De Oracle/Sun-deal is pas het begin van een nieuwe ronde overnames. IBM, HP, Cisco en Oracle willen alle vier de Walmart van de ict zijn, de one-stop-shop waar de klant al zijn belangrijke ict kan kopen. Zij azen op overnames waarmee ze in één klap hun entree kunnen maken in een voor hen nog onbeschreven marktsegment.
Ondernemers die niet hebben gedut tijdens hun MBA-opleiding weten dat een recessie het beste moment is om een groter marktaandeel te veroveren. Dat is nu meer waar dan ooit in de ict. Ondanks de economische malaise bulken Oracle, IBM, HP, Cisco en Microsoft van het geld terwijl potentiële overname-slachtoffers er door hun lage martkwaarde wat onbeschermd bijlopen. ‘Veel bedrijven zijn voor een aantrekkelijke prijs te koop,' zegt Jerome Dodson, ceo van Parnassus Investments, die verwacht dat de ict-bedrijven als eersten uit de recessie zullen breken.
Implosie
De grote ict-leveranciers doorstaan de huidige recessie volgens Dodson zo goed omdat ze hun lessen al in 2001 op hardhandige wijze hebben geleerd bij de implosie van de Internet-zeepbel. Cisco, HP en IBM zijn de huidige recessie daardoor in gegaan met afgeslankte bedrijven, minder werknemers, minimale inventarissen en naar Azië uitgeweken productielijnen. De grote ict-bedrijven hebben de meest geavanceerde en meest efficiënte voorraadketens in de gehele industrie. Bovendien hebben ze geld, een hele pre in een tijd waar krediet dun gezaaid is.
Volgens International Strategy & Investment heeft Cisco $26.7 miljard dollar op de bank. Microsoft bezit $20.7 miljard dollar, IBM zit op $12.9 miljard dollar en HP beschikt over $10.2 miljard dollar. Zoveel geld brandt in je broekzak. De New York Times voorspelt dan ook dat de overname van Sun door Oracle pas een eerste stap is in de verdere consolidering van de ict-markt. Ook in andere delen van de economie waart het overnamevirus rond alsof het de varkensgriep is. De totale waarde van alle overnamen in de Amerikaanse economie bedroeg in het eerste kwartaal van 2009 217 miljard dollar, een verdubbeling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2008.
Overnamegolf?
Amerikaanse ict-afnemers willen gebruik maken van de one-stop-shop, de ict-supermarkt die kan voorzien in al hun wensen op het gebied van software, hardware en diensten. ‘We hebben het liefst te maken met één of twee bedrijven,' zegt Randall Sprat, chief information officer van McKesson, een groot bedrijf in de gezondheidssector. Spratt heeft geen tijd voor een heel leger aan verkopers die de deur bij hem plat lopen en hij verwacht dat door de voortschrijdende ‘commoditization' in de ict de standaardproducten van grote bedrijven het goedkoopste zullen zijn.
Om beter te voldoen aan het profiel van de one-stop shop storten Oracle, IBM, HP en zelfs Cisco zich op markten die gedomineerd worden door hun grootste concurrenten. Oracle stapt met de overname van Sun in de hardwarehandel. HP graait naar de klanten van Cisco met investeringen in netwerktechnologie. Cisco op zijn beurt begint met het leveren van zijn eigen servers. Volgens de New York Times wordt de integratie aangezwengeld door virtualisatiesoftware, een technologie die de grenzen tussen servers, opslag en (netwerk)hardware doet vervagen.
De onderzoekers Stefan Ried en Holger Kisker van Forrester Research stellen dat de ict-markt uit vier belangrijke pijlers bestaat: hardware, middleware/databasesoftware, standaard bedrijfssoftware en ict-diensten. Oracle steunt na de overname van Sun op drie pijlers: hardware, middleware/databasesoftware en bedrijfssoftware. Om ook voet aan de grond te krijgen in het vierde segment van de markt zou Oracle kunnen overwegen een off-shore dienstverlener à la Wipro of TCS over te nemen.
One-stop-shop
IBM steunt ook op drie pijlers, namelijk middleware/databasesoftware, hardware en ict-diensten. Om een complete one-shop-stop te worden zou IBM loeren op de overname van een softwarepakketbedrijf. De grootste klapper die Big Blue hier zou kunnen maken is de inlijving van het Duitse SAP, waarvan de positie door de manoeuvres van concurrent Oracle is verzwakt. Volgens Adam Lashinsky van CNN zou SAP ook een goede aanvulling zijn voor HP of Microsoft. Voor het softwareconcern moet wel een bedrag van meer dan 50 miljard dollar op tafel komen.
Volgens de analisten van Forrester zou HP zijn positie ook kunnen versterken door – na het verteren van EDS – overnamepartners te zoeken in het middleware/ databasesoftware-segment van de markt. Ried en Kisker tippen RedHat als mogelijke doel. Maar op Wall Street gonst het juist van de geruchten dat IBM Red Hat in zijn vizier heeft. Red Hat ceo Jim Whitehurst gelooft er niet in. Hij zei tegen tegen de Britse website CIO dat zijn bedrijf het 'Zwitserland' van de bedrijfssofware wil zijn en dus een goede partner van iedereen.
De zwakste positie in de ict-markt is – zoals altijd – voorbehouden aan de pure hardwarebedrijven waar de winstmarges alsmaar lager worden. Een bedrijf als Dell -het laatste slachtoffer van de industrialisatie die het zelf heeft ingeluid – zal volgens de analisten van Forrester moeten omzien naar een partner in de software of dienstensector om zijn positie in de markt te verstevigen. Kortom, er staat heel wat te gebeuren in de wereld van de ict.