Ik weet dat ik me op glad ijs begeef met dit onderwerp. Zeker als ik met mijn vrouwonvriendelijke grappen – 'vrouwen kijken altijd in de spiegel, behalve wanneer ze een auto achteruit inparkeren' – steeds vaker de deksel op mijn neus krijg. Ik werk namelijk in de meest vervrouwelijkte branche van Nederland: de communicatiebranche.
Het aantal vrouwen is in deze branche de afgelopen jaren zo sterk toegenomen dat mijn bureau de laatste tijd steeds vaker de vraag krijgt of wij ook ‘een man kunnen leveren'. Dat is even wennen; ik ben namelijk nog van de generatie waarbij bij ‘gelijke geschiktheid' een vrouw de voorkeur kreeg. Ik heb daarom mijn 17-jarige dochter, die zich op haar studie aan het oriënteren is, afgeraden om communicatie te kiezen als studierichting. Ze gaat nu psychologie doen.
De toename van het aantal vrouwen in de communicatiebranche heeft wel als voordeel dat de groep vrouwelijke webmasters groeit. Vanwege hun internet/intranet-werkzaamheden schuiven ze ook steeds meer op naar de ict-kant. Dit blijft opmerkelijk, aangezien vrouwen communicatieve wezens zijn, terwijl ict'ers van huis veelal non-communicatieve mannen zijn. Het blijft boeiend om te zien hoe de traditionele ict'ers (mannen) erop zijn gericht om een applicatie aan de praat te krijgen, terwijl vrouwen juist een focus hebben op de toepassing ervan. Mannen hadden de eerste mobieltjes als statussymbool, vrouwen verbranden echter de meeste belminuten. Dat geldt overigens ook voor internettoepassingen zoals e-mail en chatten. Het gebruik bij vrouwen is bijna het tienvoudige.
Kortom, vrouwen laten zien waar het echt om gaat, namelijk om de toepassing en niet om de techniek. Althans, dat lijkt zo, als je kijkt naar de toename van vrouwelijke ict'ers aan de internetkant en hun succes in deze branche. Zou het misschien gaan om emotie en het menselijke contact in plaats van het in beweging krijgen van een stuk techniek? We zullen ons er op moeten voorbereiden dat ook in het meest mannelijke beroep van de wereld – de automatiseerder – de vrouwen er aan komen.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid