Gemeenten moeten binnen zes maanden 19 van hun meest hinderlijke regels afschaffen, anders dreigen zij op een zwarte lijst geplaatst te worden. Die waarschuwing gaf het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal). Een goed idee, maar wat zijn de gevolgen?
Volgens deze bureaucratiewaakhond worden burgers overladen met onnodige regels, zoals het aanleveren van kopieën van legitimatiebewijzen of kadastrale informatie die gemeenten nota bene zelf in huis hebben. Ik juich initiatieven om het mes te zetten in de bureaucratie van harte toe, maar vraag me wel af wat de consequentie van zo'n zwarte lijst is. Vroeger hadden we de Gouden Eikel en die kreeg de baas van zo'n organisatie daadwerkelijk overhandigd: daar was-ie niet blij mee.
Tegelijkertijd zou je politici, die zinloze ballonnetjes oplaten, op een soort roze lijst moeten zetten Wat dacht u van het idee om het roken in de auto te verbieden? Straks mag je nog maar met één persoon in een auto zitten omdat dit anders teveel afleidt. Nog gekker is dat de overheid gaat bepalen wanneer welke reclames mogen worden uitgezonden, omdat we er dan wel eens gebruik van dreigen te maken: neem bijvoorbeeld de reclames rond het lenen van geld.
Je mag groot respect hebben voor ondernemers die grote infrastructurele projecten initiëren. Wist u dat er maar liefst 4.200 vergunningprocedures nodig zijn om het nieuwe centrumgebied rond het Utrechtse station te vernieuwen?
Dat het niet zo best is gesteld met de e-overheid voor ondernemers blijkt niet alleen uit het instellen van de eerder genoemde zwarte lijst. Eind april publiceerde Ernst & Young een onderzoek waarbij het bedrijfsleven de digitale dienstverlening van de overheid met een 5,8 waardeert. Zij voelen zich zelfs achtergesteld ten opzichte van burgers. Vooral de beperkte mogelijkheden om zaken via internet af te handelen valt op. Dat het moeizaam blijft gaan bij de lokale overheid, blijkt wel uit het feit dat gemeenten weer een half jaar uitstel hebben gekregen voor het digitaal beschikbaar stellen van ruimtelijke plannen. Deze digitale verplichting van de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) is uitgesteld tot 1 januari 2010.
Overheid, wat is hierop uw @ntwoord?
Robert van Vliet is adviseur e-overheid