Hoewel de huidige economische crisis zorgt voor ontspanning op de ict-arbeidsmarkt, is er ook in 2009 een tekort aan hoger opgeleide ict'ers. Dit blijkt uit de ict-marktmonitor van branchevereniging ICT~Office. Bovendien blijft het tekort de komende jaren groeien, doordat de vraag naar arbeidskrachten sterker stijgt dan de instroom van nieuwe ict'ers op de arbeidsmarkt. In 2013 verwacht de branchevereniging een tekort van 5950 ict'ers.
Ondanks de economische crisis blijft het tekort aan hoogopgeleide ict'ers de komende jaren groeien. Terwijl in 2009 bijna duizend extra hoogopgeleide ict'ers nodig zijn, wordt in 2013 een tekort van 5950 krachten verwacht. Dit blijkt uit de marktmonitor van branchevereniging ICT~Office.
De economische situatie zorgt op dit moment voor tijdelijke ontspanning op de ict-arbeidsmarkt. In 2011 is het tekort in ict'ers naar verwachting echter alweer gestegen naar 2650. Bovendien neemt de instroom van ict'ers op de arbeidsmarkt af. Terwijl er in 2009 nog 4250 ict'ers instromen, zijn dit er in 2013 naar verwachting nog maar 3850. Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers wordt volgens ICT~Office veroorzaakt door een afname van instroom van jongeren naar ict-opleidingen.
Imagokwestie
Dat jongeren niet voor de ict kiezen, is volgens de branchevereniging een imagokwestie. ‘Aan de ene kant denken veel mensen aan de ict als sector waarin of nerds of gladde jongens met een snelle bak werken', licht Ted van Hintum toe. ‘Bovendien hebben veel ouders van de kinderen die nu moeten kiezen, rond het millenium gezien dat de ict een instabiele sector is die gevoelig is voor economische schommelingen. Doordat zij denken dat het een risicovolle plek is om te werken, stimuleren zij hun kinderen niet om voor ict te kiezen. Terwijl de branche juist steeds minder gevoelig reageert.'
Begint dat gezeik weer? Als we niet iemand voor een duppie per uur kunnen krijgen die alle juist ervaring heeft, dan is het zo dat we te weinig ICT-ers hebben en moeten we er eentje uit India kunnen halen. Ondertussen zitten duizenden, inderdaad meest oudere, ICT thuis. Middelvinger!
Marc, je hebt helemaal gelijk. Ben zelf nog student en sommige mede studenten werken part-time voor hun ogen een prima salaris en voor de werkgever is het helemaal lekker, want die heeft een werknemer die graag wil presteren, niet zeurt , altijd te bereiken is ( tussen de lessen wordt er gebeld over problemen om even te komen of daar langs te gaan.
En als het ietsje slecht gaat met het bedrijf dan gaat de jonge werknemer als eerste weg ( geen vast contract ) en zo bespaar je makkelijk kosten. Typisch korte termijn denken.
Wat ik ook zo raar vindt dat je vaak bij vacatures ziet dat er wordt geadverteerd met ” Een team van IT’ers” .
Is het niet verstandig om een mix te hebben van oud en jong ? Die jongeren kunnen toch best wat leren van die ” ouderen ” die al lang in het vak zitten ?
@Henk: Wat is de naam van jouw bedrijf?
Veel werkgevers willen juist dat hun ‘club’ een ‘leuke jonge groep’ is. Dat is dus veel borrels, veel uitjes, gratis overwerken omdat ‘wij toch samen zo’n leuke jonge groep zijn en het zo’n fijne uitdaging is ‘. Een oudere werknemer, die te veel heeft gezien om in dat gratis overwerken te trappen, en die zorgen voor kinderen thuis heeft, en niet naar borrels en uitjes wil gaan omdat ie thuis gewoon nog genoeg te doen heeft, die willen ze juist niet hebben. Dat jongeren technisch wat van ouderen zouden kunnen leren, dat maakt de manager niets uit, want ten eerste heeft ie geen verstand van techniek, en ten tweede waardeert hij die kennis ook niet. Techniek? Da’s maar voor die nerds die niet commercieel en communicatief zijn, zoals ik wel ben. Et cetera.
Ik begrijp nog steeds niet, dat in het hedendaagse de bedrijfsvoering / besluitvorming altijd maar weer gaat om de centen en de kosten van de IT afdeling.
Helaas voor de meeste bedrijven is het zo dat als per ongeluk de stekker eruit valt het bedrijf en de fabriek en uiteraard ook de verkoop en facturering PLAT ligt.
Er is besloten enige tijd terug dat het bedrijfsleven digitaal gaat en daar zijn kosten mee gemoeit om dat in stand te houden. Dus als het bedrijf plat gaat en je hebt gezuinigd op je systeem (vaak dehardware) en op je vakibekwame mensen dan heb je inderdaad een probleem.
Dus hoop ik voor al die bedrijven die iedere keer als sluitpost bedenken dat je weer moet bezuinigen op het IT apparaat en niet investeren op de noodzakelijke hard & software en uiteraard het vakbekwaam personeel dat ze een touchdown krijgen van een week of 2, dan piepen ze wel anders….
Ik zit met smacht te wachten op een pakkende analyse en antwoord van Ronald Vermeij. Waar is ie, is ie al met vakantie?
Wel eens geprobeerd om bij Intermediair nog een abonnement te krijgen als 45+? Daar besta je ook niet meer als je boven de 45 bent…
Zojuist weer gemerkt dat bij een sollicitatie je afgewezen wordt vanwege je leeftijd (uiteraard, zegt men dat niet hardop). “U heeft teveel ervaring”.
Vooral de ICT sector en de werkgevers daarin schijnen een bepaald ‘beeld’ te hebben van 40 plussers.
Maar het kromme is wel dat al die zogenaamde managers zelf ook vaak 40 plussers zijn… En de overheid maar gillen dat we langer moeten doorwerken, ha ha, hoe dan?
Waar kan ik, als ervaren ICT, dan solliciteren voor een job als hoogopgeleide ICT-er met > 20 jaar ervaring?
Of was er toch stiekem een leeftijdsgrens voor hoogopgeleide ICT-ers? 😉
Het is toch van de zotte! Iemand die hoog opgeleid is, 20 jaar werkervaring heeft, is pas op de helft van z’n ‘normale’ werkbare leven. Maar wordt toch zonder pardon gedumpt en over het hoofd gezien. Hoe erg moet in vredesnaam de crisis wel niet worden voordat ervaren mensen OOK aan de bak komen?
En nee, die zijn lang niet altijd duurder! In alle organisaties waar ik tot nu toe gewerkt heb, was de groep jonger dan 30 vaker ziek/zwak/misselijk dan de groep ouder dan 40-45! Want de jongste generatie is juist de verwende/watjes generatie (uitzonderingen daargelaten).
Momenteel zit ik met 35 jaar ervaring op de
bank. Maar goed, ik ben dan ook 62. Na 50 sol-
licitaties reageer ik niet meer. Vorig jaar
heb ik nog even html, css en javascript geleerd
om voor iemand een website te maken. Maar als
ik solliciteer ben ik te oud, kan ik niet
overweg met mijn toekomstige werkkring (weet
men zonder mij gezien te hebben) en bovendien
zijn mijn opleidingen verouderd. Ik hoop dat
alle werkgevers in Nederland blauw aanlopen
in hun pogingen om personeel te krijgen!
ICT-er is een ruime term. In Nederkland zijn er veel ICT-ers met MBO/HBO opleiding (bedrijfskunde informatica enz.) en heel weinig goede IT_ers met wo informatica achtergrond. Ik kom zelf uit buitenland, het valt me hier op dat idereen die “iets” met computers te maken heeft noemt zich hier heel snel een ITC-er.