De gemiddelde prestatiebonus die ict'ers in 2008 van hun werkgever uitgekeerd kregen, bedroeg ruim 4800 euro. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau De Breed en Partners. De gemiddelde gratificatie die ict'ers ontvingen was gemiddeld 2800 euro. De cijfers hebben betrekking op diverse ict-functies zoals ict-consultant of systeembeheerder. Bonussen van topfunctionarissen zijn hierin niet meegerekend.
Bonussen en prestatiebeloningen wekken momenteel voornamelijk afkeer door de kredietcrisis. In de ict-sector is het echter niet ongewoon om prestatiebonussen uit te keren of werknemers te belonen in de vorm van gratificaties.
‘Een gratificatie is een bijzondere vorm van beloning die slechts eenmaal per jaar of soms zelfs eenmalig wordt toegekend', vertelt Judith Herrewijn van De Breed en Partners. ‘Het verschil met de prestatiebonus is dat de tweede uitgaat van behaald resultaat. Dit is een contractueel vastgelegde bonus die wordt uitgekeerd op basis van een geleverde prestatie door de werknemer.'
Verdomhoekje
Dit verschil is, volgens Herrewijn, juist van belang sinds de bonus als beloningsvorm in een verdomhoekje verkeert. ‘Je leest vaak dat een topman een gigantische bonus heeft gekregen, maar er wordt zelden uitgelegd of dit één bonus betreft of dat deze bestaat uit bijvoorbeeld én een prestatiebonus en de jaarlijkse gratificatie of vastgestelde jaarbonus.'
Voor het onderzoek van De Breed en Partners zijn 1949 ict'ers ondervraagd, waaronder 106 ict-consultants, 61 systeembeheerders en 111 programmeurs.
Voor elk billable uur krijg ik 25% bonus. Per maand krijg ik op mijn (hoge) vaste basissalaris 25%max extra. Keerzijde: zit ik op de bank, dan geen omzetbonus. Dat houdt je wel scherp.
Verder een kwalitatieve bonus op jaarbasis van max 10% van jaarsalaris. Targets zijn fair en realiseerbaar…
Dus… ze bestaan wel. Bedrijven met goede bonussen.
Natuurlijk bestaan goede bonussen.
NonBonusmannen bestaan ook, wellicht veel meer dan Bonusmannen. ;-))
Grappig dat de poll op deze site, het nieuwsbericht onderuit schopt.
Nieuwsbericht spreekt van een gemiddelde ICT bonus van 4800 wat insinueert dat er een overtuigende meerderheid is die dus ?berhaupt iets van een bonus krijgen voor hun hun werk, terwijl 61% te kennen geeft helemaal geen bonus te ontvangen en 27% aangeeft minder dan 4800 te ontvangen.
Hoe komen ze dan aan dat gemiddelde vraag je je dan af.
Ik heb een basissalaris met een vaste prestatietoeslag. Bij elke volledige dag inzet krijg ik een inzetbonus en een onkostenvergoeding. Prestatietoeslag plus inzetbonus vormen bij volledige inzet ongeveer 30% van het totaalinkomen. Lijkt een leuke opslag, maar dit is eigenlijk alleen maar interessant als het basissalaris een behoorlijk niveau heeft. Immers: over de prestatietoeslag en inzetbonus wordt geen reserveringen opgebouwd en geen premies betaald. De vakantietoeslag en de eventuele eindejaarsuitkering vallen dus altijd tegen. Bij onverhoopt ontslag tellen toeslagen en bonussen niet mee voor de bepaling van de WW uitkering (net als de inkomenswaarde van de auto van de zaak, de laptop e.d. ook al betaal je daar wel inkomensbelasting over). Ook de bank kan moeilijk doen als je om (verhoging van) een lening of hypotheek komt vragen. Dit soort constructies komt vrij vaak voor en is (uiteraard) aantrekkelijk voor de werkgever. Voor de werknemer is dat helaas niet altijd het geval.
nee slimpies… die 5000,- is voor IN totaaahaaaal….
snap dat dan…
😉
Ik kan alleen spreken uit eigen ervaring – werkzaam voor logica – bonussen bestaan voor zover ik weet niet op het niveau van consultants – hoger management trekt wel elk jaar enorme bedragen naar zich toe
Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat vooral internationale, multinationals bedrijven werken met (prestatie afhankelijke) bonussen. Hierbij kreeg ik 80% van mijn salaris zo, en als ik een bepaald target gehaald had, die 20% erbij, uitgekeerd per kwartaal.
Bij 100% hollandse werkgevers ben ik het bonussysteem persoonlijk niet tegengekomen.
Bij Ordina hebben ze wel bonussen. Daar wordt gekeken naar de facturabele uren en dat is toch echt een hollandse werkgever, dus iets beter kijken, want bestaat bij veel meer bedrijven. Echter ziet het ernaar uit, dat ze dit jaar geen bonus gaan uitkeren ondanks dat het een arbeidsvoorwaarde is omdat het wat minder gaat en ze de medewerkers maar verder in de steek laten om de banken en aandeelhouders tevreden te stellen. Dit na alle eerdere maatregelen en de maatregelen die waarschijnlijk nog zullen volgen.
Nou, gaat ie weer…..
Bonussen , waar? ik zelf al meer dan 8 ict-bedrijven gewerkt tijdens mijn lijdensweg, maar 1 had een bonus, ca 1/2 maandsalaris….
Wie had de 5000 euro? Zeker de redacteur van Computable.
Een bonus kennen wij ook wel. Voor de niet sales/consulting binnen dit bedrijf is de basis in het gunstigste geval twee keer het maandloon. De basis! Dit wordt verder verwerkt met de bedrijfstargets en persoonlijke inzet. Onder de streep blijft er dan 75% over. Nog steeds niet slecht.
Loonsverhogingen zitten er voor veel mensen niet in, zelfs geen inflatie correcties! Dat is in Belgie tenminste bij wet verplicht! Goede zaak!