Bijna veertig procent van de ict’ers vindt dat de tarieven van ict-dienstverleners te hoog zijn voor de huidige economische situatie. Dat blijkt uit Computables jaarlijkse onderzoek naar ict-dienstverlening. Het onderzoek, waaraan bijna tweeduizend ict-managers en -professionals deelnamen, werd uitgevoerd door TNS Nipo. Niet alle respondenten vinden overigens dat dienstverleners het te bont maken. Ruim twintig procent is het oneens met de stelling dat de tarieven te hoog zijn onder de huidige omstandigheden.
38 procent van de ict'ers stemt in met de stelling ‘De tarieven van ict-dienstverleners zijn te hoog voor de huidige ongunstige economische situatie'. Dat blijkt uit Computables jaarlijkse onderzoek naar het imago van ict-dienstverleners dat door TNS Nipo is uitgevoerd onder bijna tweeduizend ict'ers.
31 procent is het ‘eens' en zeven procent is het zelfs ‘helemaal' met deze stelling eens. 23 procent is het echter oneens met de stelling. Negentien procent is het er mee ‘oneens' en vier procent is het ‘helemaal oneens'. Het volledige onderzoek is terug te vinden in de ICT Services Guide 2009.
ICT SERVICES GUIDE 2009
Het jaarlijkse onderzoek maakt deel uit van de ICT Services Guide 2009. In opdracht van Computable voerde TNS Nipo het onderzoek in februari en maart uit onder 1913 ict-managers en ambitieuze ict-professionals.
In de gids, die op 15 mei verschijnt, worden onder andere per topic rapportcijfers gegeven voor dienstverleners die actief zijn in dat ict-deelgebied. Respondenten konden per topic alleen de bedrijven waarderen waarmee ze daadwerkelijk ervaring hadden opgedaan. Ook werden de respondenten algemenere vragen en stellingen voorgelegd.
Bijzonder artikel. De kop suggereert dat de meeste respondenten het eens zijn met de stelling. Terwijl het tegenovergestelde blijkt. Immers het grootste deel staat er neutraal tegenover. En het resultaat zou zelfs heel anders zijn op het moment dat dezelfde vraag voorgelegd zou worden aan de ZZP’ers/freelancers. Want deze mensen werden vanaf dag 1 gevraagd hun tarieven te verlagen. Soms tot een bespottelijk niveau. Er is mij eens gevraagd of ik voor een tarief van dertig euro per uur wilde komen als testmanager!
Vraag; vinden dezelfde ict’ers hun eigen salarissen ook te hoog?
Zucht… iemand een basiscursus statistiek gehad? 40 rpocent neutraal… zucht. Het is maar wat het beste uitkomt.
Computable zet zich hier toch wel te kakken met een dergelijke kleuring van de uitslag van het onderzoek. Stemmingmakerij – niet meer, niet minder.
En wat zeggen de kosten? Die dienen te worden gerelateerd aan de opbrengsten van de verrichte werkzaamheden. Doe daar eens onderzoek naar. Waardeloos artikel.
@nike: business as usual.
Inderdaad een onverantwoord artikel.
Hoogstens te gebruiken als benchmark als het onderzoek die gegevens al vrijgeeft.
Is wederom zoals Wim ook al duidelijk maakt: een aparte interpretatie van statistieken (vooral als je de kop leest). Het grootste deel staat gewoon neutraal tegevover de stelling. Voor wat betreft de respondenten die positief reageren, kan het ook een gebrek aan zelfvertrouwen zijn in combinatie met je laten leiden door de emotie van de dag.
Afgezien van het interpreteren van de statistieken rijst bij mij de vraag: “wat is duur”
Er zijn ICT-dienstverleners die vragen 120 euro per uur maar er zijn d’r ook bij die 55 euro per uur vragen.
Een echt antwoord is niet eenvoudig te geven. Natuurlijk wil ik als ICT-er zijnde altijd meer verdienen, maar ik wil ook werk hebben.
Om werk voor mij te garanderen, moet mijn baas uit de kosten komen, en een leuke marge overhouden (voor de aandeelhouders, een bedrijf moet immers rendement hebben).
Stel, mijn bruto salaris is 40.000 euro per jaar. Lease ongeveer 750 euro per maand= 9.000 euro per jaar. Overige kosten die mijn baas heeft weet ik niet precies, maar zullen ook wel ongeveer 20.000 euro zijn (kosten overhead, verzekeringen, ziekte verzuim, tijd tussen opdrachten, etc).
Uitgaande van 1700 facturabele uren per jaar is mijn kostprijs dus ongeveer 40,60 euro per uur. Iedereen die geld investeert wil toch minstens 8% rendement, dus een prijs onder de 44 euro zeker is niet rendabel (kan iemand met meer verstand van uiteindelijke kostprijzen dit soort getallen bevestigen).
Als mijn baas dan mij ergens voor 50 euro weg kan zetten, dan vindt ik dat een normale prijs. In dit rekenvoorbeeld zou een prijs van 120 euro per uur wel overkill zijn.
Echter in de huidige slechte situatie, waar gedetacheerden soms onder kostprijs moeten worden weggezet om bij grote klanten als leverancier aanwezig te blijven (en niet ineens een heel groot gedeelte van de medewerkers terug te krijgen zonder werk voor die mensen), dan moet er bij andere klanten meer worden verdiend om een detacheerders bedrijf overeind te houden, dus voor de hypothetische persoon in dit rekenvoorbeeld zou een prijs van 60-70 euro/uur reeel kunnen zijn.
Pay peanuts, get monkeys.