Hoewel de huidige economische crisis zorgt voor ontspanning op de ict-arbeidsmarkt, is er ook in 2009 een tekort aan hoger opgeleide ict'ers. Dit blijkt uit de ict-marktmonitor van branchevereniging ICT~Office. Bovendien blijft het tekort de komende jaren groeien, doordat de vraag naar arbeidskrachten sterker stijgt dan de instroom van nieuwe ict'ers op de arbeidsmarkt. In 2013 verwacht de branchevereniging een tekort van 5950 ict'ers.
Ondanks de economische crisis blijft het tekort aan hoogopgeleide ict'ers de komende jaren groeien. Terwijl in 2009 bijna duizend extra hoogopgeleide ict'ers nodig zijn, wordt in 2013 een tekort van 5950 krachten verwacht. Dit blijkt uit de marktmonitor van branchevereniging ICT~Office.
De economische situatie zorgt op dit moment voor tijdelijke ontspanning op de ict-arbeidsmarkt. In 2011 is het tekort in ict'ers naar verwachting echter alweer gestegen naar 2650. Bovendien neemt de instroom van ict'ers op de arbeidsmarkt af. Terwijl er in 2009 nog 4250 ict'ers instromen, zijn dit er in 2013 naar verwachting nog maar 3850. Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers wordt volgens ICT~Office veroorzaakt door een afname van instroom van jongeren naar ict-opleidingen.
Imagokwestie
Dat jongeren niet voor de ict kiezen, is volgens de branchevereniging een imagokwestie. ‘Aan de ene kant denken veel mensen aan de ict als sector waarin of nerds of gladde jongens met een snelle bak werken', licht Ted van Hintum toe. ‘Bovendien hebben veel ouders van de kinderen die nu moeten kiezen, rond het millenium gezien dat de ict een instabiele sector is die gevoelig is voor economische schommelingen. Doordat zij denken dat het een risicovolle plek is om te werken, stimuleren zij hun kinderen niet om voor ict te kiezen. Terwijl de branche juist steeds minder gevoelig reageert.'
@NogNietAfgedaan
Je leest mijn argument niet. Je voelt je nergens te goed voor omdat je een opdracht/werk moet hebben om rond te kunnen komen. Maar het is nou eenmaal een FEIT (geen aanname) dat als je een opdracht onder je niveau (lees: onder je kunnen) accepteert dat je je sneller zal gaan vervelen. Puur omdat je de uitdaging mist.
Dus als ik een projectmanager ga bellen voor een projectmedewerker functie dan denk jij dat hij zich net zo wil bewijzen als iemand die nog in die functie kan groeien. Pure onzin!
Het gaat om wat je kan en de ideale match. Onze database is groot genoeg om DE GOEDE match te maken. Dan gaan we geen overgekwalificeerde mensen of ondergekwalificeerde kandidaten bellen.
Conclusie (??) :
Zorg goed voor jezelf, want anderen zullen dat niet voor je doen. Hou jezelf te allen tijde scherp en stuur bij wanneer nodig.
Ja, goed en goedkoop dat willen wij allemaal, maar wordt eens reeel. Goede kwaliteit kost wat. Kijk naar een tobmanager(ja met een b) wat die kost en levert die altijd goede kwaliteit.
Verder is het binnen de ICT niet alleen een imagokwestie. Denk aan de veranderingen die het vak kent, continue bijblijven, over het algemeen stresserig/gejaagd. De praktische en theoretische ict die elkaar niet begrijpen, laat staan de klant, want die wil alleen een oplossing voor zijn probleem en wordt overvoerd met dure, onbegrijpbare ict kreten.
Het vak is een logisch vak en zou veel simpeler kunnen als iedere ict-er probeerde nederlands te praten.
Ook zie je dat veel personen tijd genoeg hebben om dan te schrijven het gaat goed en dan weer slecht en dat alles op 1 dag. Jongens ga aub aan het werk en stop met het schrijven van dit soort onzinverhalen en stop je energie in dingen die nut hebben, dan help je de wereld ook nog en misschien je zelf.
Zojuist vandaag (28-4-2009) gezien op de RTL-Z banner
========================================================
“Ook ‘vaste’ ICT’er niet meer zeker van baan”
Barometer:
Dit blijkt uit de ICT-Barometer die bureau Ernst & Young dinsdag heeft gepubliceerd. Vooral bij organisaties met meer dan vijfhonderd werknemers en in de dienstverlening bespeurt het bureau een tendens om ook INTERNE ICT’ERS de wacht aan te zeggen, blijkt uit de periodieke peiling.
Inzet:
Tot nu toe liep vooral de inzet van extern ingehuurd ICT-personeel terug. Zeker bij grotere bedrijven lijkt nu ook het vaste personeel niet meer zeker van zijn baan. ICT’ers die in dienst zijn van de overheid, zitten relatief goed. Daar wordt minder snel aan budgetten getornd.
Link naar artikel op de RTL-Z website:
1. http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/18/0428_1145_Ook_vaste_ICter_niet_meer_zeker_van_baan.xml
========================================================
Ik ben echt heel benieuwd hoeveel hollandse icters (v/m) er uberhaupt nog zullen werken in dit land aan het einde van 2009, 2010? Zouden hierover ook al geheime, europese, G20 afspraken zijn gemaakt met bepaalde internationaal ge?rienteerde werkgevers?
Divide and Conquer:
Zie hier een aantal niet te ontkennen voorbeelden:
1. Nederlandse Spoorwegen -> ProRail + NS
2. PTT Telecom -> KPN + Telecom aanbieders
3. Electra -> Kabelbeheerders + stroomleveranciers
4. Gasunie -> Pijpen beheerder + gasleveranciers
5. Waterbedrijven -> Pijpen beheerder + watermakers
6. Nederlandse strijdkrachten -> Nato + ??
Ik ben alleen benieuwd hoe dit tweedelings-zwaard straks door de ict markt en haar personeel gaat hakken?
ICT_bedrijven:
-> Internationale bedrijven blijven
-> 100% Puur hollandse bedrijven sterven af?
ICT_mensen:
-> Senioren en oerhollandse ict banen verdwijnen
-> Goedkope buitenlandse arbeiders komen terug
[Outsourcing + Virtual and Cloud Computing]
Vandaar dat ons Ministerie van Economische Zaken ineens zo “outsourcing promotend” bezig is. Dat er nu druk gehamerd word via media offensieven op VIRTUAL and CLOUD computing. Dan heb je geen oude en dure nederlandse icters meer nodig op eigen vaderlandse bodem. Dan kunnen alle corporate applicaties overal ter wereld draaien, op virtuele hardware “somewhere in the clouds in cyberspace”. Deze virtuele/cloud service applicaties kunnen dan in de lucht gehouden worden tegen de laagst mogelijke (loon) kosten in opkomende “economie?n” zoals Polen, Kroatia en verder van huis India, China?
Dan heb je in Hol-land alleen nog wat handjes en voetjes om hardware uit te rollen en een nederlands callcenter te bevrouwen,mannen. De rest word doorgegeven aan het virtuele of cloud backoffice.
100% pure Plugin and Pray computing 2.0, No further knowledge and ict skilss required”
Ik ben toch heel benieuwd wat Balkende bedoelde toen hij het had over “De Nederlandse (gebrek aan hollandse interne) Kennis economie”?
Bij de Belastingdienst vliegen Nederlanders op dit moment aan alle kanten van projecten af. De Jager maakt zijn dromen waar: straks een kwart van alle systemen in handen van Filipino’s en Indiers. Er is grote reden tot ongerustheid.
Klopt, zelfs bij de Belastingdienst vliegen Nederlanders op dit moment aan alle kanten van de projecten af. De Jager maakt zijn dromen waar: een kwart van de Belastingdienst-systemen binnen een jaar in handen van Indiers en Filipino’s.
Nog even en het wordt een X-file. 🙂
Maarre, al jaren geleden bij het inzetten van de outsourcing trend werd hier voor gewaarschuwd. Maar blindelings op jacht naar nog meer pegels wordt niets daargelaten om alle kennis (= macht) over de grens te brengen.
Waar zijn we in vredesnaam mee bezig???!!!???
Ook recruiters kunnen werkeloos zijn en jaren werkervaring hebben en voor een hongerloontje moeten werken nu.
Bij mijn ex-baas heb ik geprobeerd oudere werknemers te promoten en zelfs mensen uit de WW terug te halen in de ICT.
Reden waarom mij dat niet gelukt is:
te zware belasting op andere collega’s en dus geen rendement
Recruiters zijn ook maar enkel poppetjes van het MT.
Hey Ronnie Vermist, weer genoeg tijd om te typen?
Volgens mij heb je echt niets te doen h??
Ik heb nog wel werk voor je:
“De stoel naast Dhr.Spoelstra is nog vrij…” :D))
Daarom is hij ook op zoek naar een baan in het Noorden…