Netwerkleverancier Nortel krijgt tot eind juli 2009 de tijd om verandering te brengen in zijn penibele financiële situatie. Dat heeft een Canadese rechter bepaald. Het bedrijf geniet al enkele maanden crediteurenbescherming in verband met slechte bedrijfsresultaten. Verschillende divisies staan in de etalage en er is voldoende interesse vanuit de markt. Volgens de externe bewindvoerder heeft dit alles geen invloed op de Nederlandse bedrijfsvoering.
De noodlijdende netwerkleverancier Nortel heeft van de rechtbank in Canada extra tijd gekregen om zijn financiën op orde te brengen. De crediteurenbescherming die het bedrijf sinds begin 2009 geniet voor zijn activiteiten in onder andere Noord-Amerika en Europa, wordt verlengd tot 30 juli van dit jaar. Onderdeel van de regeling is uitstel van betaling aan schuldeisers en de aanstelling van een externe bewindvoerder. Die behartigt de belangen van de onderneming en onderzoekt de financiële situatie.
De Britse bewindvoerder van Nortel liet eerder dit jaar weten dat de maatregelen geen invloed hebben op de bedrijfsvoering in Nederland. ‘Het is business as usual‘, zegt bewindvoerder Vicky Conybeer van advies- en accountantskantoor Ernst&Young. Er zou volgens haar geen kans op faillissement zijn. ‘Het is absoluut niet aan de orde dat Nortel zijn activiteiten staakt.’
Afslanken
Wel kijkt de onderneming naar mogelijkheden om zijn organisatie af te slanken. Diverse bedrijfsonderdelen staan in de etalage. Er blijkt in de markt veel interesse te zijn voor sommige onderdelen. Het enige wapenfeit van de verkoopdrift van Nortel is momenteel echter de overdracht van zijn application delivery divisie aan zijn Israëlische branchegenoot Radware. Volgens onbevestigde bronnen gaat het om ruim 17,6 miljoen Canadese dollars (ongeveer elf miljoen euro).
Een ander bedrijf dat zegt interesse te hebben in delen van Nortel, is Nokia Siemens. De Fins-Duitse joint venture zou Nortels tak die telefoonsystemen levert aan aanbieders van vaste en mobiele telefonie willen overnemen. Ook hebben Avaya en Siemens Enterprise Communication elk een bod uitgebracht op het Nortel-onderdeel dat telefoonsystemen verkoopt aan zakelijke klanten. Bovendien broedt een investeringsmaatschappij op een plan om delen van Nortel en Motorola samen te voegen tot een nieuwe mobieltjesfabrikant.
Zwaar weer
Nortel verkeert in zwaar weer en moest eerder dit jaar uitstel van betaling aanvragen, onder andere voor zijn activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf ontsloeg in een jaar tijd ongeveer 2500 medewerkers om zich tegen het slechte tij te weren. In 2008 boekten de Canadezen een nettoverlies van 4,6 miljard euro, een verzesvoudiging van het verlies van het jaar daarvoor.