In 1996 nam Oracle alle databaseproducten over van Digital Equipment Corporation. De toenmalige concurrent van Oracle, te weten DEC Rdb bestaat, nog steeds, is inmiddels omgedoopt tot Oracle Rdb, maar is niet meer wat het geweest is. Nu met de overname van Sun heeft Oracle een andere database, MySQL, in zijn portfolio. De vraag is nu: hoe ziet de toekomst van MySQL eruit?
De algemene verwachting is dat MySQL zal blijven bestaan, maar mogelijk zal Oracle MySQL onder een andere naam, onder een commerciële licentie in de niche gaan verkopen. Een andere mogelijkheid is dat Oracle MySQL gewoon in de markt laat als free instapdatabase en dan added value-licenties gaat verkopen, waarna de heavy users een aantrekkelijk migratiepad naar Oracle Server aangeboden gaan krijgen.
Redenen voor deze algemene verwachtingen zijn:
– MySQL heeft een enorme, ijzersterke userbase door de jaren heen opgebouwd. Overal op het internet, van hobbysite tot professionele toepassing, spreekt men MySQL.
– MySQL zit in een ander toepassingsgebied dan Oracle Server, dus kannibaliseren ze elkaar niet.
Conclusie: MySQL blijft als open source-product bestaan. Stopt MySQL om licentieredenen, dan pakt de community het op en zal het wellicht onder een andere naam doorgaan.
Wat een onzin artikel.
MySQL vreet wel degelijk aan Oracles marktaandeel.
Heb daar zelf ruime ervaring mee.
Dus was MySQL een gevaar en dat moest worden uitgeschakeld. Weet je nog de overname van InnoDB?
Dat was de eerste waarschuwing aan MySQL.
Nu dus de overname.
Toekomst van MySQL bij Oracle:
– ontwikkeling op laag pitje
– hogere kosten voor support (dat bewees Oracle begin dit ja.ar maar eens weer)
Alternatief? Ingres en Postgres.
Ik ben het helemaal eens met de heer Pieter Mees dat MySQL een bedreiging voor Oracle vormde. Oracle heeft wel meer bewezen dat het producten overneemt die een bedreiging zijn of kunnen worden. Daar zijn wij het over eens. Ik ben echter nog steeds van mening dat de dreiging van bijvoorbeeld Microsoft SQL Server groter is dan die van MySQL, aangezien ze in verschillende marktsegmenten opereren.
Dit is een opinie artikel. Hierdoor kunnen mensen van mening verschillen. Dat maakt het juist interessant. Een artikel bestempelen als onzin artikel, juist vanwege het feit dat men niet eens is met de opinie, vind ik minder. Daarom zal ik de reactie van de heer Pieter Mees niet als onzin reactie bestempelen, maar een waardige bijdrage aan deze discussie.
Leendert,
Ik hoop dat je gelijk hebt met je artikel. Waar ik bang voor ben is dat ze met MySQL hetzelfde gaan doen als met bijv. Berkeley DB – in naam Open Source / OSI certified zelfs, maar als je goed leest, mag het *niet* in commerci?le applicaties verwerkt worden – dus je hebt weinig aan die licentie…
Een ander punt is dat al een aantal core MySQL developers zijn weggelopen toen MySQL naar SUN ging – als er een fork van MySQL komt, hoop ik wel dat zij terugkeren.
Wij (als gebruikers) willen immers kwaliteit (en toekomstvastheid)!
Wel zullen Oracle gebruikers verboden worden om MySQL te gebruiken en gesommeerd worden om te migreren –> Oracle
Yes we Will L.E
Dan stap je over op PostgreSQL en ben je van al het gedonder af. Een uiterst gezond project (en dus geen kwetsbaar bedrijf!) met veel verschillende sponsors, een product dat kan concurreren met zowel MySQL als Oracle en uitgegeven onder de BSD-licentie. Wat wil je nog meer?
Oracle is nu als een Mac Donalds waarvoor men voor de Big Mac moet betalen, De Bacon is gratis, De Cola is gratis maar voor de beker moet men betalen. De mensen die hamburgers moeten maken worden betaald. De mensen aan de kassa zijn vrijwilligers
Hoe zoiets kan werken op lange termijn is een grote vraag?