Ik bezocht recent de vakbeurs Overheid & ICT. Het viel me daar op hoe snel de markt van contentmanagentsystemen beweegt. Tien jaar geleden stond die nog in de kinderschoenen en nu krijgt deze markt met een paar toonaangevende leveranciers de overheidssector steeds steviger in handen. Maar er zijn nog wel wat haken en ogen.
Recent hoorde ik van een middelgrote gemeente dat er bij een aanbesteding ruim vijftig leveranciers hebben ingeschreven. Door de crisis schrijven ict-bedrijven zich kennelijk werkelijk overal op in. Gelukkig is er bij de lokale overheid inmiddels zoveel kennis dat ze niet meer in zee gaan met exotische webbedrijven of algemene leveranciers. De gemeentemarkt is zo specifiek dat een nieuwkomer bijna geen kans meer maakt.
Ik ben onder de indruk van de ontwikkeling van de contentmanagementsystemen. De software wordt steeds geavanceerder en gebruiksvriendelijker. Het is dan ook des te schrijnender dat bepaalde tools het bij een cms zo slecht doen. Neem bijvoorbeeld de zoekmachine. Bij het grootste deel van de contentmanagementsystemen valt de zoekmachine door de mand. Met Google vind je sneller een document in een gemeentesite dan met de reguliere zoekmachine in de gemeentesite. Ik adviseer gemeenten om hier bij de selectie goed op te letten en de zoekfunctie goed te testen bij referenties. Zeker omdat de inwoners en ondernemers dit één van de belangrijkste functionaliteiten in een overheidsite vinden. Het jargon beheerst immers niet iedereen en dan is goede zoekmachine erg belangrijk.
Maar het ligt niet alleen aan de software. Ondanks de groei van het aantal webfunctionarissen blijkt dat deze groep nog steeds te weinig tijd vrijmaakt voor de managementinformatie. Ik heb nog geen enkele webmaster of redacteur gesproken die zegt dat hij periodiek de bezoekcijfers doorneemt van zijn site. Om vervolgens de interne afdelingen hierop aan te spreken over de content, of dat er wordt geanticipeert op de aantallen of bijzonderheden die de statistiektool oplevert.
Eigenlijk moeten zulke onderwerpen – een goede zoekmachine en managementinformatie – verplicht in het Burgerjaarverslag opgenomen worden, zodat de burgemeester zich hier ook verantwoordelijk voor voelt. Maar dit is nu al een gemiste kans, want het lijkt erop dat het Burgerjaarverslag volgend jaar niet meer verplicht is voor gemeenten.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid