Een groot deel van de lezers van Computable.nl ontvangt geen jaarlijkse prestatiebonus, blijkt uit reacties op de website. Dit in tegenstelling tot onderzoeksresultaten die consultancybureau De Breed & Partners bekendmaakte. Daaruit bleek dat ict'ers gemiddeld 4800 euro per jaar aan bonussen krijgen.
Veel ict'ers die het bericht lazen, reageren verbaasd op het nieuws. Meerdere reageerders laten weten al jaren geen bonus te hebben ontvangen. 'Voor de meesten van ons is het al zo'n vijf jaar geleden dat er een bonus werd uitgekeerd', luidt het eerste lezersbericht. Ook andere ict'ers geven aan zulke bonussen niet tegen te komen.
Overigens heeft ook niet iedereen behoefte aan cadeautjes in de vorm van geld. Iemand die schrijft onder de naam 'CP-30' zegt niet te begrijpen dat werknemers om bonussen en salarisverhogingen durven te vragen als er een financiële crisis is. 'Ik heb liever een werkgever die er in deze tijd voor zorgt dat het bedrijf blijft bestaan', geeft deze lezer aan.
Geen reserveringen
Ook uit de poll die Computable hield, blijkt dat de meeste lezers geen bonus krijgen. Bij het schrijven van dit artikel hadden 268 ict'ers antwoord gegeven op de vraag 'Hoeveel bonus krijg jij?'. Daarvan zegt 61 procent geen extra geld te ontvangen. Ongeveer een kwart van de lezers ontvangt wel een bonus, maar die is lager dan 4800 euro. De overige elf procent ontvangt juist meer dan dat bedrag.
Zo krijgt een van de ict'ers die het eerste artikel over dit onderwerp las elk jaar 5750 euro extra. Ook zijn vorige werkgever zou jaarlijks vijfduizend euro extra uitkeren. Vaak blijkt een bonus een onderdeel van het totaalinkomen. Volgens 'Hans' gaat het in zijn geval om ongeveer dertig procent van het totale salaris. 'Dit lijkt een leuke opslag', zegt hij, 'maar dit is eigenlijk alleen interessant als het basissalaris een behoorlijk niveau heeft. Immers: over de prestatietoeslag en inzetbonus worden geen reserveringen opgebouwd en geen premies betaald.'
Ook laat een van de automatiseerders weten dat een werkgever waarbij hij solliciteerde, met een bonus een lager jaarsalaris wil compenseren. Financiële crisis of niet, 'Chris' ziet zo'n bonus in elk geval wel zitten: 'Wil iemand me even uitleggen bij welke bedrijven dit voorkomt? Dan weet ik waar ik naartoe moet.'
Iedereen weet volgens mij dat je momenteel niet bij de grote bedrijven hoeft aan te kloppen voor bonussen. Zij zitten immers met een aantal bankzitters en hoge kosten voor non – billable personeel. Volgens mij zijn het juist de wat kleinere ict organisaties die ervaren personeel aantrekken met een goed salaris en bonussen.
Deze bonussen kunnen zij krijgen door goed personeel aan te dragen en nieuwe klanten aan te brengen. ?en van de achterliggende gedachte hier is dat je de medewekers mee laat denken met een aantal interne processen nl. groei van de organisatie en groei van het klantenbestand. Immers de medewerker zorgt alleen maar voor goede kandidaten omdat hij bijna zeker wil zijn van zijn mogelijke bonus.
Geen hoor en wederhoor Computable? Ik ben benieuwd wat de Breed & Partners hierop te zeggen heeft namelijk.
Ik denk dat Breed & Partners, wat toevallig ook een wervering en selectiebureau is, mensen aan het denken willen zetten over hun huidige baan. Daar hebben zulke berichten naar buiten brengen natuurlijk wel baat bij, of het nou waar is of niet…
Mijn vermoeden is dat de omzet-, uurtarief- of winstbaseerde bonussen van midlancers worden meegeteld als prestatiebonus. Denk aan bedrijven als TMC, Bergler&Co etc. Dit trekt het gemiddelde bonusbedrag aardig omhoog.
Is dit een voorbeeld van hoe dicht Computable bij zijn lezers wenst te staan? Wat is de waarde van dit artikel?
Ik kan me heel goed voorstellen dat het erg zuur is te lezen dat IT collega’s hoge bonussen krijgen in deze tijd van crisis. Om de pijn te verzachten zal ik op zijn minst eens uitleggen hoe we aan deze cijfers komen.
1949 IT-ers hebben onze beloningsenquete ingevuld. Onder IT-ers verstaan we iedereen met een IT gerelateerde functie. Dat zijn bijvoorbeeld Programmeurs, IT consultants, Program managers, enz. Van deze groep heeft 17% aangegeven een prestatiebonus te ontvangen van gemiddeld ?4.800,-. Je ziet: 17% is niet zoveel en een gemiddeld bedrag wil zeggen dat er mensen zijn met meer en mensen met minder bonus.
Wie krijgt er nu zo’n leuke bonus? Als ik in onze database kijk zie ik dat er hoge bonussen worden gegeven aan functies zoals IT consultant, Hoofd Systeem ontwikkeling, Afdelings manager maar er zit bv ook een Programmeur tussen die ?5.400 bonus heeft gekregen.
Wie geeft er nu zo’n leuke bonus? In de wet is hierover niets vastgelegd als we kijken naar de IT sector, het staat elke werkgever dus vrij om welke vorm van bonus dan ook uit te keren. Daarom is deze discussie zo actueel omdat de verschillen nogal groot zijn.
Welke bonussen zijn er? Ook nog zo’n goeie: verschillende soorten dus. Waar we in dit artikel over praten is de prestatiebonus, dat is een resultaatgerichte variabele bonus. De gratificatie wordt in het artikel aangehaald maar je hebt ook nog de teambonus en de vaste bonus (13e/14e maand)
Dan is er nog iets anders: een bonus is natuurlijk mooi meegenomen maar tegenwoordig wordt er steeds meer belang gehecht aan goede opleidings- en doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf. Een bonus is maar een onderdeel van het totale (loon)pakket dat door de werkgever geboden wordt.
Van 17% naar ‘alle ICT’ers’ zoals het vorige artikel beweerde.
Indien de informatie in de vorige reactie klopt.
Dat is een behoorlijke foutmarge van onderzoek naar publicatie indien ik zo vrij mag zijn.
Beetje onverantwoord vindt u niet?