika gekund. De internationale groei is mogelijk geweest dankzij de subsidie.
Hoe vaak worden jullie gebeld door investeerders?
Ik krijg iedere week wel telefoon. Maar op dit moment financieren wij alles uit eigen middelen. We hebben een goede relatie met onze bank. We doen wel kleine overnames, zo rond de een tot twee miljoen. Dat financieren we met eigen middelen en met de bank. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar het is wel gezond.
Wat voorspelt u voor het komende jaar?
Dat is moeilijk te zeggen. De afgelopen jaren zijn we 15 tot 30 procent gegroeid. Maar momenteel is de markt zo onzeker dat je er geen voorspellingen over kunt doen. Ik verwacht een mooie groei met Planon neer te zetten, we hebben het eerste kwartaal nog een aantal mooie opdrachten binnengehaald. We merken ook dat grote projecten worden uitgesteld, vooral in Amerika. In Nederland valt het vooralsnog mee. Maar als een project van een half miljoen vooruit wordt geschoven, dan merk je dat wel.
@Pierre:
Wie weet kan Planon werkshops, management cursussen gaan organiseren voor “de diverse grote ict-dienstverleners” die recentelijk nog groot aantal mensen heeft moeten ontslaan met als excuus “de krediet-crisis”.
Dan stijgt de Planon omzet nog verder, en u kunt meteen een een nieuwe markt aanboren – “ict management consultancy”
“Share the knowledge and share the fun”