Leverancier van werving- en selectiesoftware Otys heeft een koppeling met het waarschuwingsregister van de Stichting fraudeaanpak detailhandel (FAD) geïntegreerd in zijn recruitmentsysteem. Wanneer sollicitanten reageren op een vacature op de website van een retailbedrijf, kan de hr-afdeling met deze tool direct controleren of de sollicitant een fraudeverleden heeft. Meubelwinkelketen Leen Bakker kwam op het idee de tool toe te voegen.
Om klanten in de detailhandel tegemoet te komen, heeft softwareleverancier Otys een koppeling gemaakt naar het waarschuwingsregister van Stichting fraudeaanpak detailhandel (FAD). Die organisatie registreert fraude van winkelmedewerkers. Door de koppeling kunnen werknemers die hebben gefraudeerd bij hun vorige werkgever, niet zo gemakkelijk toeslaan bij een volgende detaillist.
Meubelwinkelketen Leen Bakker kwam met het idee voor de koppeling, vertelt woordvoerder Laura Zijlstra van Otys. ‘Met Leen Bakker hebben wij een website opgezet voor het werven van personeel. Door onze software te gebruiken hoeven binnenkomende cv's niet meer handmatig te worden verwerkt. Leen Bakker vroeg vervolgens of de check bij Stichting FAD ook niet kon worden geautomatiseerd. De koppeling met het register is toen geïntegreerd in onze recruitmentsoftware in samenwerking met de ict-afdeling van destichting', legt Zijlstra uit.
Goed initiatief natuurlijk, maar iedereen verdient een tweede kans op de arbeidsmarkt na een relatief klein misdrijf. Zo kun je haast alles gaan stigmatiseren totdat er geen mensen meer te krijgen zijn omdat iedereen wel iets heeft wat een ander niet aanstaat.
Naast het feit dat iedereen een tweede kans verdiend….iedereen fraudeert en overtreedt regels.
Als iedereen zich aan de regels zou houden, zou deze wereld niet zo’n grote bende zijn.
Het idee is goed.
Maar de andere kant is ook of FAD harde bewijzen zijn getoond op het moment dat een persoon daar geregistreerd wordt. Uiteindelijk is mijn idee dat de enige harde bewijzen videos zijn van een bepaalde handeling, maar zelfs daarmee kan geknoeid worden.
Bovenstaande kanttekekingen zijn geheel terecht, maar de tool doet natuurlijk slechts wat het moet doen, het checkt een registratie. Zoals bij alles, het gaat om de juiste invulling van de randvoorwaarden en beleid voor gebruik van de software.
Denk aan BKR, vergelijkbaar.
nu wachten op de eerste kafka-case
Mij lijkt dat de firma Leen Bakker hiermede zelf de regels mbt wet op persoonsregistratie overtreedt.
Maar ja… wie wil er nu voor zo’n saai bedrijf werken.
Dit lijkt me een re-actief systeem. Hoeveel fraudeurs zitten er in het bestand? Vaak wordt er geen aangifte gedaan en ontbreek de boef in het FAD systeem. Als ondernemer wil je weten welk risico je neemt als je personeel aanneemt. Dat is de reden waarom wij diis.nl gebruiken. Dit is webbased “proactief”systeem wat ook kijkt naar het gevaar drugs, alcohol, diefstal ed.
Voor iedereen die geen gebruik kan maken van het FAD is er inmiddels DIIS op de markt. Een online integriteitsinterview welk zeer nauwkeurig meet hoe integer nieuw personeel is. zie de webiste van alphium.